İşsize ''İş koçu''

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, işe yerleştirmeler konusunda vatandaşla bire bir görüşecek ''iş koçluğu'' gibi bir mekanizmanın kurulması için çalışma başlattıklarını bildirdi.

İşsize ''İş koçu''
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.08.2010 - 09:21

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, yaptığı açıklamada, İş-Kur'un hazırladığı projelerle, Türkiye'de 81 il, 37 büyük ilçe ve yaklaşık 700 belediyede işsizliğe çare olmak için çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

İş-Kur'un esas işlevinin açık işlerle, iş arayanları karşılaştırmak olduğunu belirten Biçerli, Haziran ayı itibariyle İş-Kur'a kayıtlı işsizlerin sayısının 1 milyon 690 bin 104 olduğunu söyledi.
İş-Kur tarafından geçen yıl 118 bin 278 kişinin işe yerleştirildiğini ifade eden Biçerli, bu senenin ilk 6 ayında 106 bin 309 kişiye ulaştıklarını kaydetti.

Türkiye'de iş gücü piyasasının büyüklüğü dikkate alındığında bu rakamların çok yeterli olmadığını vurgulayan Biçerli, ''Önümüzdeki dönemde temel gayemiz bu sayıyı artırmak. Çok sayıda kişinin İş-Kur üzerinden iş arar, iş bulur hale gelmesini temin edeceğiz. İş-Kur gelecek yıllarda daha çok işsizin sorununa ilaç olacak'' dedi.

Gelecek günlerde yeni projelerle işsizliğe daha etkin çözümler arayacaklarını dile getiren Biçerli, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: ''İşe yerleştirmeler konusunda vatandaşla bire bir görüşecek 'iş koçluğu' gibi bir mekanizmanın oluşturulması için çalışma başlattık. Modern kamu istihdam kurumlarında bu tarz bir işleyiş var. Biz bunu Türkiye'de yetersiz personel nedeniyle yapamıyoruz. Bunu daha etkin hale getirmek için özellikle büyük şehirlerde dışardan hizmet satın alımı yoluyla iş danışmanlığı hizmeti satın almayı ve acil bir şekilde işe yerleştirmelerde İş-Kur'un etkinliğini artırmayı planlıyoruz. Bunun altyapı çalışmalarını yapmaktayız. Fizibilitesi üzerine çalışıyoruz.

Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde öyle zannediyorum Ankara'yı biz halledeceğiz, ama bunun dışındaki 15 büyükşehir belediyesinde iş danışmanlığı hizmetini etkin alırsak bizim bu 120 binler seviyesinde ifade edilen işe yerleştirme rakamlarını çok kısa sürede 2, 3 ile hatta daha yüksek rakamlarla çarparız. İş-Kur'un etkinliğini artırma açısından bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.''
 

''Personelimiz yetersiz"

İş-Kur'un Türkiye çapında çok yaygın bir ağa sahip olmasına rağmen personel sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan Biçerli, ''Yaklaşık 3 bin civarında personelimiz var. İşsiz sayısına oranladığımız zaman oldukça yüksek bir rakamla karşı karşıya kalıyoruz'' dedi.

Biçerli, ''Bir İş-Kur personeline bin 100 işsiz düşerse bu hangi birine iş koçluğu yapabilir? Gelişmiş ülkelerde bir personele 50-200 işsizin düştüğünü de görebiliyoruz. Almanya'da 110 bin, Fransa'da 46 bin İş-Kur çalışanı var. İş-Kur'un önümüzdeki dönemlerde yükü de artacak. Bu kapsamda personel takviyesine acilen ihtiyacımız var'' diye konuştu.

''Altın bilezik kazandıracağız"

İş-Kur'un işsizlik sorununun çözümünde aktif ve pasif politikalar izlediklerini anlatan Biçerli, pasif istihdam politikalarının başında işsizlik sigortasının geldiğini kaydetti.
İşsizlik sigortasında 2002-2009 periyotunda 1 milyon 768 bin 422 kişiye ulaşıldığını belirten Biçerli, ''Fonun ödemelerinin yetersiz olduğu eleştirilen bir konu. Buna akademik yönüm itibariyle ben de katılıyorum. Bu konuda hükümetin zannediyorum ulusal istihdam stratejisinde de düşündüğü bazı değişiklikler var, ödeme süresi ve miktarına ilişkin. Şimdiden bir şey söylemek yanlış olur'' diye konuştu.

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri projesinde de İş-Kur'un önemli bir aktör olduğunu belirten Biçerli, bu iddialı projeyle 5 yılda 1 milyon kişiye ''altın bilezik'' kazandırmayı hedeflediklerini bildirdi. İş-Kur'un bu projede, il istihdam ve mesleki eğitim kurullarının daha iyi işlemesi, illerin ihtiyacı olan kursların daha etkin belirlenmesi, bu kursların açılması, yürütülmesi, denetlenmesi gibi çok temel alanlarda faaliyet göstereceğini anlatan Biçerli, bu sayede Türk sanayine kısa sürede vasfı olan, nitelikli iş gücünü yetiştireceklerini kaydetti.

 

''Programlar işsizliği azalttı"

Bu yıl sanayiye yönelik kursları ''Beceri 10'' projesi çerçevesinde yapacaklarını belirten Biçerli, tespit edilen 111 endüstri meslek lisesinin saat 17.00'dan sonra yaygın öğretimde kullanılacağını, yapılan çalışmalarla sanayi eğitimlerinin daha kaliteli, sonuçları ölçülebilir bir seviyeye ulaşacağını dile getirdi.

Kısa çalışma ödeneği kapsamında 2009 yılında 192 bin kişinin işte kalmasını sağladıklarını ifade eden Biçerli, Türkiye'nin kriz ortamına rağmen işsizlik oranındaki düşüşte başarı sağladığını, bunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu'nun yaptığı programların sayesinde gerçekleştiğini kaydetti.

İşverenin aradığı tarzda işçinin yetiştirilmesi için staj programlarına çok önem verdiğini vurgulayan Biçerli, yeterli tanıtımın yapılmaması nedeniyle bu programa geçen yıl bin 281 kişinin katıldığını, bu yılki katılımın şimdiden geçen yılın üstüne çıktığını kaydetti.
Hizmet sektöründeki eğitim kalitesini daha da artıracaklarını ifade eden Biçerli, eğitime büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon