‘Kaçak’ta ölüm oyunu
Genel Maden-İş Sendikası Başkanı Yeşil, son olarak iki kişinin yaşamını yitirdiği “kaçak ocaklara” ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu. Yeşil, “Kaçak ocaklarda ölenler başka yerde ölmüş gibi direk diplerine, hastane önlerine bırakılıyor” dedi.
Zonguldak merkezli Genel Maden-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Hakan Yeşil, son olarak iki kişinin yaşamını yitirdiği “kaçak ocakların” Zonguldak’ın “acı gerçeği” olduğunu söyledi. İşsizliğin hâd safhada olduğunu, insanların mecbur kaldıkları için bu ocaklarda çalıştıklarına işaret eden Yeşil, “Kaçak ocaklarda vefat eden insanların başka yerde ölmüş gibi direk diplerine, hastane önlerine bırakıldıklarını biliyoruz” dedi.
Zonguldak’ta son olarak 2 kişi mührü sökülerek girilen “kaçak ocakta” yaşamını yitirdi. Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “kaçak ocaklarda” yaşanan ölümlerin sıklaştığına dikkat çekti. 2 kişinin yaşamını yitirdiği ocağın mühür sökülerek çalıştırıldığını belirten Yeşil, “İstihdamın az olması, hayat şartları, arkadaşlarımızı buralarda çalışmaya mecbur bırakıyor” dedi. Bu ocaklarda sendika olmadığını, ücretlerin de düşük tutulduğunu söyleyen Yeşil, “Asgari ücret ya alırlar ya almazlar. Sigorta yok” diye konuştu.
‘KÖYLÜLERE SATILIYOR’
Yeşil, bu alanların rödovans sahalar olarak verildiklerini ancak her yerde çalışma yapılamadığı için dağlık bölgelerde başka kişiler tarafından toprak kazılarak kaçak ocaklar açıldığını söyledi. Yeşil, “Kömür yeryüzüne yakın olduğu için başlıyorlar kazmaya. Yol yok. Kontrol yok. Ne kadar üzerine gidilse de kontroller de yeterli olmuyor. Denetleniyor, kapatılıyor ancak mühür kırılarak yeniden açılıyor. Başka yerden giriliyor” dedi.
Çıkarılan kömürün yakacak olarak köylülere satıldığına işaret eden Yeşil, kaçak ocakları işletenlerin vergi vermediğini, işgüvenliğine harcama yapmadığı için büyük kârlar elde ettiğini anlattı. Yeşil, Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) bulunduğunu, sanayileşmenin yeterli olmadığını, yatırımların yetersiz kaldığını, bu nedenle de işsizliğin yaşandığını söyledi.
TTK’de işçi açığı olduğuna, norm kadronun altında işçiyle çalışma yapıldığına dikkat çeken Yeşil, “kaçak ocakların” olduğu yerlerin neden devlet tarafından işletilmediği sorusuna da şu yanıtı verdi: “O sahalarda yatırım yapacak kadar rezerv yok. Devlet uzun ömürlü olmadığı için bu sahalarda üretim yapmıyor. Özel şirketlere devrediyor, kiralıyor. Biz kurumsal şirketlere karşı değiliz. Ayrıca devlet denetiminde olmasını istiyoruz.”
Valiliğin kaçak ocakların üzerine gittiğini söyleyen Yeşil, “İnsanların bu şekilde can vermesini kimse istemez. 21. yüzyılda kaçak ocaklarda çalışan, oralarda vefat eden insanların başka yerde ölmüş gibi direk diplerine, hastane önlerine bırakıldıklarını biliyoruz. İnsanlığa yakışmıyor” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık