İstanbul'da tenis şöleni yarın başlıyor

Kadın tenisinde teklerde dünya klasmanındaki en iyi 8 sporcunun mücadele ettiği turnuva olan TEB BNP Paribas WTA Championships (Sezon Sonu Turnuvası), yarın İstanbul'da başlıyor.

Yayınlanma: 24.10.2011 - 07:52
Abone Ol google-news

Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak ve sezon finalinin gerçekleşeceği turnuvada, yıl içinde WTA turnuvalarında en iyi puanı toplayan 8 kadın tenisçinin yanı sıra çiftlerde de en iyi 4 takım yer alacak.

Turnuvada bu yıl teklerde dünya 1 numarası Danimarkalı Caroline Wozniacki, Rus Maria Sharapova, bu yılın Wimbledon galibi Çek Petra Kvitova, Belaruslu Victoria Azarenka, Grand Slam kazanan ilk Asyalı olan Çinli Li Na, beşinci kez turnuvaya katılacak olan Rus Vera Zvonareva, ABD Açık 2011 şampiyonu Avustralyalı Samantha Stosur ile Polonyalı Agnieszka Radwanska raket sallayacak. Turnuvaya katılacak sporcuların olası sakatlığı halinde Fransız Marion Bartoli ve Alman Andrea Petkovic yedek sporcular olacak.

Çiftlerde ise Kveta Peschke (Çek)-Katarina Srebotnik (Slovenya), Liezel Huber-Lisa Raymond (ABD), Gisela Dulko (Arjantin)-Flavia Pennetta (İtalya), Vania King (ABD)-Yaroslava Shvedova (Kazakistan) takımları turnuvada yer alacak.
 

Dörderli iki grupta mücadele edecekler

Turnuvada tenisçiler, kırmızı ve beyaz olmak üzere dörderli iki grupta mücadele edecek.
Kırmızı grupta Wozniacki, Kvitova, Zvonerava ve Radwanska, beyaz grupta ise Sharapova, Azarenka, Li Na ve Stosur yer alıyor. Yarın başlayacak grup maçları, 28 Ekim Cuma günü tamamlanacak. Grup maçları her gün saat 17.00'de başlayacak ve bir günde 3 maç yapılacak.

Gruplarda ilk iki sırayı alanlar, çapraz eşleşmeyle 29 Ekim Cumartesi günü yarı finalde karşılaşacak. Turnuva, 30 Ekim Pazar günü yapılacak final maçıyla sona erecek.
Çiftlerde ise karşılaşmalar 29 Ekim Cumartesi günü yarı finallerle başlayacak ve 30 Ekim Pazar günü final maçı yapılacak.
 

Toplam ödül 4 milyon 900 bin dolar

Turnuvada toplam 4 milyon 900 bin dolar para ödülü dağıtılacak. Yenilgisiz şampiyon olan sporcu, 1 milyon 550 bin dolar alacak. Eğer 1 grup yenilgisiyle şampiyon olursa 1 milyon 450 bin, şampiyonun 2 grup yenilgisi varsa 1 milyon 350 bin dolar para ödülü alacak.
Yenilgisiz finalist olan sporcu ise 780 bin dolar kazanacak. Katılım payı olarak her sporcuya 100 bin dolar veriliyor.
 

3 yıl İstanbul'da yapılacak

Kadın tenisinin en prestijli turnuvalarından biri olan TEB BNP Paribas WTA Championships, 3 yıl İstanbul'da yapılacak. İstanbul bu yıldan başlayarak, 2013 yılına kadar kadınlarda dünyanın en iyi 8 tenisçisini ağırlayacak.
 

Biletlere büyük ilgi oldu

Turnuvanın biletlerini tenisseverler büyük ilgi gösterdi. Biletler Biletix'ten 10, 20 ve 40 liradan satışa sunulurken, şu anda 4. gün, yarı final ve final biletlerinin tükendiği bildirildi. Turnuva için düzenlenen Sinan Erdem Spor Salonu'nun 15 bin 500 olan kapasitesi, ilk önce 8 bine indirildi. Ancak biletlere yoğun ilgi olunca turnuvaya iki hafta kala kapasitenin 10 bine çıkarıldığı kaydedildi.
 

Sinan Erdem Spor Salonu turnuva için hazırlandı

Sinan Erdem Spor Salonu, TEB BNP Paribas WTA Championships için baştan sona yenilendi. Dünya Güreş Şampiyonası'nın ardından 23 Eylül'de başlayan çalışmalarda, salona ilave aydınlatmalar yerleştirildi. Salonun otoparkında bin 200 metrekarelik, antrenmanlarda kullanılacak bir tenis kortu ve çadırı kuruldu.

Salonun zemini Almanya'da özel olarak hazırlatıldı. Birbirine geçme sunta sistemi olan zemin başka organizasyonlarda da kullanılabilecek şekilde dizayn edildi. Turnuvada, saha içindeki kamera aracılığıyla topun üç boyutlu trajesini ve hızını hesaplayan ''şahin gözü sistemi'' kurulacak.

 

Caroline Wozniacki

Polonya kökenli Caroline Wozniacki'nin antrenörlüğünü eski bir futbolcu olan babası Piotr Wozniacki yapıyor. Sporcu bir aileden gelen yıldız oyuncunun annesi de zamanında Polonya Milli Voleybol Takımı'nın formasını giydi. Kardeşi ise hala Danimarka'da futbol oynuyor. 1990 doğumlu Caroline Wozniacki, 2007 sezonundan beri 5 yıldır mücadele ettiği Grad Slam turnuvalarında mutlu sona ulaşamadı.

Türk Hava Yolları'nın uluslararası marka elçisi olan Danimarkalı oyuncu, 2009 sezonunda ABD Açık'ta final, geçen sezon da Fransa Açık'ta çeyrek final ve ABD Açık'ta yarı final gördü.
Wozniacki, bu sezon Avustralya Açık ve ABD Açık'ta da yarı final oynarken, Wimbledon'da 4. tur, Fransa Açık'ta da 3. turda elendi. Danimarkalı tenisçi için İstanbul'un ayrı bir önemi bulunuyor. Wozniacki, ilk uluslararası şampiyonluğunu 2006 yılındaki TED Cumhuriyet Kızları Turnuvası'nda kazandı.

Wozniacki, yıl içinde WTA tarafından düzenlenen Dubai, Indian Wells, Charleston, Brüksel, Kopenhag ve New Haven turnuvalarında şampiyonluk elde etti. Bu sezon 2.8 milyon dolar para ödülünün sahibi olan Wozniacki, kariyerinde toplamda da 10.5 milyon dolar kazandı.
 

Maria Sharapova

1987 doğumlu ünlü Rus tenisçi Maria Sharapova, WTA dünya klasmanında 2. sırada bulunuyor. Dünyanın en başarılı raketlerinden biri olan Sharapova, Grand Slam turnuvalarında 3 şampiyonluk elde etti. Sharapova, 2004 sezonunda Wimbledon'da, 2006 sezonunda ABD Açık'ta ve 2008 sezonunda da Avustralya Açık'ta mutlu sona ulaştı. Grand Slam'de birçok defa final, yarı final ve çeyrek final gören Rus raket, bu sezon ise başarılı bir grafik çizdi.

Sezonun ilk ilk turnuvası olan Avustralya Açık'ta 4. tura kadar çıkan Sharapova, Fransa Açık'ta yarı final oynadı. Wimbledon'da finalde Petra Kvitova'ya kaybeden Rus tenisçi, ABD Açık'ta ise 3. turda elendi. Maçlarda attığı çığlıklarla adeta kortları inleten Rus tenisçi, bu yılki Roma ve Cincinati turnuvalarında ise şampiyonluk kazandı. Beko Basketbol Ligi ekiplerinden Anadolu Efes'te forma giyen Sasha Vujacic'in nişanlısı olan Sharapova, bu yıl 2.8 milyon dolar para ödülü kazanırken, kariyerinde toplamda ise 16.5 milyon dolar ödülün sahibi oldu.
 

Victoria Azarenka

1989 doğumlu Belaruslu tenisçi Victoria Azarenka, WTA dünya klasmanında 3. sıranın sahibi. Grand Slam turnuvalarında 2006 sezonundan beri yer alan Azarenka, 2009 sezonunda Fransa Açık ve Wimbledon'da çeyrek final oynadı. Geçen sezon Avustralya Açık'ta çeyrek finalde elenen Belaruslu oyuncu, bu sezon ise Fransa Açık'ta çeyrek final, Wimbledon'da da yarı final gördü. Azarenka, Avustralya Açık'ta 4. tur, ABD Açık'ta da 3. turda elendi. Victoria Azarenka, bu yıl Miami ve Marbella turnuvalarda ise şampiyonluk kupasını evine götürdü. Bu sezon 2.7 milyon dolar para ödülünün sahibi olan Azarenka kariyerinde toplamda da 7.9 milyon dolar kazandı.
 

Petra Kvitova

1990 doğumlu Çek oyuncu Petra Kvitova, WTA dünya klasmanında 4. sırada yer alıyor.
Genç tenisçi 2008 yılında oynamaya başladığı Grand Slam turnuvalarında hızlı bir yükseliş gösterdi. Grand Slam turnuvalarında geçtiğimiz sezon Wimbledon'da yarı finale kadar çıkan Çek raket, bu sezon ise aynı organizasyonda mutlu sona ulaştı. Bu sezon Wimbledon'u kazanan Kvitova, Avustralya Açık'ta çeyrek finalde, Fransa Açık'ta 4. tur, ABD Açık'ta da ilk turda elendi. Kvitova, sezon içinde Brisbane, Paris ve Madrid turnuvalarını da kazanma başarısı gösterdi. Çek raket, yıl boyunca 3.3 milyon dolar kazanırken, kariyerinde toplamda 4.5 milyon dolar elde etti.
 

Vera Zvonareva

1984 doğumlu Rus tenisçi Vera Zvonareva, WTA dünya klasmanında 5. sırada bunuyor.
Rus raket, 2002 sezonundan bu yana katıldığı Grand Slam turnuvalarında henüz şampiyon olamadı. 2003 sezonunda Fransa Açık'ta çeyrek final gören Zvonareva, 2009 sezonunda Avustralya Açık'ta yarı final, 2010 sezonunda Wimbledon ve ABD Açık'ta final oynama başarısı gösterdi. 2011 sezonunun ilk Grand Slam turnuvası olan Avustralya Açık'ta yarı finale yükselen Rus tenisçi, Fransa Açık'ta 4. tur, Wimbledon'da 3. tur ve ABD Açık'ta da çeyrek final gördü. Tecrübeli tenisçi, bu sezon Doha ve Bakü turnuvalarını kazanan isim oldu. Bu sezon 1.6 milyon dolar ödülün sahibi olan Zvonareva, kariyerinde toplamda ise 11.7 milyon dolar kazandı.
 

Samantha Stosur

1984 doğumlu Avustralyalı oyuncu Samantha Stosur, WTA dünya klasmanında 6. sırada.
Avustralyalı tenisçi, 2002 yılından beri mücadele ettiği Grand Slam turnuvalarındaki en büyük başarısını bu sezon ABD Açık'ı kazanarak elde etti. 2009 sezonunda Fransa Açık'ta yarı final, 2010 sezonunda da final oynayan Stosur, aynı sezon ABD Açık'ta çeyrek finale çıktı. Bu sezon Avustralya Açık'ta 3. turu gören Stosur, Fransa Açık'ta da 3. turda elendi. Wimbledon'a ilk turda veda eden Avustralyalı raket, ABD Açık'ta ise kupayı havaya kaldıran isim oldu. Stosur, bu sezon 2.7 milyon dolar, kariyerinde toplamda da 9.1 milyon dolar para ödülü kazandı.
 

Li Na

1982 doğumlu Çinli oyuncu Li Na, WTA dünya klasmanında 7. sırada yer alıyor.
Bu sezon Fransa Açık'ta zafere ulaşan Çinli raket, teklerde Grand Slam kazanan ilk Asyalı olarak tarihe geçti. Li Na, 2005 sezonunda başladığı Grand Slam kariyerinde ilk başarısını 2006 sezonunda Wimbledon'da çeyrek final oynayarak elde etti. 2009 sezonunda ABD Açık'ta çeyrek finale yükselen Çinli oyuncu, geçen sezon Avustralya Açık'ta yarı final, Wimbledon'da da çeyrek final gördü. Bu sezon ise ilk Grand Slam olan Avustralya Açık'ta final oynayan Li Na, ikinci turnuva olan Fransa Açık'ta mutlu sona ulaşarak kariyerinin en büyük başarısını yaşadı. Li Na, bu sezon Wimbledon'da 2. tur, ABD Açık'ta ise ilk turda elendi. Çinli raket, Sidney turnuvasında da Kim Clijsters'i yenerek kupanın sahibi oldu.
Li Na, bu yıl 3.2 milyon dolar ödülün sahibi olurken, kariyerinde toplamda da 6.6 milyon dolar kazandı.
 

Agnieszka Radwanska

1989 doğumlu Polonyalı Agnieszka Radwanska, WTA dünya klasmanında 8. sıranın sahibi. Radwanska, 2006 sezonundan bu yana katıldığı Grand Slam turnuvalarında 2008 sezonunda Avustralya Açık ve Wimbledon'da, 2009 sezonunda da yine Wimbledon'da çeyrek final oynadı. Bu sezon da Avustralya Açık'ta çeyrek finale yükselen Polonyalı raket, Fransa Açık'ta 4. tur, Wimbledon ve ABD Açık'ta da 2. turda elendi. Radwanska, WTA tarafından bu sezon düzenlenen Carlsbad, Tokyo ve Pekin turnuvalarında kupayı kazanan isim oldu. Bu yıl 2.2 milyon dolar para ödülü kazanan Polonyalı tenisçi, kariyerinde toplamda ise 6.7 milyon dolar elde etti.

 

Stosur: Böyle bir turnuvada oynamak benim için büyük bir şeref

İstanbul'da yarın başlayacak dünya kadınlar tenisinin en önemli turnuvalarından biri olan TEB BNP Paribas WTA Championships'te mücadele edecek sporcular, düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ataköy Sheraton Otel'de yapılan toplantıda ilk olarak Avustralyalı Samantha Stosur basının karşısına geçti. Stosur, WTA dünya kadınlar sıralamasındaki ilk 8 sporcunun katıldığı turnuvada oynayacak olmanın kendisi için büyük bir şeref olduğunu söyledi.

Organizasyonda başarılı olmak için elinden geleni yapacağını dile getiren Avustralyalı raket, ''Yıl sonunda böyle bir turnuvada oynamak benim için büyük bir şeref. Dünyanın en iyi 8 oyuncusu ile aynı turnuvada olmak büyük bir şereftir benim için. Bütün gücümü ve performansımı bu maçlarda ortaya koyacağım. Dünyanın en iyileriyle oynamak sık sık karşılaşabileceğiniz bir şans değildir'' dedi.

İstanbul'a ilk kez geldiğini dile getiren Samantha Stosur, turnuvanın yapılacağı Sinan Erdem Spor Salonu'nun gezdiğini vurgulayarak, ''Salonda pratik de yaptım. Umarım bol seyircili güzel bir turnuva olur. İstanbul'a ilk defa geliyorum. Burada bulunduğum sürenin çok keyifli geçmesini bekliyorum. Umarım İstanbul'u gezme fırsatım olur, çünkü bu şehir hakkında müthiş şeyler duydum'' diye konuştu.

Samantha Stosur, son yıllarda performansında süreklilik gösterdiğini ve bu sezon ABD Açık Turnuvası'nı kazanma başarısı gösterdiğini hatırlatarak, ''Daha iyi performansla daha üst düzeyde olmayı hedefliyorum. Umarım iyi oynarım ve ABD Açık'ta yaptığımı, önümüzdeki sezon Avustralya Açık'ta da yaparım'' ifadelerini kullandı.

 

'Burada olduğumuz için şanslıyız'

Ünlü Rus tenisçi Maria Sharapova, dünyada her an bir çok şey olduğunu vurgulayarak, ''Burada olduğumuz için şanslıyız. 1 kaç saat ötede deprem oluyor. Çok üzgünüz. Herkes arayıp 'İyi misiniz?' diye soruyor. Depremi yaşayanların çabuk toparlanmalarını diliyorum'' diye konuştu. Rus tenisçi, yıl başında en büyük hedeflerinden birini bu turnuva olduğunu kaydederek, ''İyi oynarsanız, başarılıysanız bunu yapabiliyorsunuz. Birkaç yıldır turnuvalara katılıyorum. Bu turnuva, yılın son hedefi olduğu için çok heyecan verici'' dedi. Bir soru üzerine Sharapova, bu turnuvaya katılan 8 tenisçinin de burada olmayı hak ettiğini söyledi.

'Ayak bileğimdeki daha iyi'

Tokyo'da yapılan WTA Pan Pasific Açık Tenis Turnuvası'nda Çek Petra Kvitova ile yaptığı çeyrek final maçının ilk setinde ayak bileğini burkarak maçı bırakan Sharapova, sakatlığının iyileştiğini söyledi. Tokyo'daki turnuvanın ardından tedavi sürecinin iyi geçtiğini kaydeden Rus tenisçi, ''Ayak bileğim artık daha iyi. Rahat hareket edebiliyorum. Sakatlıklar da hayatın bir parçası. Tokyo'daki sakatlıktan sonra yılın kalanına devam edebileceğimi sanmıyordum. İyi ki çok büyük bir sakatlığım olmadı'' şeklinde konuştu. Sharapova, bir soru üzerine 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda ülkesi Rusya'yı temsil edeceğini kaydetti.
 

'Bu şampiyona Türkiye için dönüm noktası'

Maria Sharapova, bu turnuvanın Türkiye'de tenisin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. ''Bu şampiyona Türkiye için bir dönüm noktası'' diyen Rus tenisçi, ''İstanbul dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerden biri. Türkiye'deki gençler içinde bu turnuva büyük bir kazanım. Bizi canlı izleyecekler. Bu turnuva, Türkiye için çok büyük anlam ifade edecek'' diye konuştu.

Sharapova, İstanbul'la ilgili izlenimlerinin sorulması üzerine ise şunları söyledi: ''İstanbul'da çok trafik var. Buraya gelir gelmez elimden geldiği kadar antrenman yaptım. Sakatlıktan sonraki ilk idmanlarımdı. Nişanlım burada yaşıyor. Otel ortamındayız, bazı yerleri gezme fırsatım olmadı. Nişanlım Sasha Vujacic, İstanbul'a geldiğimde beni ilk kez Sinan Erdem Spor Salonu'nda antrenman yaparken gördü. Ben de dün Anadolu Efes'in maçını izledim.''

Bir gazetecinin, ''25 yaşında bırakacağınızı söylemiştiniz'' demesi üzerine Rus tenisçi gülerek, ''25 dememiştim, 40 demiştim'' derken, ''Bu sporu ve yaptığım işi çok seviyorum. 17 yaşında '25'imde bırakacağım' deyince uzun bir süre gibi geliyor. Şu anda 24 yaşındayım ve kendimi çok enerjik hissediyorum. Çok zor birkaç yıl geçirdim. Bu yıl kendimi geliştirdim, yakın zamanda bırakmayı düşünmüyorum'' şeklinde konuştu.
Bu arada, basın toplantısında Sharapova, Rus gazetecilerin Rusça sorduğu sorulara Rusça cevap verdi. Bu bölümde çeviri yapılmadı.

 

'Bu şampiyonada bir beklentim yok'

Çek Petra Kvitova, Wimbledon'ın çok güzel geçtiğini belirterek, ''Orada çok güzel bir turnuva geçirdim. İstanbul'da olmaktan da çok memnunum'' dedi. Bir soru üzerine Çek tenisçi, Wimbledon'daki gibi oynamanın zor olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Bazı günler antrenman yapamadım. Sıkı çalışmaya başladığımda teknik ve taktiklerimi değiştirerek oyunlara geri döndüm. Hala dünya sıralamasında 3. sırada yer alıyorum. Tabii ki oyunumda geliştirmem gereken şeyler var. İlk kez bu şampiyonada yer alıyorum. Burada olmak çok güzel. Bu şampiyonada bir beklentim yok. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.''

Kırmızı grupta yer alan Kvitova, grubunda bulunan Wozniacki, Zvonerava ve Radwanska'nın güçlü oyuncular olduğunu kaydederek, ''Grubumda yer alan herkes çok zor. Burada neler olacağını göreceğiz'' diye konuştu. Çek sporcu, turnuvanın yapılacağı Sinan Erdem Spor Salonu'nun çok güzel olduğunu kaydederek, bu turnuvanın Türkiye'de tenisin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.


İlk olarak 1972'de ABD'de yapıldı

WTA kadınlar dünya sıralamasında teklerde en iyi 8 oyuncu ve çiftlerde de en iyi 4 takımın yer aldığı 4 milyon 900 bin dolar ödüllü turnuva ilk olarak 1972 yılında ABD'de yapıldı.
Turnuva 4 Grand Slam olan Avustralya Açık, Fransa Açık, Wimbledon ve ABD Açık'ın ardından en yüksek para ödülünün dağıtıldığı organizasyon olma özelliğini taşıyor.
91 ülkeden 2 bin 200'ün üzerinde tenisçinin yer aldığı Kadınlar Tenis Birliği (WTA), dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak dikkati çekiyor. Yıl boyunca turnuvalara katılan sporcular 86 milyon dolar toplam ödülden pay almak için yarışıyor.
 

Navratilova'nın rekoru

Dünyaca ünlü Çek eski raket Martina Navratilova, teklerde 8, çiftlerde de 11 şampiyonluk kazanarak turnuva tarihinin en başarılı oyuncusu olarak dikkati çekiyor. Teklerde 6 kez de finalde kaybeden Çek raket, kırılması güç bir rekora imza attı. 1975 yılında ABD'ye iltica eden Navratilova, 1983-1986 (1986 yılında iki kez) yılları arasında teklerde üst üste 5 kez turnuvada mutlu sona ulaşırken, Monica Seles de 1990-1992 yıllarında üst üste 3 kez kupanın sahibi oldu.

Alman Steffi Graf, teklerde kazandığı 5 kez şampiyonlukla Navratilova'yı en yakın takip eden isim. Teklerde ABD'li sporcular 17 şampiyonluk kazanırken, Almanlar 6, Belçikalılar da 5 kez kupayı ülkelerine götürdü. WTA Championships 1986 yılında iki defa düzenlenirken, iki kez de Martina Navratilova birinciğe ulaştı. 2001 yılında Almanya'da yapılan turnuvada ise Serena Williams, final oynamadan kupanın sahibi oldu. Rakibi Lindsay Davenport sakatlığı nedeniyle çekilince, Serena Willimas WTA Championships'te ilk şampiyonluğunu final oynamadan kazandı.
 

3 yıl boyunca İstanbul'da düzenlenecek

WTA Championships, 3 yıl boyunca İstanbul'da düzenlenecek. Türkiye, ABD, Almanya, İspanya ve Katar'ın ardından bu büyük organizasyona ev sahipliği yapan 5. ülke olurken, turnuva bu yıl ile birlikte 3 sene üst üste Sinan Erdem Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek. Bugüne kadar WTA Championships'i şu oyuncular kazandı:

1972: Chris Evert (ABD)
1973: Chris Evert (ABD)
1974: Evonne Goolagong (Avustralya)
1975: Chris Evert (ABD)
1976: Evonne Goolagong (Avustralya)
1977: Chris Evert (ABD)
1978: Martina Navratilova (ABD)
1979: Martina Navratilova (ABD)
1980: Tracy Austin (ABD)
1981: Martina Navratilova (ABD)
1982: Sylvia Hanika (Almanya)
1983: Martina Navratilova (ABD)
1984: Martina Navratilova (ABD)
1985: Martina Navratilova (ABD)
1986: Martina Navratilova (ABD)
1986: Martina Navratilova (ABD)
1987: Steffi Graf (Almanya)
1988: Gabriela Sabatini (Arjantin)
1989: Steffi Graf (Almanya)
1990: Monica Seles (Yoguslavya)
1991: Monica Seles (Yoguslavya)
1992: Monica Seles (Sırbistan-Karadağ)
1993: Steffi Graf (Almanya)
1994: Gabriela Sabatini (Arjantin)
1995: Steffi Graf (Almanya)
1996: Steffi Graf (Almanya)
1997: Jana Novotna (Çek Cumhuriyeti)
1998: Martina Hingis (İsviçre)
1999: Lindsay Davenport (ABD)
2000: Martina Hingis (İsviçre)
2001: Serena Williams (ABD)
2002: Kim Clijsters (Belçika)
2003: Kim Clijsters (Belçika)
2004: Maria Sharapova (Rusya)
2005: Amelie Mauresmo (Fransa)
2006: Justine Henin (Belçika)
2007: Justine Henin (Belçika)
2008: Venus Williams (ABD)
2009: Serena Williams (ABD)
2010: Kim Clijsters (Belçika)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler