Kalp kapağı rahatsızlığına ''mandallı'' çözüm
Kalp kapak hastalıkları arasında en sık görülen mitral kapak yetersizliği artık ameliyatsız kasıktan girilerek yapılan mitraclip yöntemi ile tamir ediliyor.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bilge, dünyanın sayılı merkezlerinde uygulanan mitraclip (mandallama) yönteminin Türkiye'de İstanbul'da iki hastanede yapıldığını, Ankara'da da kendi hastanelerinde yapıldığını söyledi.
Mandallama işleminin ileri mitral kapak yetmezliği olan uygun hastalarda uygulandığını anlatan Bilge, ''Kalp kapağı hastalıkları arasında en sık görülen hastalıklardan olan mitral kapak yetersizliğinde, kalpte bulunan 4 kapaktan biri olan ve sol kalbi ikiye bölen mitral kapak tam olarak kapanmamakta ve kanın bir kısmı geriye doğru sol atriyuma (kulakçık) kaçarak ileri dönemlerde kalp yetersizliğine yol açıyor. Bu da hastanın hayatını kaybetmesine neden olabiliyor'' dedi.
Hastalığın genellikle çabuk yorulma, nefes darlığı gibi şikayetlerle belirginleşmeye başladığını söyleyen Bilge, mitral kapak yetmezliği olan hastalarda standart tedavi yaklaşımının açık cerrahi olmasına rağmen bazı hastaların son yıllarda dünyada mandallama yöntemi ile göğüs kafesi açılmadan ameliyatsız tedavi edilebildiğini dile getirdi.
Bu yöntemle göğüs kafesi açılmadan kasık damarından küçük bir kesiyle girilerek ''klip'' denilen mandalla kalp kapağının tamir edildiğini anlatan Bilge, ''Bu operasyon sonrası hastaların yaşam kalitesinin ve süresini artırıyor. Hastanın nefes darlığı şikayetleri azalıyor. Mitral kapak yetersizliği tedavi edildiği için kalp yetmezliği de düzeliyor'' diye konuştu.
Mandallama yönteminin mitral kapak yetersizliği olan ve uygun özelliklere sahip hastalara uygulanabildiğini anlatan Bilge, operasyonun 2-3 saat sürdüğünü belirti.
Teknik sayesinde hastaların birkaç gün içerisinde taburcu olduğunu ve günlük hayatlarına kısa sürede dönebildiklerine işaret eden Bilge, mitraclip işleminin hastanelerinde birkaç gün içinde ileri mitral kapak yetmezliği olan 4 hastaya uyguladıklarını söyledi.
Hastaların cebinden para çıkmıyor
Mitraclip yönteminin yaklaşık 70 bin liraya mal olduğunu ancak SGK ödemeleri kapsamına alınması nedeniyle, hastaların cebinden para çıkmadığını vurgulayan Bilge, yöntemin Avrupa'da sadece Almanya ve Fransa'da sosyal güvenlik ödemeleri kapsamında olduğunu, Türkiye'nin dünyada bu yöntemin ödendiği 3 ülkeden biri olduğunu ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı