Japonlar, Türkiye'den de vazgeçti!
Enerji Bakanı Yıldız, Japonya ile yapılan nükleer santral görüşmelerinde, Japon firması TEPCO'nun süreçten çekildiğini söyledi. Japonya 2050'ye kadar tüm nükleer santrallerini kapatmaya karar vermişti.
Mersin Akkuyu'daki nükleer santral için Ruslarla anlaşan Türkiye, Sinop için ilerleme kaydedemedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer enerji santraline ilişkin, teklif verenlerden TEPCO'nun bu süreçten çekildiğini söyledi.
Bakan Yıldız, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti ve kabul sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Japon heyetin Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak, görüşmelerin ne aşamada olduğunu sorması üzerine Yıldız, geçen haftanın sonunda Japon heyetinin Türkiye'ye geldiğini ve depremde zarar gören Fukişima Nükleer Santralındaki son gelişmeleri kendilerine aktardığını söyledi.
Müzakerelerde Türkiye'ye teklif veren ve Fukişima'nın işleticisi olan TEPCO'nun bu süreçten çekildiğini belirttiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
"Japonya'nın teklifi Türkiye'de özellikle yapımı, inşaat teknolojisiyle beraber, finansmanı ve işleticisi olarak 3 temel ayaktan oluşuyordu. TEPCO'nun çekilmesi, bu süreç için önemli bir gelişmedir. Ancak Japonya Hükümeti, özellikle yetkili kişisiyle beraber müzakerelere devam etmek istediklerini belirttiler. Bunun için de yeni bir model teklif edeceklerini bize söylediler. İşletmenin, şu an birçok nükleer santralin işletmecisi olan TEPCO'nun olmaması önemli bir gelişmedir. Bundan sonraki süreçte neler olacak derseniz, biz esnek işbirliği alternatiflerini değerlendireceğimizi kendilerine belirttik."
"Zaman kaybetmek istemiyoruz"
Zaman kaybetmek istemediklerini vurgulayan Yıldız, bu hususta Japonların teklifini hızla değerlendirerek, bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
Görüşmelerin, kendilerinden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı geciktiğini, Mart ayının sonuna çok az bir süre kala Fukuşima kazasının gerçekleştiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Daha fazla zaman kaybetmek istemiyoruz. Japonya'nın başındaki bu sıkıntıyı son derece makul karşılamaya şu ana kadar gayret ettik. Uluslararası ilişkilerdeki nezaketimizi sürekli koruduk ama bir yandan zaman akıyor, bir yandan normal hayat devam ediyor. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve değişiyor. Bizler de tabii ki ihtiyacımızı zamanında karşılamak üzere tedbirlerimizi alacağız. Kısa süre içinde değerlendireceğimizi söyleyebilirim."
Japonya nükleeri bırakıyor
Japonya 2050’ye kadar tüm nükleer santrallerini kapatmaya karar vermişti. Japonya’da yaklaşık beş ay önce meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin ardından, Fukuşima santralinde nükleer felaket yaşanmıştı.
Japonya’da, 9 büyüklüğündeki 11 Mart depreminden sonra 54 nükleer elektrik santralından 35’i çalışmayı durdurmuştu. Depremin vurduğu orta kesimdeki ana ada Honşu’nun doğusunda Büyük Okyanus’a yakın Fukuşima nükleer santralı büyük arıza ve sorun çıkarmıştı. Bölge halkı nükleer sızıntı tehlikesi nedeniyle tahliye edilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık