İsveç'te sağ partiler kazandı
İsveç'te gerçekleştirilen seçimlerde 4 ortaklı sağ blok partiler 349 milletvekili bulunan mecliste 172 sandalye, muhalefette bulunan sol blok partiler ise 157 sandalye kazandı. Yabancı ve İslam karşıtı Sverige Demokrat Parti (SD), 20 milletvekili ile meclise girdi.
İsveç'te bugün yapılan genel ve yerel seçimlerde kullanılan oyların büyük bölümünün sayıldığı açıklandı. Kesin olmayan sonuçlara göre, iktidardaki Fredrik Reinfeldt başkanlığındaki 4 ortaklı koalisyon partileri seçimi kazandi, ancak hükümet kurma için çoğunluğu sağlayamadı.
İktidar partileri Moderat Parti (Muhafazar Parti), Center Parti (Merkez Parti), Folk Parti (Halk Parti) ve Kristdemokraterna (Hristiyan Demokrat Parti), 349 milletvekili bulunan meclise toplam 172 milletvekili soktu. İktidar partileri, daha önce 2006 yılında yapılan seçimlerde 178 milletvekili ile iktidara gelmişti.
Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin başını çektiği sol blokta yer alan Venster Parti (Sol Parti) ve Miljö Partinin (Çevre Partisi) ise mecliste toplam 157 milletvekili kazandığı hesaplanıyor.
Bu seçimlerde ilk kez yabancı karşıtı bir parti İsveç meclisine girme şansını yakaladı. Yabancı ve İslam karşıtı olarak tanınan SD'nin İsveç meclisine 20 milletvekili göndermesi bekleniyor.
Seçimleri kazanan sağ blok partileri, meclis başkanından hükümeti kurma görevini aldıktan sonra, tek başlarına iktidar çoğunluğuna sahip olmadıkları için diğer partiler ile görüşmelere başlayacak. SD'nin de 20 milletvekili ile hükümet kurma görüşmeleri sırasında önemli rol oynaması bekleniyor.
Çevre partisi ile yabancı karşıtı parti oylarını artırdı
İsveç'te dün yapılan seçimlerden iktidar partileri galip ayrılmalarına rağmen, bu seçimlerin en kazançlı çıkan partileri Miljö Parti (Çevre Partisi) ile yabancı karşıtı Sverige Demokrat Parti (SD) oldu.
Parlamentoya giren partiler, seçimlerden elde edilen ilk sonuçların ardından yaptıkları açıklamada, SD ile işbirliği yapmayacaklarını bildirirken, SD'nin lideri Jimmie Akesson, partilerden davet beklediğini açıkladı.
İsveç'te yapılan seçimlerden sonra partiler, en çok korktukları sonuç ile karşı karşıya kaldılar. Oy sayımları tamamlanırken, seçim kurulundan yapılan kesin olmayan sonuçlara göre, Fredrik Reinfeldt başkanlığındaki sağ blok iktidar partileri Moderat Parti (Muhafazar Parti), Center Parti (Merkez Parti), Folk Parti (Halk Parti) ve Kristdemokraterna (Hristiyan Demokrat Parti) oyların 49.3'unu alırken, meclise 172 milletvekili göndermeyi başardı. Koalisyon partileri, 2006 yılında 178 milletvekili ile iktidara gelmişti.
349 milletvekilinin bulunduğu İsveç meclisinde, Sosyal Demokrat Parti'nin başını çektiği sol blokta yer alan Venster Parti (Sol Parti) ve Miljö Parti (Çevre Partisi) ise oyların 43.7'ini alabildi ve 156 milletvekilini meclise gönderebildi.
İsveç meclisinde ilkler
Seçim kampanyalarını İslam karşıtı ve yabancı karşıtı söylemleri ile sürdüren SD ise oyların yüzde 5.7'sini almayı başardı ve mecliste 20 sandalye elde ederek, iktidar kurma görüşmelerinde kilit öneme sahip güç elde etti.
SD, böylece 2006 seçimlerinde yüzde 2.8 olan oy oranlarını büyük bir oranda artırarak, yüzde 4 olan seçim barajını da aştı ve ilk kez mecliste milliyetçi söyleme dayanan partinin girmesini sağlamış oldu.
Sağ blokta yer alan iktidarın büyük ortağı Başbakan Fredrik Reinfeldt'in Genel Başkanlığını yürüttüğü Moderat Parti dışındaki diğer partilerin, oy kaybettiği görüldü.
Sol blokta yer alan Sosyal Demokrat Parti ve Venster Parti'nin de 2006 seçimlerine oranla oyları düşerken, aynı blok içinde yer alan Miljö Parti (Çevre Partisi) oylarını yüzde 2 oranında artırdı.
Böylece seçim sonuçlarında büyük bir değişiklik yaşanmazsa, şu anda İsveç meclisinin yüzde 30.9 oy oranı ile Sosyal Demokrat Parti birinci, yüzde 30.0 oy oranı ile Moderat Parti ikinci, Çevre Partisi de 3. büyük partisi olmayı başardı. SD ise yüzde 5.7 oranı ile İsveç meclisinde Sol Parti ve Hristiyan Demokrat Parti'yi geride bırakarak, 6. parti olma başarısını gösterdi.
Mecliste çoğunluğu yeniden ele geçiren sağ blok partiler, hükümeti kurmak için bir partinin daha desteğine ihtiyaç duyuyor. 20 milletvekili kazanan SD, iktidar olacak partiler için büyük önem taşıyan güce sahip ancak, aşırı milliyetçi söylemleri ve İslam karşıtı bir parti olması nedeniyle partiler SD ile şu anda işbirliği yapmaya sıcak bakmıyor.
Başbakan Reinfledt de seçim sonuçlarından sonra yaptığı ilk açıklamada, hükümeti kurma girişimleri sırasında SD ile işbirliği yapmayı düşünmediklerini, sol blok içinde yer alan Çevre Partisi ile görüşmelere başlayabileceklerini açıkladı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!