Japonya: Balıklarda hâlâ radyasyon var
Fukushima'daki nükleer santral kazasından sonra Japonya'da balık yemek güvenli mi?
Uzmanların sonuçlarına bakacak olursak bu soruya ancak “havet”le yanıtlayabiliriz. Gerçi sahil sularının dışındaki deniz suyu uluslararası standartlara uygun deniyor. Balıkların birçoğunda Japon Balıkçılık Bakanlığı’na göre sezyum oranı 134-137 arasında ve Nisan ayında kararlaştırılan kilo başına 100 bekerellik sınırın altında. Fakat diğer balıkların çoğu yine bir yıl öncesi kadar radyasyon taşıyor diyor Ken Buessler (Woods Hole Oşinografi Enstitüsü/ABD/ Science). Japon hükümeti Fukushima sularında hâlâ balıkçılığa izin vermiyor.
Japonlar dünya üzerinde en fazla balık tüketen ulus. Bu nedenle insanların deniz ürünlerinde endişeleri var. Fukuşima’daki nükleer santral kazasından sadece birkaç gün sonra balıkçılık bakanlığı balık ve diğer deniz ürünlerindeki radyonüklit oranını ölç-müştü. Verilere göre, balıklardaki değerler bölgelere göre büyük farklılık gösteriyor. Deniz diplerinde ve Fukuşima sahillerinde ticari balıkçılık için büyük önem taşıyan balıklarda sezyum oranı en yüksek değerde. Kuzey ve güneydeki komşu bölgelerde biraz daha düşük değerler saptanmış. Fukuşima sularındaki balıkların yüzde kırkından fazlası limit değerin üzerinde radyasyon içeriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık