"İşverenlerin ne kadar tahammülsüz olduklarını gördük"

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Sergül Keskin, Turkuvaz Medya çalışanlarının greviyle ilgili süreçte, ''işverenlerin, ne kadar hukuk tanımaz ve çalışanların en temel hakkı olan örgütlenme hakkına ne kadar tahammülsüz olduğunu gördüklerini'' söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.03.2010 - 12:15

ATV, Sabah gazetesi ve dergi grubunun içinde bulunduğu Turkuvaz Medya çalışanlarının grevinin 180. gününü doldurması dolayısıyla ATV ve Sabah gazetesinin Balmumcu'daki merkez binası önünde basın açıklaması yapıldı.

TGS Genel Sekreteri Keskin, ''grev sürecinde yaşanan hukuksuzluğu protesto etmek, grevin anayasal hak olduğunu bir kez daha göstermek ve sendikalaşmanın önündeki engelleri bilerek ve isteyerek kaldırılmamasına tepki için toplandıklarını'' söyledi.

TGS'nin 29 yıl aradan sonra 13 Şubat 2009'da Türk medyasında fiilen başlattığı ilk grev olan ATV-Sabah grevinin 16 Temmuz 2009'da mahkeme kararıyla durdurulduğunu anımsatan Keskin, kararın Yargıtay tarafından bozulduğunu hatırlattı.

İstanbul 2. İş Mahkemesinin 1 Mart 2010'daki duruşmasında, Yargıtay'ın bozma kararına uyduğunu belirten Keskin, sendikanın da ATV-Sabah gazetelerinin İstanbul ve Ankara'daki iş yerlerinde 4 Martta grev pankartlarını astığını anlattı.

Keskin, ''Bu süreçte, grevin henüz dördüncü günündeyken, 17 Şubat 2009'da, greve katıldıkları gerekçesiyle iş akitleri yasa dışı olarak feshedilen 10 kişiden 9'unun iş akdi fesihlerinin geçersizliğine dair sendikamızın açtığı davalar kazanıldı. İşe dönüş kararları da Yargıtay tarafından onandı. Ancak işveren, grevin durdurulduğu dönemde, işe dönüş taleplerini kabul etmeyerek, 9 işçinin sendikal tazminatlarının yanı sıra kıdem ve ihbar tazminatlarını ödeyerek iş ilişkilerini hukuken sona erdirdi'' şeklinde konuştu.

''Yaşanan bu süreçte işverenlerin, ne kadar hukuk tanımaz ve çalışanların en temel hakları olan örgütlenme hakkına ne kadar tahammülsüz olduğunu gördük'' diyen Keskin, işverenlerin çalışanların sendikal haklarını kullanmasına ve emek mücadelesine saygı duyması gerektiğini belirtti.

Keskin, grevin 200. gününe kadar ATV-Sabah gazetesinin Balmumcu'daki merkez binası önünde TGS Genel Merkez yöneticilerinden birer, TÜRK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı sendikalar ile şubelerinden yönetici, temsilci veya üye düzeyinde 4'er kişinin dayanışma amacıyla grev nöbetine destek vereceğini anlattı.

Keskin, konunun 16-18 Nisan tarihlerinde İstanbul'da yapılacak Avrupa Gazeteciler Federasyonu Genel Kurulunda Avrupa Platformuna taşınacağını söyledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç ise grevin ifade özgürlüğü açısından önemli olduğunu belirtti.

İfade özgürlüğünün önündeki engellerin sadece hukuk ve yasalar alanında olmadığını dile getiren Erinç, Türkiye'de gazetecilerin örgütlenmesi önünde de büyük engellerin bulunduğunu söyled.

Eski TGC Başkanı Nail Güreli de grevdeki meslektaşlarını onurlu davranışlarından dolayı kutladı.

Hukuk çiğneyenleri ve işçi haklarını gasp edenleri kınadığını söyleyen Güreli, gazetecilerin çok zor şartlar altında grevi devam ettirdiklerini, ancak bu davranışlarıyla meslektaşlarının basın tarihine geçtiğini aktardı.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da bu grevin gazetecilerin onurlu bir direnişi olduğunu, bu grevi şartlar ve koşullar ne olursa olsun desteklemek zorunda olduklarını kaydetti.

Oturma eylemine katılmak üzere gelen gruptakiler, hava şartları muhalefeti nedeniyle oturamayınca yerde bir süre çömelerek slogan attı. Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak'ın da katıldığı basın açıklamasına Tez-Kop-İŞ ve Deri-İş sendikalarından üyeler de destek verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon