İşsiz ordusu büyüyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel kriz bir çok kişiyi işinden etmeye devam ediyor. Son olarak Motorola, Sanyo ve Google da birçok elemanıyla yollarını ayırmaya karar verdi. Nissan ise Japonya'daki iç üretimi düşüreceğini açıkladı.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 12:20
Abone Ol google-news

ABD'li telefon ve telsiz şirketi Motorola, bu yıl 4 bin personelini daha işten çıkaracak. Motorola, yaptığı açıklamada, 2009'da, geçen yıl açıkladığı 3 bin kişiye ilaveten 4 bin çalışanı daha işten çıkaracağını, böylece yıllık toplam 1,5 milyar dolar tasarruf etmeyi planladığını bildirdi.

Açıklamada, işten çıkarılacakların çoğunun, cep telefonu cihazları biriminden ve bin kadarının ise diğer bölümlerden olacağı ifade edildi.

Son yıllarda işleri canlandırmak için mücadele eden ve idarecilerin ücretini azaltacağını açıklayan Motorola, geçen yıl ekim ayında çoğu cep telefonu cihazları biriminden olmak üzere Nisan 2009'a kadar 3 bin personelini işten çıkaracağını bildirmişti.

 

Sanyo da eleman çıkartıyor

Japonya'nın elektronik firması Sanyo Electric küresel düzeyde 1.200 çalışanını işten çıkaracağını bildirdi.

Sanyo tarafından yapılan açıklamada, Sanyo'nun yarı iletken bölümünde Japonya'da 800, diğer ülkelerde 400 çalışanı olmak üzere toplam 1.200 çalışanının 2009 Mart ayı sonuna kadar işten çıkarılacağı belirtildi.

Küresel finansal kriz nedeniyle talepte görülen düşüş ve Japon Yeninin güçlü konumu Sanyo'nun satışlarında gerilemeye neden olmuştu.

 

Kriz Google'ıda vurdu

İnternet arama şirketi Google, 3 mühendislik ofisini kapatacağını ve 100 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Google Başkan Yardımcısı Laszlo Bock, bir bloga yazdığı açıklamada, ekonominin mevcut durumunda, daha az kişiye ihtiyaç duyulduğunun farkedildiğini belirtti.

Şirketin Mühendislik ve Araştırmalardan sorumlu başkan yardımcısı Alan Eustace de uzun dönemli hedefin mühendislik projelerinde çalışanların sayısını azaltmamak ve küresel mevcudiyeti düşürmemek olduğunu ifade etti. Eustace, ''Ancak yenilik ve hızı temin edebileceğimiz daha etkili mühendislik birimleri yaratmak istiyoruz'' dedi.

Şirket, Austin (Teksas), Trondheim (Norveç) ve Lulea'daki (İsveç) mühendislik ofislerini kapatacağını bildirdi.

Şirket Kasım ayında sözleşmeleri çalışanları düşürmeye çalışırken, tam zamanlı işçileri alıkoymayı düşündüğünü ifade etmişti.

Şirketin, araştırma-geliştirme faaliyetlerinden kısacağına yönelik herhangi bir işaret bulunmazken, çalışanlar için ücretsiz kafeteryanın kapatılması gibi daha keyfi harcamalarda kesintiye gidiliyor.

 

Nissan, Japonya'daki iç üretimi düşüyor

Japonya'nın en büyük 3. otomobil üreticisi Nissan, Şubat ayında Japonya'daki iç üretimini 64 bin adet düşüreceğini açıkladı.

Nissan Sözcüsü Haruko Wada, Eylül ayından itibaren birçok kereler iç üretime yönelik kesintiye gidildiğini söyledi.

Şubat ayında Nissan, Tochigi fabrikasında 13 gün, Kyushu'da 11 gün ve Oppama'da 9,5 gün üretimi durdurmayı planlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler