Kadınlar şiddetten nasıl korunacağını öğrenecek

Son yıllarda gittikçe artan ve çoğu ölümle sonuçlanan kadına yönelik şiddeti durdurabilecek düzenlemeler içeren "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa"nın yönetmeliği 16 Şubat Cumartesi günü İTÜ Taşkışla Kampusu'nda kadınlara anlatılacak.

Kadınlar şiddetten nasıl korunacağını öğrenecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.02.2013 - 08:37

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun gerçekleştireceği bilgilendirme toplantısına ciyanete kurban giden kadınların aileleri de katılacak.

Platform, üç yıla yakın zamandır kadın cinayetlerinin durdurulabilir ölümlerden olduğunu söyleyerek bu sorunun giderilmesi için kapsamlı bir mücadele yürütüyor. Bu kapsamda platformun da çabaları ile “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa” çıktı ama yeterli olmadı. Çünkü kadın cinayetlerini adım adım takip edep platform üyeleri bu süreçte yasanın nasıl uygulanacağını bilmeyen, yasal boşluklara dayanarak kendini görevsiz kılan pek çok devlet görevlisi ile karşılaştı. Mücadeleye devam eden platform, uygulamadaki sıkıntıların aşılması için yasanın yönetmeliğinin çıkarılması için çaba sarf etti. Ve yönetmeliğin de çıkarılması sağlanarak kadınların yaşam hakkının korunması anlamında bir adım daha atıldı. Şimdi de kadınların şiddetten  nasıl korunacağını gösteren yönetmelik geniş katılımlı bir toplantı düzenlenerek anlatılacak. 15.00’da İTÜ Taşkışla Kampusu’nda gerçekleştirilecek toplantıda verilecek bilgilerin asıl muhataplarına ulaşabilmesi için günlerce mahalle mahalle çalışma yürütüldü. Yasal haklarından haberi olmayan kadınların, etkinliğe katılım gösterebilmesi için hazırlıklar yapıldı.


Aileler katılıyor

Toplantıda cinayetlere kurban giden Mehtap Bülbül’ün, Gülay Yaşar’ın Gülşah Sarcan’ın Zeynep Yılmaz’ın aileleri konuşma yapacak. Platformun Hukuk Temsilcisi Gökçesu Özgül, yasanın kadınlara getirdiği hakları ve bu haklardan nasıl yararlanabileceklerini anlatacak, merak edilen soruları yanıtlayacak. Oyuncu Nur Sürer de etkinliğe katılarak destek verecek.


Yasa kadınları nasıl koruyor?

Yasaya göre korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması durumunda kimliği değiştirilebilecek. Korunan kişiye ve çocuklarına geçici olarak barınma yeri sağlanacak.  Hayati tehlikesinin bulunması durumunda talep üzerine veya hiç talep olmadan koruma altına alınabilecek. Çocuklar için belirli bir süreyle kreş olanağı sağlanacak. İşyeri değiştirilebilecek. Ayrı bir yerleşim yeri belirlenebilecek. Talep olmasa da tedbir nafakasına karar verilebilecek. Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için şiddetin uygulandığını gösteren delil veya belge aranmayacak. Tedbir kararlarına aykırı davrananlara hapis cezası verilebilecek. Şiddet uygulayanın çocuklarıyla görüşmeleri sınırlanabilecek veya tamamen engellenebilecek.  24 saat hizmet verecek şiddet önleme ve izleme merkezleri kurulacak. Geçici maddi yardım yapılabilecek. Şiddete maruz kalan kadınlar valilik, kaymakamlık, kolluk güçleri, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile Mahkemeleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, Sağlık Kuruluşları, ALO 183, ALO 155 Polis İmdat, ALO 156 Jandarma İmdat hattına başvurarak yardım talep edebilirler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler