‘Kamyonları şehirlere girmeden durdurun’

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Karabük’ten İstanbul ve Ankara’ya tehlikeli atık sevkıyatı yapıldığını bildirdi. Bozoğlu, “Valilik acilen bu kamyonları durdurmalı. Aksi halde bu atıklar havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 20.01.2018 - 06:12
Abone Ol google-news

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nden İstanbul ve Ankara’ya tehlikeli atık sevkıyatı yapıldığını bildirdi. Bakanlığın, tehlikeli atıkların kontrolsüzce depolanması nedeniyle 14 Kasım 2017’de Çevre Yasası’na göre Marzinc firmasına 2 milyon 100 bin TL ceza kestiğini belirten Bozoğlu, “Çok garip bir şekilde bu tehlikeli atıklarla ilgili tekrar bir inceleme yapıldığında, tehlikeli atıktan tehlikesiz atık haline çevrildiği hatta ve hatta bu atıklar çimento fabrikalarında hammadde olarak kullanılabilir ifadeleri yer aldı. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” ifadelerini kullandı.

10 tesis incelensin

Öncelikle bu tehlikeli atıkların Ankara ve İstanbul’a sevkiyatının durdurulması gerektiğini belirten Bozoğlu, düzenlediği basın toplantısında, “Ankara ve İstanbul Valiliği’nin acilen bu kamyonları durdurup kontrol etmesi gerektiğini söylüyoruz. Aksi halde bu atıklar havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmeye devam edecek ve çimento fabrikalarında hammadde olarak kullanıldığı anda yaşam alanlarımızda kurşun miktarının artacağını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın laboratuvarlarında ve TÜBİTAK’ın hazırladığı raporlara göre, bu atıkların depolanamayacak kadar zehirli olduğunu belirten Bozoğlu, “Maalesef sadece Marzinc firması değil yazılan bu bilim dışı yazıyla Türkiye’de 10 adet tesis yani 100 binlerce tehlikeli atık birden tehlikesiz hale getiriliyor. Derhal bu 10 tesisin yerinde incelenmesi gerekiyor ve gerekli raporların Çevre Bakanlığı’nın laboratuvarlarında hazırlanması gerekiyor. Şu an Ankara ve İstanbul yol güzargâhı tehlike altındadır. Bu atıklar; erken doğumlara, ölümlere, sakat doğumlara ve davranış bozukluğuna neden olmakta, her şey için geç olmadan valiliklerin bu kamyonları şehre girmeden durdurmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’den önerge

Öte yandan CHP, Çevre Mühendisleri Odası’nın hava kirliliği raporu üzerine Meclis’te araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Önergede, hava kirliliğinin Türkiye’de geldiği boyut, sağlığa ve çevreye olan etkisi ve nedenlerinin araştırılarak, önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler