İstikrarın bozulmasından endişeliler

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Mısır sokaklarında gerilim tırmanıyor. Siyasi analizciler, sokak isyanlarının devam etmesinden ve istikrarın sarsılmasından endişe ediyor.

Yayınlanma: 29.05.2012 - 10:35
Abone Ol google-news

Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda en çok oy alarak 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak ikinci turda yarışma hakkı elde eden Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) adayı Muhammed Mursi ve Mübarek döneminin son başbakanı general Ahmet Şefik tartışmaların odağında.

Siyasi analizci Dr. İbrahim Gali, ''Ahmet Şefik ve Muhammed Mursi, her ikisi de yönetimde siyasi boşluk oluşturacak. Seçmenlerin çoğunluğu bu iki isim arasında karar vermiş değil. Mısırlıların dörtte üçü ikinci tur için hala kararsızlığını korumakta'' dedi.

Ahmet Şefik'in cumhurbaşkanlığına seçilmesinin hemen ardından devrimci gençlerin yeniden meydanlara ineceğini söyleyen Gali, eğer sol eğilimli ve liberal grupları ikna edemezse Muhammed Mursi'nin de siyasi istikrarsızlığa neden olacağını ifade etti.

Kahire Üniversitesi'nde siyaset bilimi öğretim üyesi Dr. Bakinam Şarkavi de ''Ahmet Şefik cumhurbaşkanlığı makamına geçerse hiç kuşku yok ki Mısır'da siyasi istikrarsızlık devam edecektir. Çünkü Şefik Mübarek rejimini temsil ediyor'' diye konuştu.

Şarkavi sözlerini şöyle sürdürdü: ''Muhammed Mursi'nin seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması Şefik'e göre çok daha kolay olacaktır. Fakat sol ve milliyetçi devrimci gruplar onu da rahat bırakmayacaktır. Ancak Mursi, bu devrimci kanadı rahatlatabilirse o zaman Mısır'da siyasi istikrardan söz edebiliriz.''

Siyaset bilimci Dr. Mustafa el-Fagi de Ahmet Şefik'in seçimi kazanması durumunda yanlıları ve muhalifler arasında şiddetli çatışmaların çıkmasından endişe duyduğunu kaydetti.

El-Fagi, Mursi'nin kazanması halinde diğer grupların meclisteki temsil oranının istikrarın sağlanmasında belirleyici olacağını söyledi. HAP adayı Muhammed Mursi bugün basın toplantısı düzenleyecek.

 

El-Ezher'den "sonuçları kabul edin" çağrısı

Mısır'ın en önemli dini otoritesi el-Ezher kurumu, büyük tartışmalara yol açan cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesi gerektiğini bildirdi.

El-Ezher Şeyhi Ahmet et-Tayyib'in danışmanı Dr. Hamid Ebu Talib, el-Ezher kurumunun cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili tutumunun açık olduğunu belirterek, vatandaşların serbest ve özgür olarak iştirak ettiği seçimin sonuçlarının, herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Seçimin ne kadar şeffaf ve açık şekilde yapıldığına hepimiz şahit olduk. Dünya, seçimi Mısır'ın iftiharı olarak görüyor" diye konuşan Ebu Talib, "Bazı kişilerin, sırf netice kendi beklentileri doğrultusunda çıkmadığı için seçime şüphe bulaştırmaya kalkışması bize yakışmaz" ifadesini kullandı.

Seçimlerde başarısızlığa uğrayanların, daima bu türden iddiaları gündeme getirdiğini ve çeşitli mazeretlerle seçimleri şüpheli kılmaya çalıştığını belirten Ebu Talib, "Bu görüşlere itibar edilecek olursa seçim yapılamaz" dedi.

Seçimde hile ve yolsuzluk yapıldığına ilişkin elinde kesin kanıt bulunanların yargıya başvurması gerektiğini söyleyen Ebu Talib, gerçek demokrasinin, beklentilere uygun düşmese de seçim sonuçlarını kabul etmeyi gerektirdiğini vurguladı.

Mısır'da yüzlerce kişi, Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi ile "sabık rejimin" son Başbakanı Ahmet Şefik'in ikinci tura kaldığı seçimde geniş çaplı yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başkent Kahire ile diğer şehirlerde protesto gösterileri düzenlemişti.

 

'Seçimler nezih ve güvenilir'

Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi bugün öğleden sonra basın toplantısında seçimlerin sağlıklı ve nezih geçtiğini söyledi. Mursi, basın toplantısına Mısır halkına, seçimlere yüksek katılımları için teşekkür ederek başladı. HAP adayı, seçimlerin genel olarak nezih ve güvenilir geçtiğini, yaşanan ufak tefek aksaklıkların seçim sonuçlarına gölge düşüremeyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı makamını kurumsallaştıracağını belirten Mursi sözlerini şöyle sürdürdü: "Mısır'ın müstakbel cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olacak. Ben başkan olduğumda tek başına düşünen, tek başına karar veren bir reis olmayacak. Başkan olduktan itibaren ne Hürriyet ve Adalet Partisi'nin, ne Müslüman Kardeşler'in başkanı olacağım. Ben bütün Mısırlıların başkanı olacağım. Başkanlığı kurumsallaştıracağım. Müsteşarlarım olacak. Sadece danışılan değil, sözü dinlenen müsteşarlar olacak."

'Süpermen dönemi sona erdi'

"Süpermen dönemi sona erdi" diyen Mursi, "halkın seçtiği bütün partilerin, bunlardan arzu eden her partinin hükümette yer alacağını, başbakanın HAP'tan olmasının zorunlu olmadığını" kaydetti. Mursi, cumhurbaşkanı seçilir seçilmez parti başkanlığından istifa etme sözü de verdi. Mısır'da seçimin ikinci turu Muhammed el-Mursi ile, Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik arasında 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak.

 

'Sözlerim senettir'

HAP cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi, basın toplantısında, "Sözlerim senettir. Laf olsun diye söylemiyorum. Cumhurbaşkanlığı, hükümet ve anayasa kurumlarının Mısır halkının tamamını temsil etmesini sağlayacağım" dedi. Mursi, dürüst çalışarak görevlerini yapan güvenlik güçlerinin maddi, manevi ve sosyal haklarını koruyacağını, yasal yetkilerini aşan amirlerin tespit edilip cezalandırılacaklarını söyledi.
 

'Hristiyanlar vatanın ortak sahipleri'

Mursi, "Vatanın ortak sahipleri" olarak nitelendirdiği Hristiyan azınlığın Müslümanlarla eşit haklara ve görevlere sahip olacakları taahhüdünde bulundu. Mısır halkının dinamik gücü gençlerin de aktif olarak ülke yönetiminin her kademesinde görev alacağını vaat eden Mursi, çalışan Mısır kadınının bütün haklarını tam olarak vereceklerini söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: "Dr. Mursi sizin haklarınızı elinizden alacak diyorlar. İsteyen örtünür, isteyen açık gezer. İsteyen istediği işte, kamuda ve özel sektörde çalışır. Kadın özgür olarak eğitimini alır ve eşini hür iradesiyle kendisi seçer. Yüz yıldır Mısır'da geçerli olan anayasanın ikinci maddesine ve diğer maddelerine göre şeriat yasamanın ana kaynağıdır."

Anayasanın ikinci maddesinin bütün bu haklara mani olmadığını belirten Muhammed Mursi, sosyal güvenlik politikasının da iyileştirileceğini vaat etti.

 

Mursi, siyasi istikrar ve güçlü ekonomi vurgusu yaptı

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda en yüksek oyu alarak ikinci tura kalan Hürriyet ve Adalet Partisi başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi, basın toplantısında, siyasi istikrar ve güçlü ekonomi vurgusu yaptı, başbakanın kendi partisinden olması gerekmediğini, başka bir partiden veya bağımsız bir vekilin de başbakan olabileceğini söyledi.

Özel ihtiyaç sahiplerinin durumunun düzeltileceğini belirten Muhammed Mursi, işsizlik oranının, özellikle eğitimli, üniversite mezunu işsizliğin yüksek olduğunu, özel sektörü destekleyerek bu oranı düşüreceklerini söyledi. Turizmle ilgili acil problemleri cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle hemen çözeceğini vaat eden Mursi, herkesin kanun önünde eşit olacağının altını çizdi.
 

'Yeni Mısır siyasi istikrar ve güçlü ekonomisi ile temayüz edecek'

"Yeni Mısır siyasi istikrar ve güçlü ekonomisi ile temayüz edecek" diyen Mursi, önceliklerinin istikrar; ikinci önceliğin ekmek parasının temini, rüşvetin ve yolsuzluğun önlenmesi; üçüncüsünün trafik; dördüncüsünün çöp meselesi olduğunu vurguladı.
Bir soru üzerine olağanüstü hal uygulamasına son verileceğini belirten Mursi, "Şu andan itibaren olağanüstü hal diye bir şey yoktur, kanun vardır ama Mısır'da olağanüstü bir durum yoktur" dedi.

Mısır'da 1954'ten beri "örfi idare kanunu" ve 1958'den beri de "olağanüstü hal kanunu" uygulanıyor. Bu uygulama özellikle eski devlet başkanları Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek döneminde muhalifler ve basın tarafından eleştirilmişti.

Basın toplantısının sonunda, "Ben cumhurbaşkanı olduğum sürece hiçbir televizyon veya gazete kapatılmayacaktır" sözleriyle medyaya güvence veren Mursi, objektif eleştirilere açık olduklarını, ancak kendilerine karşı insafsızca kara propaganda yapıldığını söyledi.

HAP adayı Muhammed Mursi'nin basın toplantısında Müslüman Kardeşler'den olmayan danışmanlar atayacağı, bu danışmanların göstermelik olmayacağı, başbakanın HAP'den olmasının gerekmediği ve Hristiyanların haklarının tam olarak korunacağı vaadi dikkati çekti.

Muhammed Mursi ile Mübarek döneminin son başbakanı general Ahmet Şefik'in yarışacağı Mısır'da, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 16 ve 17 Haziran tarihlerinde yapılacak. Yeni cumhurbaşkanı 21 Haziran'da belli olacak ve 1 Temmuz günü görevine başlayacak.

 

Müslüman Kardeşler, Mübarek yanlılarını "kara propaganda" yapmakla suçladı

Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi'nin seçim bürosundan yapılan açıklamada, Mursi'ye yönelik yürütülen karalama kampanyasının ardında Mübarek yanlılarının olduğu iddia edildi.

HAP'ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ''Bozguncu Mübarek yönetiminin uzantıları, telefon dahil tüm haberleşme araçlarını kullanarak adayımızın aleyhinde karalama kampanyası başlattı. Mübarek yanlıları, üzerlerinde partimize ait logoların bulunduğu elbiseler giyerek halkın arasına karışıyor. İnsanlara kötü muamelede bulunuyor ve birinci turda Mursi;ye oy vermeyenlere sövüyorlar. Mursi;ye oy vermeyenleri cahillikle ve gerici olmakla suçluyorlar. Bunun yanısıra ev ve cep telefonlarıyla Mısırlı seçmenleri arayarak ağza alınmayacak sözler sarfediyorlar.''

Açıklamanın ikinci bölümünde ise Mursi'nin şu sözleri nakledildi: ''Demokratik yönetime geçişte tüm parti ve toplumsal hareketleri işbirliği yapmaya çağırıyorum. Gelecek yönetim tüm partilerin ve toplumsal hareketlerin işbirliğiyle oluşacak. Hürriyet ve Adalet partisi bu işte tek başına olmayacak. Cumhurbaşkanlığını kazanmam durumunda üst düzey bürokratik görevlere sadece parti üyelerimizi değil, tüm parti ve toplumsal hareket üyeleri getirilecek. Bu, derin tecrübesine rağmen, tek başına Müslüman Kardeşler'in altından kalkamayacağı ağır bir sorumluluktur. Cumhurbaşkanlığı makamını kurumsallaştırmak istiyorum. Yönetimde tüm parti ve toplumsal hareketlerin temsilcileri olacak.''

Mısır'ın önünde iki seçenek bulunduğu belirtilen açıklamada, ''Ya özgürlük ve adalet devleti olacak. Ya da zulüm, diktatörlük ve yağma devleti olacak. Mısırlıların önünde devrimin adayını ya da devrim karşıtı adayı desteklemek gibi iki seçenek var" denildi. Söz konusu tehlikenin sadece partiyi değil Mısır'ı, tüm Mısırlıları ve devrimi tehdit ettiği vurgulanan açıklamada, "Eğer cumhurbaşkanı seçilirsem tüm mısırlıların yöneticisi olacağım ve tüm toplumsal hareketlere eşit mesafede yaklaşacağım. Her Mısırlı için bir kardeş, bir baba ve bir hizmetkar olacağım" ifadelerine yer verildi.

HAP'nin cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi bugün öğleden sonra yaptığı basın toplantısında da seçilmesi halinde tüm Mısırlıların cumhurbaşkanı olacağını ve hükümet başkanının mecliste çoğunluğu teşkil eden HAP'den olmasının gerekmediğini belirtmişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 16-17 Haziran tarihlerinde Muhammed Mursi ile Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik arasında yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler