İstanbullu ayakta
Yapılan araştırmaya göre kentteki yarım milyon kişinin en popüler faaliyeti ayakta durmak...
15 milyonu aşan İstanbul’un en kalabalık bölgesi olarak bilinen Tarihi Yarımada yapılan araştırmaya göre hafta içi yaklaşık 413 bin kişinin tespit edildiği bölgede en popüler faaliyet “ayakta durmak.” 12.00- 16.00 saatleri arasında Tarihi Yarımada’da bulunanların yüzde 26’i sadece ayakta duruyor. O an orada bulunanların yüzde 21’si ise bir kenarda öylece oturuyor. Araştırmaya göre her iki eylemin de en yoğun yapıldığı yer Galata Köprüsü ve civarı. EMBARQ Türkiye- Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, Gehl Architects ile birlikte Tarihi Yarımada’da “İstanbul’un Ortak Yaşam Alanları ve Toplumsal Yaşamı- Herkes İçin Erişilebilir Bir Kent” konulu bir araştırma yaptı. Araştırmada İstanbul’un yüzde 3’ünün her gün Tarihi Yarımada’yı keşfetmeye çıktığını ortaya koydu.
Hafta içi ortalama 413 bin kişinin ziyaret ettiği Tarihi Yarımada’da cumartesi günleri hem insan sayısında hem de ayakta duran kişi sayısında önemli bir artış meydana geliyor. 55 bin nüfusu olan Tarihi Yarımada gün içerisinde 2,5 milyon insanı ağırlıyor. İstanbul ve aralarında New York, Londra, Melbourne ve Kopenhag’ın da yer aldığı dünyanın en işlek yaya trafiğine sahip kentler karşılaştırıldığında, Tarihi Yarımada içindeki Ragıp Gümüşpala Caddesi’nin çok daha fazla yaya tarafından kullanıldığı görülüyor.
En yoğun nokta alt geçit
Tarihi Yarımada’nın en çok insanın bulunduğu yer otobüs durakları ile Eminönü Meydanı’nı bağlayan Ragıp Gümüşpala Altgeçidi. Geçit günde 52 bin 530 kişi ile Kapalıçarşı’yı bile geride bırakıyor.
Reşadiye Caddesi’ne hafta içi 43 bin 930, Yeniçeri Caddesi’ne 41 bin 510, Kapalıçarşı’ya 35 bin 860, Galata Köprüsü’ne 32 bin 870, Nuruosmaniye Caddesi’ne 30 bin 140, Ordu Caddesi’ne 25 bin 840 kişi uğruyor. Cumartesi günü ise Ragıp Gümüşpala Altgeçidi’ni kullananların sayısı 77 bin 880’e çıkıyor.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren EMBARQ Türkiye- Sürdürülebilir Ulaşım Derneği Direktörü Arzu Tekir, diğer kentlerle kıyaslandığında İstanbul’da daha çok çocuk kaydedilmesine rağmen, çocukların ortak yaşam alanlarında onları davet edici pek fazla şey olmadığına dikkat çekerek “Buna rağmen Tarihi Yarımada’da çocuklar akşama kadar kalıyorlar” dedi.
Tekir, Tarihi Yarımada’nın yoğun nüfusu karşısında yeteri kadar bank ve oturma yeri bulunmadığının da tespit edildiğini vurguladı. Seçilmiş cadde, meydan ve parklardaki banklarda yaklaşık 4 bin 315 oturma yeri belirlenğini anlatan Tekir “Ancak sorun mevcut bankların, yayalara dinlenme olanağı sağlayacak şekilde yerleştirilmemiş olması” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza