Kadın Eserleri Kütüphanesi’nde Tülay Arın dosyası
Gönüllülerin emekleriyle 25 yılını idrak eden Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kürsüsü’nün duyarlı ve çok yönlü bilim kadını, 11.Tez’in anası “Prof. Dr.Tülay Arın Özel Arşiv Dosyası”nı 6.ölüm yıldönümünde açtı.
Tülay Arın dosyası, öğrencisi Sermin Sarıca tarafından, eşi Cengiz Arın’ın yardımı, dostların katkısıyla ardından derlenen “Tülay Arın’a Armağan” (Belge Yayınları 2010) ve Cengiz Arın’ın derlediği Tülay Arın “Kriz, Devlet, İktisat ve Sosyal Güvenlik Politikaları/Seçilmiş Yazılar”, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay. 2013.kılavuzluğunda hazırlandı.
Kütüphanenin diğer arşivleri gibi sürekli katkılarla gelişmeye açık olan dosya, Tülay Arın gerçeğini tanıyıp, tanıtarak, bilim tarihi ve üretimine de katkıda bulunmayı amaçlıyor. 1945 yılında Söke’de doğan Tülay Arın, öğrenme ve öğretme azmi, emekten yana duruşu örgütlülük bilinci, dostluğuyla yoldaş olduğu bilim kadınları Türkan Saylan ve Türkel Minibaş ile aynı yıl, 30 Ağustos 2009’da Fethiye’den “mavi yolculuğa” ebediyen çıktı.
Arın, özel ve akademik tüm yaşamı boyunca kamu ekonomisi, maliye teorisi ve politikası, iktisat stratejileri, iktisadi planlama, gelir dağılımı, kadının iktisadi durumu gibi konularda uluslararası, öncü, yaratıcı katkılarının ötesinde sevgili meslektaşı Nail Satlıgan’ın ardından ifade ettiği gibi “resmiyetin” ve “kompartımanlaşmış disiplinlerin” duvarlarının ötesine geçmeyi başarmanın mümkün olduğunu kanıtladı. Çeşitli akademik, yönetsel kurul ve komisyonlarda çalışarak halkı aydınlattı. Marksist iktisatçıların yer aldığı “Onbirinci Tez” kolektifin yanı sıra İktisat ve Kadın Araştırmaları gibi pek çok dergide yazdı.
Cumhuriyet okuru onun adını, 10 12 1979 tarihli ”Cenazeye katılma izni alabilenler dipçiklendi” haberindeki şu satırlarla duydu; “…TÜMAS(Tüm Üniversite Asistanları Derneği) adına konuşan Tülay Arın ise, özgür düşünce ortamı için Tütengil’in (Cavit Orhan) gösterdiği çabalardan söz etmiş ve “Demokrasi özgür düşünce insanca yaşamı savunduğu için cinayete hedef oldu. Diğer öldürülen öğretim üyeleri gibi faşist canilerin hedefi seçildi. Demokrasiden yana yurtsever kişiler onun arkasında kalanlar, faşistler olduğu açıkca ortaya çıkan cinayet şebekelerine karşı koymalıdırlar.” demiştir…” Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’, Tülay Arın dosyasına katkıda bulunmak isteyenlerin kütüphane ve İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti ile temasa geçebileceğini belirtiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?