İzmir'in nostaljik faytonları ilgi bekliyor

Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYDER) İletişim Sorumlusu Esin Önder, İzmir'in nostaljik faytonlarının bulunduğu Alsancak ve Karşıyaka'da atların su ve yem ihtiyacının gidereceği yerler yapılmasını ve gölgelikler kurulmasını talep etti.

İzmir'in nostaljik faytonları ilgi bekliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.04.2011 - 10:15

Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYDER) İletişim Sorumlusu Esin Önder, TBMM tarafından kabul edilen ve 1 Temmuz 2004'te yürürlüğe giren 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun amacının, ''Hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ızdırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak olduğunu'' anımsatarak, bu bağlamda, İzmir'in Alsancak-Kordon-Konak ve Karşıyaka sahilinde hizmet veren ''İzmir'in Nostaljik Faytonları'' atlarının çok zor koşullarda çalıştığını söyledi.

İzmir Romanları Fayton Kültürünü Tanıtma Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Gökmen Dunar ve kendisinin bu durumun düzeltilmesi amacıyla İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile İzmir Ticaret Odasına başvurduklarını anlatan Önder, şöyle konuştu:

''İzmir sıcağının yazın 40-50 dereceleri bulduğu düşünülürse, bu atların bütün gün güneşin altında, aç susuz ve gölgesiz yerde bırakılması kabul edilemez. Bu aşamada acilen hayvanlar için saat 16.00'dan sonra trafiğe çıkmalarını, gölgelikler yapılmasını, su ve yem gereksinimlerinin bölgelere yapılacak küçük istasyonlarla sağlanmasını istiyoruz. Çalıştırılan atların daha besili ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasını talep ediyoruz. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın bu konuda hazırladığı 'Güzel İzmir Fayton Projesi'ni destekliyoruz. Acil yapılacak düzenlemeler hem bölge insanını mutlu edecek hem de İzmir'e gelen turistlere atlı nostalji turu yaptırırken hayvanlara verdiğimiz değeri de gösterme fırsatımız olacak.''

İzmir Romanları Fayton Kültürünü Tanıtma Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Gökmen Dunar da İzmir Valiliğine dilekçeyle başvuruda bulunarak, fayton ve atların korunma koşulları konusunda çözümlerini aktardıklarını belirtti. Dunar, şu bilgiyi verdi:

''Gündoğdu Meydanı'nda faytonlara durak yapılmasını, bu durakların üzerlerinin atların güneşten ve yağmurdan korunacak şekilde düzenlenmesini önerdik. Faytonlara güzergah yol hazırlanmasını istedik. İzmir'in simgelerinden biri olan fayton, aynı zamanda EXPO çalışmalarında katkı sağlayabilir. Yapılacak düzenlemeler Alsancak Limanı'na kruvaziyer yolcu gemileriyle gelen turistlere etkin bir tanıtım yapmamızı, onları iyi bir şekilde ağırlamamızı, olumlu izlenimler yaratmamızı sağlayacağına inanıyoruz.

Yerli ve yabancı turistlerin ilimizden memnun ayrılmalarını sağlamak, zengin tarihsel, doğal ve kültürel dokusuyla İzmir'in tercih edilebilirliğini ve ziyaret sıklığını artıracaktır. Bu açıdan faytonların Agora, Kemeraltı Alsancak Liman ve Gündoğdu Meydanı ile başlayan bir fayton yolu düzenlemesi gerekmektedir.''

Dunar, atlar için veteriner ve gıda desteği sağlanmasını beklediklerini, Gündoğdu Meydanı'nda çeşme ve kanalizasyon ihtiyacının giderilmesini istediklerini söyledi. 19. yüzyılda İzmir'in simgelerinden biri haline gelen ve uzun süre ulaşım amaçlı kullanılan faytonlar, motorlu taşıtların yaygınlaşmasından sonra önemini yitirdi. İzmir'e gelen turistler fayton ile genellikle Kemeraltı, Agora ve Konak bölgesini geziyorlar.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon