Karagöl için 'master plan'

Kirlenme ve toprakla dolma tehlikesi altında bulunan, Artvin'in Borçka ilçesindeki Karagöl için kurtarma çalışmaları yapılıyor. Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, yaptığı açıklamada, alanda Borçka Karagöl'ün de içinde bulunduğu 368 hektarlık alanın Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 2002 yılında 'Tabiat Parkı' ilan edildiğini, böylece bölgenin doğa turizmi açısından cazip hale geldiğini söyledi.

Karagöl için 'master plan'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.11.2008 - 09:21

Artvin'in Borçka ilçesindeki Karagöl'ün kirlenme ve toprakla dolma tehlikesinin ortadan kaldırılması için master plan hazırlandığı bildirildi.

Bakanlıkça yapım hazırlıkları sürdürülen master planını beklemeden artan turizm hareketliliği nedeniyle Valilikçe bir il planı hazırlığı içinde olduklarını bildiren Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, yaptığı açıklamada ''Karagöl'ün güzelliklerini devam ettirerek bizden sonraki nesillere nasıl aktarılabileceği konusunda il planı çıkarmaya çalışıyoruz. Karagöl'de master planının hızından daha hızlı gelişen turizm hareketliliği bizi zorluyor. Her geçen gün ziyaretçi sayısında önemli bir artış gözlemliyoruz. Bu yıl yaklaşık 25 bin yerli ve yabancı turist bölgeyi ziyaret etti.'' dedi.

Zaman kaybına tahammülleri olmadığını, kaybedilen zamanın Karagöl'e telafisi imkansız zararlar verebileceğini düşündüklerini ifade eden Vali Aydoğdu, şöyle konuştu:
''Bu çerçevede bu gölün çevresinde il imkanlarıyla ve master planları çerçevesinde ne gibi tedbirler alabilirizin çalışması içindeyiz. Birtakım tedbirleri önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz. Karagöl'ün temizliği, oradaki doğal hayatın korunması, çok yakın tehlike arz eden hem çevre, hem göl kirliliği hem de yanlış kullanımdan dolayı göl alanının dolmasının önüne geçebilecek birtakım acil tedbirler almayı planladık. Gelecek yıl bölgede daha temiz, daha düzenli, doğal hayatın daha çok hissedildiği bir atmosferi yaşatmak istiyoruz.''

 

Sonbaharda başka güzel

Karagöl, sonbaharda etrafındaki sararan yapraklar ve oluşan renk cümbüşünün suya yansımasıyla bir başka güzel görünüyor.

İlçeye bağlı Karçal Dağı'ndaki Aralık Yaylası yakınlarında bulunan ve 19. yüzyılın başlarında heyelan sonucu Aralık deresinin önünün kapanmasıyla oluşan Karagöl, her mevsimde olduğu gibi sonbaharda da doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Rize-Artvin karayolunda 110 kilometre yolculuktan sonra Borçka'ya, oradan 35 kilometre sonra da Karagöl'e ulaşılıyor. Rize-Hopa arasında mavi deniz ve yemyeşil doğa arasından sahil yolu boyunca ilerledikten sonra Borçka'dan Karagöl'e giden yolda, yemyeşil ormanın içinden geçiliyor.

Zengin bir bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğine sahip olan Karagöl çevresindeki ormanlarda, vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu da bulunuyor.

Turistler, gölde tekne gezintisi, etrafındaki patika yolda yürüyüş yapabiliyor.

Çevresinde yapılaşmanın yasak olması nedeniyle kamp ve çadır turizmi için uygun olan Karagöl'ün kıyısında, sadece Orman İşletmesi'ne ait 27 yataklı bir tesis bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler