"İstanbul'da tsunami olasılığı var ama..."
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, "İstanbul'da tsunami olasılığı mümkün ama Japonya'da gördüğümün boyutta olmaz" dedi.
Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi içerisindeki kollarının depremselliğinin belirlenmesine yönelik hazırlanan JTDAP, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Toplantıda konuşan enstitünün müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, 5 yılık projenin 2 ana ortağının, Japonya Deniz ve Kara Bilimleri Teknoloji Kurumu ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü olduğunu söyledi.
Erdik, projede, Türkiye ve Japonya'dan çok sayıda araştırma biriminin yer aldığını ifade ederek, ''Proje kapsamında Marmara bölgesinde yoğun deniz dibi gözlemleri yapılacak. Deprem kuvveti hareketi ile ilgili tahminler ve çalışmalar yapılacak. Yapıların deprem davranışları ayrıntılı olarak incelenecek. Deprem ve tsunami öngörüleri ve erken uyarı sistemleri geliştirilecek. İstanbul'u etkilemiş olan tarihi büyük depremler ayrıntılı olarak incelenecek. Bilgilendirme kampanyası kapsamında deprem bilgi ve eğitimi unsurlarına yer verilecek'' dedi.
"İstanbul'da tsunami olasılığı mümkün ama..."
Basın toplantısının ardından Prof. Dr. Erdik bir gazetecinin ''İstanbul'da tsunami riski var mı?'' sorusuna, ''İstanbul'da tsunami olasılığı mümkün ama Japonya'da olduğu gibi fay hattında meydana gelen gibi değil, deniz dibinde meydana gelecek olan heyelanlar var. Marmara'da derinliği bir kilometreye yakın ve 30 dereceye yakın eğimler vardır ve geçmişte deniz dibinde büyük toprak kaymaları, heyelanlar görülmüştür. Bunların bir depremden sonra olması mümkün ve bunların tsunami yaratması mümkün. Ama bu hiç bir zaman Japonya'da gördüğümüz boyutta tsunami olmaz'' karşılığını verdi.
Erdik, ''İstanbul'da erken uyarı sistemiyle depremin 10 saniye öncesinde öğrenilebileceği ifade ediliyor. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?'' soruyu ''10 saniye basına verilmiş bir bilgidir. Depremin kaynak yerine ve sinyalin verildiği yere göre 4 saniye ile 15 saniye arasında değişir. 10 saniye ortalama verilen bir rakam ama değişkenlik gösterir. Şu anda evinde oturan vatandaş için bir şey değişmeyecek. Vatandaş için değişecek olan bir deprem sonrasında herhangi bir şekilde doğalgaz kaçağından dolayı yangın olmamasıdır'' cevabını verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza