İşsizlik sigortası fonu işsize değil GAP'a gelir oldu
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)/Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi tarafından Türkiye'de İşsizlik Sigortası Raporu hazırlandı.
Raporda "İşsizlerin yüzde 31,5'i işsizlik ödeneği için başvurmuş ve yalnızca yüzde 15,3'ü hak kazanmıştır. İşsizlik sigortasından yararlanma süresi kısa. işsizlik sigortası fonu işsize değil GAP'a gelir oldu. Diğer giderlere ise 9 milyar 26 bin 85 lira harcama yapıldı." denildi.
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü 2014 Aralık Ayı İstatistik Bülteni, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşsizlik Sigortası Fonu 2014 Yılı Aktüeryal Değerlendirme Raporu ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İşgücü İstatistik verileri değerlendirilerek yapılan DİSK araştırmasının bulguları arasında Türkiye'de işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının ağır ve işsizlik sigortasından yararlanma süresinin kısa olduğu tespiti yer aldı.
Ayrıca 2014 yılında işsizlik sigorta fonundan yararlanan işsiz oranı yüzde 15,3 olduğu, işsizlik sigortası fonunun işsize değil GAP'a gelir olduğu belirtildi. 14 yıl boyunca fonun gelirlerinin; yüzde 14,1'inin GAP'a yüzde 10,4'ünün ise işsizlik ödeneğine aktarıldığına dikkat çekildi.
Araştırmanın sonuç bölümünde ise Türkiye'nin önemli bir gerçeğinin, işsizlik olgusu olduğu belirtilerek, yeterli bir iş güvencesi olmayan ülke, pek çok sebepten dolayı insanların işlerini kaybettiği,işsizlik sigortasının amacının da işsiz kalan sigortalının uğradığı gelir kaybını kısmen de olsa karşılayarak kendi ve ailesinin zor duruma düşmesini önlemek olduğuna işaret edildi.
Ayrıca şu tespit ve talepler aktarıldı:
"Ancak ne yazık ki, ülkemizde işsiz sayısının ve işsizlik süresinin fazla olmasına karşın işsizlik ödeneğinin hesaplanma şekli, işsizlik fonundaki paranın işsizlik ödeneğine ayrılan kısmının az olması dahası işsizler için kullanılması gereken fonun büyük bir kısmının bölgesel kalkınma giderleri için kullanılması işsizlik sigortasının işçi lehine kullanılmadığını göstermektedir. Oysaki bir fon hangi amaçlar için kurulmuş ise, elde edilen kaynaklar o amaç doğrultusunda kullanılmalıdır. Bu nedenle öncelikli olarak talebimiz, herkes için güvenceli iş ve güvenceli istihdam koşullarının yaratılması ve İşsizlik Sigorta Fonu'nun amaç dışı kullanılmasının engellenmesidir. Sosyal devlet ilkesi gereği hükümetlerin tam istihdamın sağlandığı çalışma koşulları oluşturup işsizliği önleyici ve istihdamı koruyucu politikaları hayata geçirmesi gerekir. Bu taleplerimiz ile beraber; birçok ülkede işsizlik sigortasının sona ermesi ile devam eden iş arama süreçlerinde işsizin mağdur olmaması için çalışma süreleri ve prim ödeme zorunluluğu olmadan, finansmanının devlet tarafından karşılandığı işsizlik yardımı uygulaması hayata geçirilmelidir.
İşsizlik yardımı uygulamasına geçilene kadar işsizlik ödeneğinden faydalanma süresinin, işsizin iş bulacağı süreye kadar uzatılmasını istiyoruz. İşsizlik sigortası ödeneğinin işsizlerin insanca yaşayabileceği bir ücret düzeyine çıkartılmasını istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu'nda toplanan gelirin işsizliği önleyici ve istihdamı artırıcı politikalara ayrılması istiyoruz.
İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının daha çok işsizi kapsayacak bir şekilde yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
İşsizlik ödeneği başvuru süresinin uzatılmasını ya da başvuru süresi dışında başvuru yapıldığında takdirde ücret kesintisi yapılmamasını istiyoruz. "
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası