Kadına şiddet protesto edildi

Ankara'da bazı sivil toplum örgütleri, ''25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'' dolayısıyla kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Yayınlanma: 22.11.2008 - 13:51
Abone Ol google-news

Ankara Yüksel Caddesi'nde bir araya gelen Ankara Emekçi Kadınlar Derneği üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Medine Adıgüzel, dünyada her 3 kadından birinin fiziksel şiddete, 5 kadından birinin ise taciz ya da tecavüze uğradığını ileri sürdü.

Türkiye'de kadınların yüzde 75'inin sözel, yüzde 73'ünün ekonomik, yüzde 49'unun da cinsel şiddete maruz kaldığını iddia eden Adıgüzel, kadınların yüzde 17'sinin enseste zorlandığını, yüzde 14'ünün ise tecavüze uğradığını savundu.

Kadının, evde, sokakta, işte ve okulda şiddete maruz kaldığını belirten Adıgüzel, ''Erkek egemenliğinin yarattığı şiddete, bu egemenliği sistemleştiren kapitalizme karşı mücadele edeceğiz'' dedi.

Ankara Kadın Platformu üyeleri de kadına yönelik şiddete karşı aynı yerde bir basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı okuyan İlkay Kara, kadına yönelik şiddetin faillerinin kimi zaman en yakındakiler, kimi zamansa sokaktan geçen her hangi biri olduğunu söyledi.

Devletin kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlı adım atmayarak ve yasal boşlukları gidermeyerek aile içinde kadına uygulanan şiddetin sorumluluğunu taşıdığını savunan Kara, ''Devlet, kadına yönelik şiddet suçlarında ve namus cinayetlerinde tahrik indirimi uygulayan mahkemeler ve şiddete uğrayan kadınları 'kocandır, barış' diyerek evine gönderen karakollar nedeniyle sorumludur'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon