"Karadeniz'deki tarlalar da düzenli sulanmalı"

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Karadeniz Bölgesinin iklimsel şartlarının değiştiğini belirterek, "Bu zamana kadar Karadeniz Bölgesi iyi yağış aldığı için sulamaya ihtiyaç duyulmuyordu ancak iklim değişikliği artık bu bölgede de sulamayı zorunlu hale getirdi" dedi.

Yayınlanma: 24.05.2013 - 10:30
Abone Ol google-news

Karadeniz yaptığı açıklamada, birçok üründe verim düşüklüğü yaşandığını, bunun sebeplerinin başında ürünlerin yeteri kadar sulanmamasının geldiğini söyledi.
Özellikle gelecek yıllarda sıcaklıkların daha da artması beklendiği için bitkilerin yeterli sulanmasını sağlayacak çalışmaların başlatılması gerektiğini vurgulayan Karadeniz, fındık başta olmak üzere birçok bitkinin düzenli bir şekilde sulanması gerektiğini anlattı.
Bilim insanlarına göre yazın çok kurak geçeceğinin öngörüldüğünü dile getiren Karadeniz, şöyle konuştu: "Bir görüşe göre yüzyılın en kurak mevsimi yaşanacak. Bunun için bitkilerin doğal yollarla karşılayamadığı su ihtiyacının suni yollarla bitkilere verilmesi gerekmekte. Bitkiler için su çok önemli. İhtiyaç duyulan suyun eksiksiz bir şekilde verilmesi durumunda ancak bereketli bir sezon yaşanacaktır. Dere, ırmak ve çeşmelerden basit düzeneklerle tarlalarımıza su yönlendirebiliriz. Bölgemizde çok sayıda dere var. Buralar çok iyi değerlendirilmeli."


"Karadeniz Bölgesi eskisi kadar yağış almıyor"

Karadeniz Bölgesi'nin eskisi gibi yağış almadığını, bu nedenle bitkilerin susuz kaldığını kaydeden Karadeniz, şöyle devam etti: "Bu zamana kadar Karadeniz Bölgesi iyi yağış aldığı için sulamaya ihtiyaç duyulmuyordu ancak iklim değişikliği artık bu bölgede de sulamayı zorunlu hale getirdi. Karadeniz'de artık düzensiz bir yağış rejimi yaşıyoruz. Eskiden olduğu gibi Karadeniz'de 'bitkileri sulamaya ihtiyaç yoktur' diyemiyoruz. Güneydoğu'da ve İç Anadolu'da bitkiler nasıl sulanıyorsa Karadeniz'de de düzenli bir sulama gerekmekte. Böylelikle her yıl düşen verim yeniden artacaktır. Dere ve ırmak yataklarından alınacak suyla tarlaların buluşması sağlanmalıdır."


"Fındık bahçelerinin sulanması kaçınılmaz"

Bölgede fındık bahçelerinin de mutlaka sulanması gerektiğini belirten Karadeniz, "Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yüksek ısıya bağlı olarak rekolte düşüklükleri yaşanıyor. Randımanı düşük fındıklar direkt olarak su noksanlığı ile alakalı. Suyun yeterli olması durumunda iyi bir gübreleme ile rekoltenin de yüksek olacağına inanıyoruz. Gübreyi veriyoruz ancak yeterli suyu vermediğimiz için fındıkta her yıl verim düşmekte. Artık doğal yollarla fındık bahçeleri su ihtiyacını karşılayamıyor. Bu nedenle üründe yanıklar da oluşuyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Karadeniz, bitkilerin doğru zamanda sulanmasının da önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Aşırı sıcaklığın yaşandığı saatlerde bitkiye kesinlikle su verilmemeli. Eğer verilirse bitki zarar görür. Havanın genellikle serin vakitlerinde sulama yapılmalı. Güneşin çok dik olduğu vakitlerde yapılmamalı. En uygun zaman gecedir. Serin saatlerdeki sulama bitkiye çok daha faydalı olacaktır."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler