İşte 3. köprü güzergâhı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapıyacak 3. köprünün güzergâhını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. 3. köprü Garipçe ve Poyrazköy mevkiinde...
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da 260 kilometre ana yol ve bağlantı yollarından oluşacak 3. köprünün Garipçe-Poyrazköy arasında kurulacağını, yaklaşık 6 milyar dolara mal olacak projenin, yap-işlet-devret modeli ile gerçekleşeceğini ve ihalesini bu yıl düzenlemeyi hedeflediklerini açıkladı.
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ve 3. Köprü güzergahına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldırım, şu anda İstanbul'a yapılması düşünülen 3. köprü güzergahını belirleme ve Kuzey Marmara Otoyolu çalışmasının tamamlandığını açıkladı. Yıldırım, "Başkentler başkenti" diye tanımlanan İstanbul'un Asya, Avrupa, Afrika kıtalarının çok önemli şehirlerinden biri olduğunu ve gerek sosyal, gerek kültürel ve gerekse ekonomik hareketliliği ile İstanbul'un çekim merkezi olmaya devam ettiğini söyledi.
İstanbul'daki ulaşım sorununun aynı zamanda Türkiye'nin de sorunu olduğunu ayrıca, İpekyolu güzergahındaki bütün ülkeleri çok yakından ilgilendirdiğini dile getiren Yıldırım, trafik sorununun çözümü için yeni çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bu çerçevede şehirde, trafikte raylı sistemin payını yüzde 8'den yüzde 27'ye çıkaracak Marmaray projesinde iki kıta tüneller ile birbirine bağlanmış olacağını vurgulayarak, "29 Ekim 2013 tarihinde İstanbul'un 100 yıllık hayali gerçekleşmiş olacak. Tamamlanmak üzere gün sayan projede, lastik tekerli araç geçişi ile ilgili tüp geçit çalışmasına da önümüzdeki aylarda başlamış olacağız" diye konuştu. İstanbul'u diğer illere bağlayacak İstanbul-İzmit körfez geçişi ve İzmir projesinin de çok önemli projelerden biri olduğunun altını çizen Yıldırım, ulusal ve uluslararası transit trafiğin İstanbul dışına alınması bakımından oldukça önemsenen Kuzey Marmara Otoyolu projesinin de karar aşamasına geldiğini açıkladı.
3. köprünün geciktirilmeden yapılması zorunlu hale gelmiştir
İstanbul'da hızla artan nüfus ve araç sayısına da dikkat çeken Bakan Yıldırım, İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin trafik kapasitelerinin günlük 250 bin olduğunu, bu durumun zaman zaman 500 bini aştığını, her iki köprünün de düzenli bakımının sağlanması için kapatılmasının söz konusu olduğunda İstanbul trafiğinde çok büyük kaos oluştuğunu söyledi. Kapasitenin aşılması durumunda, köprülerin ömrünün kısaldığının altını çizen Bakan Yıldırım, eldeki verilerin şu anda Adapazarı -İzmit-İstanbul-Tekirdağ aksında mevcut ulaşım koşullarının sürdürülemez bir hale geldiğini açıkça gösterdiğini vurguladı.
İstanbul'da şehir içindeki yoğunluk nedeni ile trafikteki akışın istenen seviyede olmadığını belirten Yıldırım, "Bu nedenle yıllık iş gücü kaybı ve fazladan yakılan akaryakıt nedeni ile maliyet 3 milyar TL'yi aşmıştır. Tüm bu verilere bakıldığında İstanbul'a 3. köprü projesinin biran önce geciktirilmeden hayata geçirilmesini zorunlu hale getiriyor. İstanbul'a 3. köprü için tespit edilen güzergahlar, Güney'de Nakkaştepe-Ortaköy, iki köprü arasında Vaniköy-Arnavutköy, Kuzey'de Çubuklu-Yeniköy, Beykoz-Tarabya, Anadolu Kavağı-Sarıyer, Poyraz ve Garipçe'dir. Belirlenen güzergahlar bütün yönleri ile incelenerek, 6 güzergahın birbirleri ile karşılaştırılması yapılmış durumdadır. Köprünün geçeceği güzergahlardan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Kuzey'indekiler üzerinde detaylı olarak çalışılmıştır" açıklamasında bulundu.
3.köprü yap-işlet devret modeli ile ihaleye çıkacak
İstanbul'a 3. Köprü'nün Garipçe-Poyrazköy mevkiinde yapılacağını ifade eden Bakan Yıldırım, projenin 260 kilometre ana yol ve bağlantı yollardan oluştuğunu, maliyetinin ise yaklaşık 6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bakan Yıldırım, resmi sürecin bugün resmen başlatıldığını açıklayarak, "Bu güzergah üzerinde yer alan belediyelerimiz doğudan Batı'ya Sakarya, Kocaeli ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerimiz meclislerinde bu güzergahı görüşecekler ve meclis onayını alacaklar. Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek proje, kamu kaynağı kullanılmadan yapılacak. Bu yıl içerisinde ihaleyi gerçekleştirmeyi, tamamını ise 4-5 yılda bitirmeyi planlıyoruz" dedi. Güzergah belirlenmesinde tarih, maliyet, coğrafi açıdan yapılabilirlik, trafik, işlevsellik ve toplum tarafından benimsenmesinin önemli olduğunu belirten Yıldırım, sosyal-ekonomik faydası en fazla sağlanan bir ulaşım projesinin güzergah seçimlerinde göz önüne alındığını açıkladı.
Orman değeri düşük alanlardan geçmesi tercih edildi
Güzergah belirlemesinde yeşil alanların olumsuz etkilenmemesi için tünel ve viyadük yapılara öncelik verildiğini belirten Yıldırım, seçilen güzergahlarda orman değeri düşük, baltalık, makilik ve açık alanlardan geçilmesinin tercih edildiğini belirterek şunları söyledi:
"Güzergah üzerinde kalan ağaçlar ve fidanların, boş olan kömür ocakları üzerine nakledilmesi planlanmıştır. Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un Batı sınırında 41 derece enlem, 28 derece boylamında bulunan Kınalı mevkiinde TEM otoyolu kavşağında itibaren 41 derece enlem 28 derece boylamdan başlayan kömür ocakları mevkiini kat etmektedir. İstanbul Boğazını ise 41 derece enlem, 29 derece boylamla bin 275 metre ana açıklığı olan bir asma köprüyle geçmekte, daha sonra 41 derece enlem, 29 derece boylamdaki Paşaköy mevkiine ulaşarak 40.8 derece enlem 29.4 derece boylamda Gebze civarında İzmir otoyolu ayrımına ulaşmaktadır. Akyazı ile Hendek ilçe sınırları içerisinde TEM otoyolu ile buluşmaktadır."
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!