İstanbul'un 'pırıltılı' kadınları bu müzede

Kentin unutulmuş, unutturulmuş, ‘pırıltılı’ kadınlarını hatırlatmayı, varlıklarını gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen müzede, İstanbul ile bağı bulunan, yaşamlarıyla tarihe ve ülkemiz tarihine iz bırakmış kadınların hayatları sunulacak. Müzenin sürekli sergisi ise bu ‘pırıltılı’ kadınların biyografilerinden oluşacak.

İstanbul'un 'pırıltılı' kadınları bu müzede
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.09.2012 - 14:52

Turhan Hatice Valide Sultanı tanır mısınız? Peki ya bu sultanın İstanbul Yeni Camiinin tamamlanmasını sağlayan, Mısır Çarşısı’nı yaptıran kadın olduğunu söylesek?

Mısır Çarşısının adı uzun yıllar Valide Sultan Çarşısıymış. Bunu ve Turhan Hatice Sultanın yaptıklarını öğrenmek bende şu çağrışımı yaptı; kadınlar düşünüyor, yaratıyor, yapıyor ve unutturuluyor diyen Gülümser Yıldırım, yakın zamanda hayata geçmesi planlanan İstanbul Kadın Müzesinin kilit isimlerinden biri.

Aynı zamanda iş kadını ve ekonomist olan Yıldırım, İstanbul Kadın Kültür Vakfının Yönetim Kurulu Başkanlığını da üstlenip, bu çatı altında çeşitli disiplinlerden kadınlarla birlikte İstanbul Kadın Müzesini kurmak amacıyla harekete geçti.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında 18. Yüzyıl Sonu -19. Yüzyıl Başı İstanbul Kadın Giysileri: Turhan Sultan Anısınabaşlıklı sergiyi de organize eden Yıldırım, bir süredir, 2003te Bavyera eyaletinin ilk Kadın Müzesini kuran sosyolog Meral Akkentle birlikte İstanbuldaki müze için de kolları sıvamış durumda.

Unutulmuş, unutturulmuş, Akkentin tabiriyle pırıltılıkadınları yeniden hatırlatıp onların varlığını gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen müzede, İstanbul ile bağı bulunan, yaşamlarıyla tarihe ve ülkemiz tarihine iz bırakmış kadınların hayatları sunulacak. Müzenin sürekli sergisi ise pırıltılıkadınların biyografilerinden oluşacak.

Eskiden müzelerde sadece objeler sunulurdu ama artık çağdaş müzelerde bu objelerin politik, sosyal ve ekonomik anlamları da inceleniyor, konu ediliyor. İstanbul Kadın Müzesinin objeleri ise biyografilerdiyor müzenin küratörü Akkent.

Nesiller, kültürler ve cinsler arasında iletişimi sağlayan bir platform olacak İKMnin kalıcı sergisi, projeleri, internet sitesi hazır. Hayata geçebilmesi için geriye tek kalan, müze için gerekli büyüklükte bir bina bulabilmek. Müzenin kullanım alanı ihtiyacı minimum 4000 metrekare. Pek çok kurum ve yetkiliyle iletişim halinde olduklarını söyleyen Yıldırım, her türlü desteğe açık olduklarını söylüyor.

Sürekli sergiyi destekleyecek gezici ve geçici sergiler, eğitim programları ve kültür etkinlikleri de İKMnin birer parçası olacak. Ayrıca müzenin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Onur Armağanıve Kadın Tarihi Araştırmalarıödülleri de verilecek.

Müzenin bir diğer özelliği ise internet sitesi (http://istanbulkadinmuzesi.org) üzerinden kurulacak kadın tarihi araştırmaları bilgi havuzunu oluşturacak olması. Türkiyedeki üniversitelerin kadın araştırmaları bölümlerinin işbirliği ile oluşturulacak bu arşiv, bu alandaki eksikliği de kapatmış olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler