İstanbul Modern, Google Art Project'te

İstanbul Modern Sanat Müzesi, dünyanın önemli müzelerini ve kültür-sanat kurumlarını internet ortamında gezme olanağı sunan Google Art Project'e katıldı.

Yayınlanma: 02.11.2012 - 10:54
Abone Ol google-news

Google tarafından yapılan açıklamaya göre, projeye 14 ülkeden 29 yeni sanat kurumu eklendi. Bu kurumlar arasında İstanbul Modern’in yanı sıra 600 yapıtla projeye katkıda bulunan Güney Avustralya Sanat Galerisi (Art Gallery of South Australia), İtalya’daki Palazzo Vecchio Müzesi (Museum of Palazzo Vecchio) ve Princeton Üniversitesi de bulunuyor. Yeni katılımlarla Kanada Ulusal Balesi (National Ballet of Canada) koleksiyonundan, 15. yüzyıl öncesi Peru sanatına dair yapıtlardan ve Çin’in süsleme sanatından örneklerin görülebileceği projede bulunan yapıtların sayısı yüzde 10 artıyor.
İstanbul Modern’in koleksiyonunda bulunan 24 sanatçının 30 çalışması Google Art Project’te sergileniyor. Ziyaretçiler, müze koleksiyonundan Azade Köker, Bedri Baykam, Bengü Karaduman, Ekrem Yalçındağ, İpek Duben, İrfan Önürmen, Mustafa Horasan, Tayfun Erdoğmuş, Temür Köran, Turan Aksoy, Gül Ilgaz, Ahmet Oran, Murat Akagündüz, Mustafa Pancar, Ergin İnan, Balkan Naci İslimyeli, Mehmet Güleryüz, Rahmi Aksungur, Aslı Torcu, Hakan Onur, Burcu Perçin, Hüsamettin Koçan, Haluk Akakçe ve Canan Dağdelen’in resim, enstalasyon, fotoğraf ve heykelden oluşan yapıtlarını izleyebiliyor.
İstanbul Modern koleksiyonundan seçilen yapıtlar, www.istanbulmodern.org web sitesinin yanı sıra, Android, iPhone ve iPad için geliştirilen müze uygulamasından da görülebilir.
Google Art Project’e eklenen yeni özellikler arasında yer alan ve sanat yapıtlarının soluna eklenen “Compare” (Karşılaştır) butonu, sanat meraklıları için önemli bir eğitim aracı işlevi üstlenecek. Böylelikle kullanıcılar aynı sanatçının iki farklı yapıtını kıyaslayarak, tarzındaki değişiklikleri, gelişmeleri ve bakış açısındaki yenilikleri keşfedebilecek. Projenin 2 milyon kadar takipçisi bulunan Google+ sayfasına eklenen Hangout uygulaması sayesinde ise ziyaretçiler en sevdikleri koleksiyonları paylaşabilecek ve arkadaşlarına rehberli kişisel tur verebilecek.

Sanat meraklılarının, Google teknolojileri sayesinde Brezilya ve Hindistan’dan Japonya’ya kadar birçok müzeye ve koleksiyona online ulaşmasının heyecan verici olduğunu belirten Google Art Project Direktörü Amit Sood, tek bir sanat yapıtının bile eklenmesi için projeye katkı sağlayan kurumların çok fazla çaba sarf etmesi gerektiğini, dolayısıyla son bir kaç yıl içinde bu kadar büyük bir ilerleme sağlanmasının inanılmaz olduğunu dile getiriyor.
Google’ın nisan ayında projeye dair yaptığı genişleme duyurusundan itibaren 15 milyon kişi siteyi ziyaret etti. Kullanıcıların site üzerinden kendi koleksiyonlarını oluşturup paylaşabildikleri “My Gallery” (Galerim) başlığı altında şimdiye kadar yaklaşık 300 bin kişisel galeri açıldı. Google Art Project’i www.googleartproject.com adresi üzerinden ziyarete açan Google’ın veritabanında sanatçı, yapıt, müze ve koleksiyon adı, şehir ve ülke kategorilerine göre arama yapılabiliyor. Kulllanıcılar, internet üzerinden New York Metropolitan, Berlin Alte Nationalgalerie, Amsterdam Rijksmuseum, Floransa Uffizi, St. Petersburg The State Hermitage, Madrid Museo Reina Sofia, Londra Tate Britain dahil pek çok müzeye erişim olanağı elde ediyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler