İzmir'de rüşvet operasyonu

İzmir'de düzenlenen ''Yengeç 2'' adı verilen operasyon kapsamında açılan davanın duruşması başladı. Davada, 9'u tutuklu 40 sanık yargılanıyor.

İzmir'de rüşvet operasyonu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.04.2009 - 12:27

İzmir'de rüşvet ve rüşvete aracılık ettikleri öne sürülen kişilere yönelik ''Yengeç 2'' adı verilen operasyon kapsamında açılan davada, 9'u tutuklu 40 sanığın yargılanmalarına başlandı. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, 9'u tutuklu 24 sanık ile avukatlar katıldı.

Sanık avukatlarından Muammer Yurdakul, Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmadan avukatlar hakkında usule aykırı olarak soruşturma yürütüldüğünü, davanın düşürülmesini ya da yargılamanın durdurulması gerektiğini savundu.

Mahkeme heyeti, iddianamede sanıklara, soruşturma izni şartı gerektirmeyen suçlardan da ceza istendiğini ve usul konusundaki itirazların, sanıkların ifadelerinin alındıktan sonra yeniden değerlendirilebileceğini belirterek, bu talebi de reddetti.
 

Ayhan Doğan'ın ifadesi

Hakkında suç örgütü yöneticisi olmak, rüşvete ve irtikapa aracılık etmek gibi suçlardan dava açılan avukat Ayhan Doğan, özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca haklarında usulsüzce delil toplandığını ve adeta yargısız infaz yapıldığını ileri sürdü.

Sanıklardan Bayram Özcan'ı bir dava nedeniyle tanıdığını, ancak aralarında bir görüşmenin olmadığını, diğer örgüt yöneticilerini ise hiç tanımadığını belirten Doğan, örgüt yöneticisi olduğu yönündeki iddiaları kabul etmedi.

Doğan, ''Bayram Özcan isminde bir müvekkilim vardı. Kendisi Şanlıurfalı bir çiftçidir. Kendisine hukuki bilgiler veriyordum'' dedi.

Tefecilik suçundan tutuklu bulunan Vedat Orhan Çelenk'in cezaevinden bürosuna faks çektiğini belirterek, görüşme talebinde bulunduğunu söyleyen Doğan, şöyle devam etti:

''Bana bir an önce tahliye olmak için bunu garanti edebilecek bir avukatla anlaşmak istediğini söyledi. Anlaşamadık. Üç ay sonra 2008 yılının Nisan ayında büroma faks çekerek görüşme talebinde bulundu. Görüşmede benim 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut'u tanıdığımı söyleyerek, rüşvete aracılık etmemi istedi. Ben de bunu kabul etmeyeceğimi söyledim. Bir daha görüşmedim. Zaten oynak bir kişiliği vardı. 'Komplo kurulmuş olabilir' düşüncesine kapıldım. Daha sonra polis olduğunu tahmin ettiğim kişilerin takibine uğradım. Bu beni iyice kuşkulandırdı.

Daha sonra emekli hakim Erdem Yandımata aracılığıyla Cumhuriyet Savcısı Murat Gök beni odasına davet etti. Murat Gök, benim bir müvekkilimin dinlendiğini, bu nedenle benim de teknik takibe takıldığımı, ama kendisinin dosyayı incelediğini, benim suçsuz olduğumu bildiğini, bu nedenle de artık rahat olup normal yaşantıma dönmem gerektiğini söyledi. Ancak arkadaşlarımla bunun bir taktik olabileceğini aramızda konuştuk. Benimle Asım Korkut'un kafasına bir çorap örüleceği düşüncesine kapıldım.''

Dinleme tutanaklarına da itirazlarda bulunan Doğan, iddianamede yer alan ''Asım'a şu kadar verdim'' şeklindeki ifadeleri kabul etmedi. Doğan, ''Asım değil Kasım'dı. Benim bir müvekkilimdi. Asım Korkut'a para verdiğime dair dosyada bir kanıt yoktur'' diye konuştu. Doğan'ın ifadesinin ardından duruşmaya ara verildi. Öğleden sonraki bölümde diğer sanıkların ifadeleri alınacak.

 

Dava

Tefecilik ve organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan V.O.Ç'nin serbest bırakılmasının ardından başlatılan ''Yengeç'' kod adlı operasyonda, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut ile 8 avukatın da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alınmıştı.
Rüşvet karşılığı V.O.Ç'nin serbest bırakılmasını sağladıkları ve aracılık ettikleri iddiasıyla yakalanan zanlılardan, mahkeme başkanıyla birlikte 7 kişi tutuklanmıştı.

İlk operasyonun ardından aynı konuyla bağlantılı olarak, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla başlatılan ''Yengeç-2'' adlı operasyonda, önceki operasyonda ''rüşvet''suçlamasıyla tutuklanan mahkeme başkanı Asım Korkut'un kardeşi galerici Hamza Korkut, eski İzmir Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ferruh Güneş, 14 avukat ve bir emniyet amiri gözaltına alınmıştı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde oluşturulan heyet Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün hazırladığı iddianameyi incelemiş, iddianamede işlendiği belirtilen suçların CMK 250. maddesiyle yetkilendirilmiş ağır ceza mahkemesinin görevi dahilinde olmadığı kanaatine varan heyet, iddianameyi İzmir'deki diğer ağır ceza mahkemelerinde değerlendirmek üzere göndermişti.

Görevi başındayken gözaltına alınıp tutuklanan hakim Asım Korkut hakkındaki iddianame, Yargıtaya gönderilmişti. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, iddianamenin sonuç bölümünde, aralarında emekli hakim Erdem Yandımata'nın da bulunduğu 40 sanık için, ''Rüşvet'', ''İrtikap'', ''Nitelikli dolandırıcılık'', ''Yargı görevini etkileme'' gibi suçlardan 19 ile 119 yıl arasında değişen hapis cezası istemişti.

Bu arada Yargıtay 5. Ceza Dairesinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla 10 Nisan'da yaptığı duruşmada, ilk operasyonda tutuklanan İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Eski Başkanı Asım Korkut ile Avukat Ahmet Erpek ve Mehmet Korkut'un tahliyesine karar verilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler