Japonya yine sallandı: 6.3

Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 77 kilometre doğusunda, 6,4 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği bildirildi.

Japonya yine sallandı: 6.3
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.04.2011 - 06:02

Japon Meteoroloji Ajansı yaptığı açıklamada, depremin 35 milyon kişinin yaşadığı ve bir megapol olan Tokyo'da da hissedildiğini, binaların sallandığını belirtti. Medya organları ise tsunami alarmı verilmediğini, herhangi bir can ve mal kaybı haberinin kendilerine ulaşmadığını kaydetti. Amerikan Jeofizik Enstitüsü'nden (USGS) yapılan açıklamada, denizin 13 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssünün Pasifik Okyanusu'nda olduğu belirtildi.

NHK televizyon kanalının sorularını yanıtlayan bir deprem uzmanı, son depremin, 11 Martta, 27 binden fazla kişinin ölmesine veya kaybolmasına yol açan ve ülkenin kuzeydoğusunu vuran 9 şiddetindeki depremin artçısı olduğunu belirtti. Öte yandan, Japonya'nın kuzeydoğusunda, 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketlerinin ardından zarar gören Fukuşima Daiçi nükleer santralinde bu son son artçı depremin yüzünden yeni bir hasarın meydana gelmediği belirtildi.

Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketinin (TEPCO) yayımladığı yazılı açıklamada, bu son deprem yüzünden ne elektriğin kesildiği ne de şimdiye kadar herhangi bir hasar tespit edildiği kaydedildi.
Santralin 1 numaralı reaktöründeki hidrojen birikmesinin yeni bir patlamaya yol açmaması için, geçen haftadan bu yana, reaktöre azot enjekte ediliyor. Ayrıca, santralin duvarında açılan ve yüksek radyasyonlu suyu Pasifik Okyanusu'na akıtan delik de geçen hafta kapatılmıştı.
 

 

Santralde çalışan işçi ve mühendisler tahliye edilecek

Japonya'nın Fukuşima bölgesinde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki yeni depremin ardından bölgedeki iki nükleer enerji santralinde görevli işçi ve mühendislerin tahliye edilmesi talimatı verildi. Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO) yeni depremin ardından, nükleer krizin yaşandığı Fukuşima Daiçi ile Fukuşima Daini nükleer enerji santrallerindeki işçi ve mühendislerin tahliye edilmesi talimatını verdi.

TEPCO sözcüsü, şirketin iki nükleer enerji santralinin durumunu kontrol ettiğini, ancak detayların henüz açıklık kazanmadığını söyledi. Japonya Meteoroloji Ajansı'ndan yapılan açıklamada, çalışmaz durumdaki Fukuşima Daiçi nükleer enerji santralinin yakınında meydana gelen depremin 180 kilometre uzaktaki Tokyo'dan da hissedildiğini duyurdu. Japonya'daki 11 Mart'taki depremin ardından 400'den fazla artçı sarsıntının kaydedildiği bildirilen açıklamada, son depremin, son iki günde meydana gelen üçüncü deprem olduğu ifade edildi.

Japon Atomik Enerji Şirketi'nden yapılan açıklamada da Fukuşima Daini nükleer enerji santralinde de depremin ardından düzensizlikler yaşandığı belirtildi. Fukuşima'daki iki nükleer enerji santralinde yüzlerce işçi ve mühendis çalışıyordu.
 

 

"Japonya'da artçı sarsıntılar aylarca devam edebilir"

Japonya'da 11 martta meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremden sonra artçı sarsıntıların aylarca sürebileceği bildirildi. Fransız deprem uzmanı Jean-Paul Montagner, artçı sarsıntıların normal olduğunu, Japonya'da bu sarsıntıların haftalarca hatta aylarca sürebileceğini ancak sıklıklarının ve büyüklüklerinin azalacağını belirtti.

Montagner, büyük depremler meydana geldiğinde bölgedeki tüm tektonik güçlerin bozulduğunu, artçıların bölge düzeyinde bir tür düzelme olduğunu vurguladı. En büyük artçı sarsıntıların büyük depremi izleyen günlerde ve haftalarda meydana geldiğini belirten Montagner, zamanla bu sarsıntıların sıklığının ve büyüklüğünün azaldığını ifade etti.

11 marttaki depremden sonra bölgede 400'den fazla artçı sarsıntı meydana geldiği belirtiliyor. Japonya dünden bu yana büyüklükleri 6,6; 6,4 ve 6 büyüklüğünde 3 depremle sallandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler