Jeotermal sahaları özel sektöre devrediliyor

Türkiye genelinde 33 jeotermal saha ile 32 jeotermal kuyu özel sektöre devredilmek üzere ihaleye çıkıyor. 30 yıl için yapılacak ihale sonucunda sahaları almaya hak kazanan yatırımcılar 10’ar yıllık uzatmalarla alanın süresiz olarak işletmecisi olabilecekler. Elektrik üretim, seracılık ve termal turizmde geliştirilecek projelerle 2013 yılından itibaren yıllık 5 milyar dolar gelir elde edilmesi tasarlanıyor.

Jeotermal sahaları özel sektöre devrediliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.08.2008 - 09:31

Türkiye genelinde 33 jeotermal saha ile 32 jeotermal kuyu özel sektöre devredilmek üzere ihaleye çıkıyor. 30 yıl için yapılacak ihale sonucunda sahaları almaya hak kazanan yatırımcılar 10’ar yıllık uzatmalarla alanın süresiz olarak işletmecisi olabilecekler. Elektrik üretim, seracılık ve termal turizmde geliştirilecek projelerle 2013 yılından itibaren yıllık 5 milyar dolar gelir elde edilmesi tasarlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MTA Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında, jeotermal ihalesinin ayrıntılarını açıkladı. 33 jeotermal saha, 32 jeotermal kuyunun ihalesine bu hafta başlanacağını ifade eden Güler, “Yeraltında uyuyan güzeli uyandırıyoruz” dedi. Jeotermalin çevreyi kirletmediğini, yerli kaynak olduğunu vurgulayan Güler, “Ben jeotermale yerin altındaki soba diyorum. Şimdiye kadar yeterince faydalanamadık” dedi. Türkiye’nin jeotermal kaynak bakımından dünyada beşinci, Avrupa’da birinci olduğunu kaydeden Güler, “Bu çalışma ile üç sektör harekete geçecek. Birincisi enerji sektörü. İkincisi gıda sektörü. Yeni OSB’ler gelecek; Organize Sera Bölgeleri çıkacak. Diğer seralara göre yüzde 35 daha ekonomik olacak. Üçüncü sektör termal turizm. Sağlık sektörü de bununla birlikte harekete geçecek” diye konuştu. Jeotermalin petrol ve doğalgaza alternatif olacağını, başarılı olunursa 1 milyon konutun ısıtılacağını anlatan Güler, jeotermal sayesinde cari açığın azalacağını öne sürdü.

2.7 milyar dolar yatırımla yılda 5 milyar dolar gelecek

Toplam 2,7 milyar dolar yatırım yapıldığında 2013’ten itibaren her yıl 5 milyar dolar gelir elde edilmeye başlanacağını ifade eden Güler, istihdama, turizme ve tarıma katkı ile 16 milyar dolar da katma değer yaratılacağını söyledi. 250 bin kişiye istihdam sağlanacağının altını çizen Güler, ilk ihale ilanının bu hafta Resmi Gazete’de yayımlanacağını, tekliflerin 45 gün sonra alınacağını bildirdi. Jeotermalden elektrik üretimine Yenilenebilir Enerji Kanunu çerçevesinde 10 yıl alım garantisi garantisi 5 euro/cent fiyat garantisi verildiğini ifade eden Güler, güneş enerjisi için yeni bir çalışma başlattıklarını, alım fiyatını artırmayı düşündüklerini belirtti. 5 euro/cent’lik fiyatın su ve enerjide kurtardığını ancak güneşte yeterli olmadığını ifade eden Güler, yenilenebilir enerjinin türüne göre farklı fiyat uygulamak istediklerini, bunun için diğer bakanlıklarla görüştüklerini kaydetti. Güler, yarın (19 Ağustos) Türkiye’deki tüm bankaların genel müdürleri ile bir toplantı yaparak enerji sektörüne kredi sağlanması konusunu görüşeceğini de açıkladı.

Elektrik üretim sahalarından başlanacak

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, ilk etapta Aydın ve Manisa illerinde elektrik üretimine uygun altı adet sahanın ihaleye çıkacağını bildirdi. Bunların Aydın Sultanhisar, Bozköy, Atça, Serçeköy Umurlu ile Manisa Caferbeyli ve Alaşehir Kavaklıdere’de bulunduğunu bildiren Üzer, bu bölgede ayrıca beş kuyunun ihale edileceğini belirtti. Bu sahalarda yılda 800 milyon kWh elektrik üretileceğini ifade eden Üzer, 330 bin konutun ihtiyacının karşılanacağını ve 80 milyon dolar net gelir elde edileceğini ifade etti. İkinci etapta ısıtmaya uygun 10 saha ile 13 kuyu için ilana çıkılacağını bildiren Üzer, sahaların Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Van’da olduğunu; kuyuların ise İzmir, Denizli, Afyon, Nevşehir, Manisa’da yer aldığını açıkladı. 30 bin konutun ve 2 bin dönüm seranın ısıtılacağını ifada eden Üzer, 2 bin kişilik istihdam ve ekonomiye 40 milyon dolar katkı sağlanacağını söyledi. Üçüncü etapta termal turizme uygun 17 saha ile 14 kuşunun ihaleye çıkacağını kaydeden Üzer, sahaların Ankara, Çanakkale, İzmir, Kırşehir, Kayseri, Karabük, Konya, Mersin, Siirt ve Bursa; kuyuların İzmir, Bolu, Afyon, Erzurum, Samsun, Sivas, Yozgat’ta olduğu bilgisini verdi. 100 bin yatak kapasiteli 100 adet termal turizm tesisi kurulabileceğini belirten Üzer, 25 bin kişiye istihdam ve ekonomiye yılda 500 milyon dolar katkı sağlanacağını belirtti.

Süresiz devir

İlk etaptan 20 gün sonra ikincisi için ilana çıkılacağını bildiren Üzer, ihalenin kapalı teklif ve açık artırma ile sonuçlandırılacağını belirtti. Tekliflerin 45 gün içinde alınacağını ve 90 gün geçerli olduğunu kaydeden Üzer, böylece 90 gün içinde ihale sonuçlandıktan sonra kazananların işletme izni alıp projelerini sunacaklarını ve yatırıma başlayacaklarını anlattı. Alanları 30 yıllığına verdiklerini, buna karşın 10’ar yıl uzatma olanağı sunduklarını vurgulayan Üzer, böylece devrin süresi hale geleceğini kaydetti. Üzer, Türkiye’nin jeotermal potansiyelinin tamamını kullanması halinde yılda 3 milyon konutun ihtiyacına eşdeğer 8 milyar kWh elektrik üretilebileceğini, 500 bin konutun ihtiyacı eşdeğeri ısıtma ile yılda 1 milyar metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçilerek 400 milyon dolar döviz tasarrufu sağlanabileceğini anlattı. 30 bin dönüm sera ısıtması ile 30 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini ve 600 milyon dolar gelir sağlanabileceğini kaydeden Üzer, 400 adet termal tesis ile de 1 milyon yatak kapasitesi, 250 bin kişiye istihdam ve 5 milyar dolar net gelir sağlanabileceğini vurguladı. Üzer, toplamda yılda 6,8 milyar dolar net gelir sağlanacağını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler