'Karakuş masalı gibi film çekilmez'

Said Nursi'nin yaşamını konu edinen ve önceki gün galası gerçekleştirilen tartışmalı 'Hür Adam' filmi hakkında tarihçi-yazar Turgut Özakman, 'Tarihsel filmler tarihin akışına uygun olmalıdır. Karakuş masalı gibi film olmaz' derken, Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, filmi 'Ilımlı İslam politikasının bir sonucu' olarak gördüğünü belirtti.

'Karakuş masalı gibi film çekilmez'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.01.2011 - 08:14

Tarihçi-yazar Turgut Özakman, filmde gösterildiğinin aksine Said Nursinin 9 Kasım 1922 günü Ankarada, TBMMdeki ikinci oturumu dinleyici locasından izlediğini ancak kürsüye gelip konuşma yapmadığının altını çizdi.

Özakman, Oturum sırasında sadece divan başkanı bir din adamının dinleyiciler arasında olduğunu belirtmiştir o kadar. Bunun dışında Said Nursinin Atatürkle konuştuğu hakkında hiçbir not, bilgi, anı söz konusu değildir. Ama yakın tarihimizle ilgili sahte tarihler yazılmaktadır. Bunlar birbirlerinin kitaplarına göndermeler yaparak bilimsel dekor oluşturuyorlar. Gerçek olarak Said Nursi ile Atatürk karşılaşmamıştırdedi. Tarihi filmlerde yönetmen ve senaristin bazı ayrıntılarda serbest davranabileceğini ancak bu serbestliğin genel çerçeve içinde olması gerektiğini belirten Özakman, ayrıntıların karakuş masalı gibi olamayacağınıkaydetti. Özakman, Uydurmalar da tarihe aykırıdır. Bu durum sanatla da bağdaşmaz. Sanatçı çağının yeminli tanığıdır. En doğruyu belki o yazar. Onun için sanatçılarımızın da tarihimize saygılı olmaları gerekdiye konuştu. Özakman ayrıca Mustafa Kemal karşıtlığını okşamaya çalışan bir akım var. Bu gelir geçer. Tarihe aykırı, yalan üstüne bir akımı uzun süre sürdürmek mümkün değildir görüşünü dile getirdi.

TÜMÖD Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı da, filmde Said Nursi ile Atatürkün karşılaşması sahnesinin gerçeğe aykırıolduğunun altını çizdi. Işıklı, şöyle konuştu:

Bu filmin yapımcısı, Bu filmin yüzde 90ı kurgu, yüzde 10u gerçekdiyor. Böyle bir ölçümlemeyi nasıl yapıyor? Zamana bakılarak böyle bir değerlendirme yapılıyorsa, bu yüzde 10luk zaman olur ki, bu yüzde 10 tüm yüzde yüzlük kısımı mahvedebilir. Böyle kurguya dayanan bir filmin kaynak olması, gerçekçi olması beklenemez. Velev ki böyle bir sahne doğru olsun. Atatürk, bugünkülere özgü üslupla Çek git dememişse, bu durum bile Atatürkün büyüklüğünü gösterir. Bu çevrelerin de Atatürke yakıştırdığı tahammülsüz gibi sıfatların da ne kadar yersiz olduğunu anlatır. Nursi, Atatürk hakkında başlangıçta çok takdirkâr ifadeler kullanmıştır. Ama Atatürkün kabul edemediği bazı düşüncelerle daha sonraları ortaya çıkmıştır.Haram, evlenmeyi reddediyorumdiyecek kadar ileri gitmiştir. Halbuki kadın hakları Atatürkün en önem verdiği konulardan biriydi. Hatta daha sonraları Atatürk hakkında deccalbile demiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon