İzmir'deki "gizli bilgi ve belge bulundurma" davası

İzmir'deki 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu, toplam 357 sanığın yargılandığı "gizli belgi ve belge bulundurma" davasının ilk duruşması yarın yapılacak.

İzmir'deki
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.04.2013 - 11:46

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Haydar, "Gizli belgi ve belge bulundurma" davasının görülmesi için mahkeme salonuna dönüştürülen İzmir Adliyesi Sosyal Tesisler Konferans Salonu'nu gazetecilere tanıttı.

Gazeteciler duruşmaların yapılacağı salondan görüntü aldı. Foça ve Buca cezaevlerinden 30 mahkum tarafından beş hafta boyunca yapılan çalışmayla, Konferans Salonu'nun sahne bölümünün mahkeme heyeti ve savcının oturması için kürsü haline getirildiği, tutuklu sanıkların bulunacağı alan için metal korkuluklar konulduğu, sanıklar, avukatları, izleyiciler ve gazeteciler için ise toplam 400 koltuk monte edildiği açıklandı. Duruşma salonundaki koltuk sayısı göz önüne alındığında, her sanık için bir avukatın salona alınacağı, salonun doluluk oranına göre diğer avukatlara da yer verilebileceği kaydedildi.

Sanık ifadelerinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) alınabilmesi için salona 4 dev ekran konulduğu, avukatlar için masalara bilgisayarlar yerleştirildiği, tesislerin otopark bölümünde ise tutuklu sanıklar için nezarethaneler inşa edildiği bildirildi.
 

Adliye ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınacak

Dava süresince duruşma salonu ve İzmir Adliyesi etrafında geniş güvenlik önlemleri alınacak. Duruşma salonu çevresinde bin 500 polis görev yaparken, duruşmayı takip edecek kişiler de X-ray cihazından geçtikten ve üzerleri arandıktan sonra kimlik kontrolüyle salona alınacak.

Güvenlik gerekçesiyle, duruşma süresince adliye etrafında bulunan İslam Kerimov ve Ozan Abay caddelerinde araç parkı yasaklanacak.
 

Davayı izleyecek basın mensubu sayısı 10 olarak belirlendi

315 klasörden oluşan davanın 2 bin sayfayı bulan iddianamesi TRT spikerleri tarafından okunacak.
Davaya bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Atilla Rahman imzasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen üç sayfalık yazıda, duruşma salonuna kimlerin ne şekilde alınacağı, davanın hangi gün ve saatlerde görüleceği, hangi güvenlik tedbirlerinin alınacağı belirtildi.

Atilla Rahman
gönderdiği yazıda, 16 Nisan Salı günü görülmeye başlanacak 2013/9 esas sayılı davanın saat 09.00'dan itibaren başlanacağını ve iddianamenin okunması tamamlanana kadar haftanın 5 günü süreceğini, iddianame okunması tamamlanmasından sonra ise Mayıs ayının sonuna kadar haftanın 4 günü görülmeye devam edeceğini, resmi tatillerde davanın görülmeyeceğini bildirdi.

Yazısında, CMK 182. maddesi uyarınca duruşmaların herkese açık olduğunu ancak mahkeme tarafından gerekli görülmesi halinde yargılamaların kapalı yapılmasına karar verilebileceğini belirten Rahman, sesli, görüntülü kayıt veya nakil olanağı sağlayan aletlerin duruşma salonuna alınmayacağını, sıfat ayrımı yapılmaksızın üst aramasından geçirilecek kişilerde bulunan bu tür elektronik cihazların duruşma sonrası teslim edilmek üzere emanete alınacağını kaydetti. Rahman yazısında, sanık, mağdur, müşteki, sanık yakını, avukatlar, kamu davasını izleme amacıyla gelen milletvekilleri ve 10 gazeteci dışında ilgisiz şahısların salona ve yakın çevresine alınmaması için gerekli güvenlik önlemlerinin oluşturulması talebinde bulundu.
 

Operasyon ve dava süreci

Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. Maddesi ile görevli Savcı Zafer Kılınç'ın hazırladığı iddianamede, 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu, toplam 357 sanık hakkında dava açılmıştı.
İddianamede adı geçen aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu 196 müşteki ve 831 mağdurdan bir çoğunun suç örgütü tarafından fişlendiği ileri sürülüyor.

Sanıklardan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''Kişisel verilerin kaydedilmesi'', ''Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek'' suçlarından müebbet ve 9'ar yıl hapis cezası isteniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise ''Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'', ''Yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlamasıyla 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler