"Kahraman" yazılı tişörtle duruşmaya gelen darbe sanığı salondan çıkarıldı

15 Temmuz darbe girişiminde Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik darbeciler tarafından gerçekleştirilen suikast girişimi davasında üçüncü duruşma Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda başladı. Davada 44’ü tutuklu 47 sanık yargılanıyor.

Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 13.07.2017 - 11:36


Üçüncü duruşmada eksik delillerin toplanması, daha önce dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi ve darbe girişimi öncesi ve sonrası sanıklardan bazılarının kullandığı telefon kayıtlarının mahkemeye sunulması bekleniyor.
Muğla 2’nci ağır Ceza Mahkemesinde görülen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Suikast Girişimi’ davası Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda görülürken, 44 tutuklu sanık Muğla E Tipi Kapalı cezaevinden havadan polis helikopteri güvenlik için konvoya eşlik etti. Karadan Emniyet ekiplerinin yol güzergahı boyunca güvenlik önlemi aldığı duruşma öncesi vatandaşlar duruşmanın yapılacağı salonun çevresinde darbecilere karşı tepki eylemi gerçekleştirdi. Vatandaşlar tepki eylemi gerçekleştirdiği ve sanıkların yürüyerek gittiği yolun hemen ilerisine idam sehpası kurdu.
Sanıkların duruşma salonuna hareket etmesi ile uzun süre tepki gösteren vatandaşlar slogan attılar.

SAT KOMUTANI TANIK OLARAK DİNLENDİ

Duruşmada ilk olarak sanıklardan eski SAT görevlisi yüzbaşı Özay Çöder'in, Marmaris'e gitme emrini aldığını ileri sürdüğü SAT Komutanı Albay Mustafa Turan Ecevit, tanık olarak dinlendi. Balyoz davasında 5 yıl cezaevinde kalan Albay Mustafa Turan Ecevit, SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlandı. Mustafa Turan Ecevit, böyle bir emir verdiği iddiasını kabul etmedi. Mustafa Turan Ecevit, "Haldun Gülmez ve Ali Sarıbey benim emrimde değillerdi. Özay Çöder ise emrimdeki personeldi. Ben böyle bir emir vermedim, yalan söylüyorlar" dedi.

Özer Cöder'in avukatı Ayten İzmirli'nin, darbe teşebbüsü gecesinde tutuklu sanık Özay Çöder'i telefondan arayıp aramadığı yönündeki sorusuna Albay Ecevit, "15 Temmuz gecesi ulaşamadığım tüm personelimi ya kendim aradım ya da arattım. Özay Çöder saat 03.51'de telefonumu, askerlikle hiç alakası olmayacak bir şekilde açtı ve 'alo' deyip, telefonu kapattı. Bu saate kadar tüm aramaları sadece kendim yapmadım. Yanımdakilere onu arayın, bunu arayın da dedim. Benim tarafımdan daha önceki saatlerde aranmamış, saat 03.51'de benim tarafımdan aranmış. Ancak daha önce başkası tarafından aranmış olabilir" dedi.

Yine Cöder'in avukatı Ayten İzmirli, HTS kayıtlarına ilişkin sorusu üzerine Albay Mustafa Turan Ecevit, "Olayla ilgili benim bir çekincem yok ama ben kendim HTS kayıtlarımı aldım. HTS kayıtlarımın alınmasında herhangi bir sakınca yoktur" dedi. Ecevit, Cöder'in aramalarına neden cevap vermediğine ilişkin soruya ise, "Kalkışmaya katıldığını öğrendikten sonra telefonunu açmamış olabilirim. Zaten SAT Komutanlığında olağanüstü bir durum yaşanıyordu. Ben Cöder'in aramalarına olduğunu gibi başka kişilerin aramalarına da cevap vermemiş olabilirim. Dönememiş olabilirim" dedi.
Avukat Ayten İzmirli'nin, tanığa sorduğu bazı sorulara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ da, soruları dosyayla ilgisi bulunmadığı gerekçesiyle reddetti ve avukatın söz hakkını aldı.

SALONDA 'HERO' YAZILI TİŞÖRT GERGİNLİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenlenmesiyle ilgili Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasında, tişört gerginliği salonu karıştırdı. MAK timinde görevli tutuklu sanıklardan astsubay Gökhan Güçlü'nün üzerinde 'kahraman' anlamına gelen İngilizce 'Hero' yazılı tişört giymesi üzerine ara verilen duruşmaya, daha sonra tekrar devam edildi.

Duruşmanın başlamasından sonra Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, sanık Gökhan Güçlü'ye, "Gel bakalım buraya üzerinde ne yazıyor" sözleriyle kürsüye çağırdı. Astsubay Gökhan Güçlü'nün tişörtünün üzerinde 'hero' yazmasını tutanağa geçirten Mahkeme Başkanı, duruşma savcısı Ali Cenk'ten görüşünü sordu. Cumhuriyet savcısı Ali Cenk, "Gökhan Güçlü'nün üzerindeki tişörtün verdiği mesaj itibariyle duruşma disiplinine uymadığını, söz konusu kıyafeti değiştirmesinden sonra duruşmaya alınmasını, aksi taktirde duruşmadan uzaklaştırılmasını istedi. Mahkeme Başkanı bunun üzerine, yazının mesaj içerdiğini belirterek, Gökhan Güçlü'nün yedek tişörtünü giymesi için salondan çıkartılmasını istedi. Hakim Baştoğ, bu kararından dolayı sanık Gökhan Güçlü'nün gülmesini de duruşma tutanağına geçirdi.

DURUŞMAYA KATILMAK İSTEMEDİ

Jandarma tarafından salondan çıkartıldığı sırada söz alan Gökhan Güçlü, kendisine cezaevi yönetiminin bu tişörtü verdiğini, değiştirmek istemediğini ve duruşmaya devam etmek istemediğini söyledi.
Mahkeme başkanının bu talebi kabul etmesine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları tepki gösterdi, duruşmadan vareste tutulmaması gerektiğini söyledi. Sanıklar ile tutuklu yakınlarından bazılarının avukatlara yönelik alkışla tepki vermesi üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları yerinden kalkıp sert tepki gösterdi. Sanıklar ile avukatlar arasında sert tartışmalar yaşandı. Tartışmanın büyümesi üzerine jandarma sanıklarını etrafını kordona aldı. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmaya tekrar ara verdi.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİNDEN TEPKİ

Duruşmayı izleyen Ak Parti Muğla milletvekili Nihat Öztürk, bu gelişmelere tepki gösterdi. Nihat Öztürk, "İçeride tiyatro var. Hainler millete yaptığı zulmün farkında, tiyatronun devamını oynamaya kalktılar. Tişörtle çıkması şehitlere saygısızlık. Ondan ötesi, bile bile, milletin gözünün içerisine baka baka bunu yapmasını, millet ve şehitler adına kabul etmemizin imkanı yok. Hangi tiyatroyu, oyunu oynarlarsa oynasınlar, yaptıkları zulme karşı bu mahkeme onlara gerekeni yapacaktır" dedi.

ADALET BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI  

Muğla’da FETÖ’cü bir sanığın darbe duruşmasına beyaz tişörtünün üzerinde ’kahraman’ anlamına gelen İngilizce ’Hero’ yazısıyla gelmesinin ardından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü harekete geçti.
Edinilen bilgiye göre, sanıklardan Gökhan Güçlü’nün duruşmaya ’Hero’ yazısıyla gelmesinin ardından Muğla’da darbeci sanıkların kaldığı cezaevi yönetimi hakkında inceleme başlatıldı. İnceleme sonucuna göre ihmali görülen cezaevi yönetimi ve personeli hakkında soruşturma açılabilecek.
Öte yandan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, bütün cezaevlerindeki FETÖ’cü darbecilerin kıyafetlerinin tek tek toplanarak, üzerinde İngilizce başta olmak üzere yabancı dillerde yazı bulunan kıyafetlerin tespit edilerek, bu kıyafetlerin giydirilmemesi talimatı verdi.

ŞÜPHELİLER HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR

Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada davanın bir numaralı şüphelisi Fetullah Gülen yer alıyor. Şüpheliler hakkında, Cumhurbaşkanına suikast, Anayasayı ihlal, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, silâhlı terör örgütü yöneticisi olma, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs etme, kasten öldürmeye teşebbüs, zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, zincirleme şekilde silahla tehdit, Cumhurbaşkanına hakaret, zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret, kamu malına zarar verme, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali ve nitelikli yağma suçlarından yargılanıyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon