Karanlığa karşı müzik...
11-30 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 47. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı” temasıyla ikiliklerden doğan müziği sahneye taşıyacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii AŞ sponsorluğunda düzenlenen 47. İstanbul Müzik Festivali 11-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul Müzik Festivali’nin teması ise “Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı” olarak belirlendi.
‘İlkler yaşanacak’
47. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, dün sabah Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya konuşmacı olarak katıldı.
Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “47. İstanbul Müzik Festivali programında önemli solistler, genç yetenekler, büyük orkestralar, merakla beklenen topluluklar, en sevilen klasik müzik yapıtları ve dinleyiciyle ilk kez buluşacak yeni eserler yer alıyor. Hayatı, müziği, kültürü ve sanatı, tüm aydınlığı ve renkliliğiyle yaşayacağımız, ruhumuzu zenginleştirecek bir festival dönemi bizi bekliyor” dedi.
‘İyiyi büyüteceğiz’
Gaye Akçen ise “İstanbul Müzik Festivali’nin festival sponsorluğunu bu yıl 4. kez üstleniyor ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünden de yola çıkarak, sanatla var oluşun aydınlık tarafını, karanlığa baskın tutmak için çalışacağız. Birlikte iyiyi, mutluluğu, aydınlığı büyüteceğiz” diye konuştu.
Festival programı ve temasına dair detayları aktaran İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya ise “İstanbul Müzik Festivali bu yıl Barok müziğin devleri Bach, Vivaldi, Handel’den 20. yüzyılın en çarpıcı bestecilerinden Şostakoviç’e, klezmerle yoğrulmuş caz müziğinden Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 150 eserle 15 farklı mekânda 22 konsere ev sahipliği yapıyor” ifadelerini kullandı. Festivalde ayrıca 2020 Beethoven Yılı’na yönelik yapılacak özel konserlerle büyük bestecinin anılacağı belirtildi.
Temanın anlamı...
İstanbul Müzik Festivali 47. yılında “Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı” ikiliği üzerinden hayata dair zıtlıkları, bu zıtlıklardan doğan müziği çeşitli performans ve konserlerle sahneye taşırken, bunların yaratım sürecindeki etkisine odaklanıyor. Bu ikiliklerden hareketle her dönem var oluşun hem karanlık hem aydınlık hikâyelerini anlatan, insanın kendisini ifade etme sürecindeki en etkili sanat türü olan müzik aracılığı ile aydınlık ve aydınlanmanın önemini vurguluyor.
Açılışta genç müzisyen
47. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinin solisti 17. Uluslararası Fryderyk Chopin Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü alan 1994 doğumlu piyanist Seong-Jin Cho olacak. 2015 Ekim’inden bu yana Carnegie Hall’dan Amsterdam Concertgebouw’ya prestijli salonların, Berlin Filarmoni’den St. Petersburg ve Seul Filarmoni’ye önemli orkestraların konuğu olan; Valery Gergiev’den Esa-Pekka Salonen’e önde gelen şeflerle çalışan ve Simon Rattle’ın “piyanoda bir şair” diye bahsettiği Seong-Jin Cho, Türkiye’de ilk kez dinleyicilerle buluşacak. İstanbul Müzik Festivali’nin 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın sürekli şefi ve sanat yönetmeni Aziz Shokhakimov yönetiminde sahnede olacağı açılış konseri, 11 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
Kapanış Say’dan
47. İstanbul Müzik Festivali’nin 30 Haziran Pazar akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki kapanış konserinde, Şanghay Filarmoni Orkestrası, 2008 yılından bu yana daimi şefi olan Liang Zhang yönetiminde ve Fazıl Say solistliğinde Türkiye’deki ilk konserini verecek.
İki eser siparişi, iki dünya prömiyeri
İstanbul Müzik Festivali 2011 yılından bu yana yerli ve yabancı bestecilere verdiği eser siparişleriyle sanatsal üretime ve çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Festival, bu yıl da sipariş ettiği iki yeni eserin dünya prömiyerine ev sahipliği yapıyor. Festivalin, Avrupa’da adından sıkça söz ettiren ve dünyada sadece kadın bestecilere verilen tek ödül olan Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’nün geçen yılki sahibi Zeynep Gedizlioğlu’na iki piyano için sipariş ettiği eser ile Sochi Festivali ile ortak olarak, günümüzün en üretken bestecilerinden Alexander Tchaikovsky’e sipariş ettiği eser, dünyada ilk kez İstanbul Müzik Festivali kapsamında dinleyicilerle buluşacak.
Ücretsiz konserler
Festival kapsamında ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi ve Galata Kulesi Meydanında gerçekleştirilecek. Hafta Sonu Klasikleri’nin ilkinde Viyanalı blok flüt üçlüsü Vivid Consort, Rönesans dönemi İngilteresi ve Fransası’ndan hayatı, doğayı ve türlü şekilleriyle aşkı kutlayan eserleri yorumluyor. Konser Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’ndeki konser 15 Haziran Cumartesi sabahı 11.00’de gerçekleştirilecek. Vivid Consort topluluğunun üyeleri çalgılarındaki ustalıkları ve vokal becerilerinin yanı sıra enerjik sahne hâkimiyetleriyle geçmiş zamanların müziklerine hayat veriyorlar.
Hafta Sonu Klasikleri’nin ikinci konseri Galata Kulesi Meydanında, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu bakır nefesli beşlisi olan ve 15. sanat yılını kutlayan Golden Horn Brass’la müzikseverlere 29 Haziran Cumartesi sabahı 11.00’da hafta sonuna keyifli bir başlangıç yaptıracak. 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Oda Müziği Topluluğu seçilen Golden Horn Brass’ın renkli ve çeşitli repertuvarı, barok dönemden çağdaş eserlere ve eser siparişlerine, caz ve pop müziğine uzanıyor.
Festival “Yarının Kadın Yıldızları” ile
İstanbul Müzik Festivali’nin geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla geçen yıl başlattığı Yarının Kadın Yıldızları projesi, TSKB (Türk Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor.
Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurtdışında bir müzik okulundan kabul alan veya eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, yarışma gibi yurtdışı etkinlikler veya çalgı alımı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabiliyor. Başvurular İKSV Genel Müdür Yardımcısı müzikolog Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyano sanatçıları Ufuk ve Bahar Dördüncü, klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ve besteci Özkan Manav’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek.
Seçici Kurul tarafından desteğe değer bulunan adaylar 25 Haziran Salı günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek ve kemanın duayeni Ayla Erduran’ın da kanaat önderi ve konuk sanatçı olarak sahneye çıkacağı Yarının Kadın Yıldızları konserinde dinleyicilerle buluşacak. Desteğe hak kazanan müzisyenler ve konser programı seçici kurul kararını takiben 15 Nisan Pazartesi günü açıklanacak.
Konser öncesinde gazeteci yazar Murat Yetkin moderatörlüğünde, milli paralimpik atlet Öznur Alamur ve Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gözde Durmuş’un kişisel başarı hikâyelerini anlatacakları bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
Genç kadın müzisyenler, destek fonuna başvurularını 15 Mart Cuma saat 17.00’a kadar destekbasvuru@iksv.org adresinden yapabilir. Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’yla ve şartnameyle ilgili ayrıntılı bilgiler için: http://www.iksv.org/tr
‘Ülkem için gösterdiğim çabalar hatırlandı’
Festivalin bu yılki Onur Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası genel müzik direktörü ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi, orkestra şefi Devlet Sanatçısı Prof. Rengim Gökmen’e takdim edilecek. Gökmen, Onur Ödülü dolayısıyla duygu ve düşüncelerini şöyle paylaştı: “Ülkemizin kültür ve sanat hayatında çok önemli yeri olan, müzik düşüncemize olağanüstü zenginlikler getirmiş İKSV gibi bir kuruluşun bu ödülüne layık görülmek beni gerçekten duygulandırdı. Bu ödülü sanatsal kariyerimin yanında, ülkem için bugüne kadar göstermiş olduğum çabaların da bir hatırlanışı olarak değerlendiriyor bu nedenle büyük gurur ve mutluluk duyuyorum.” Rengim Gökmen’e ödülü 47. İstanbul Müzik Festivali açılış töreninde sunulacak.
Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise dünyanın en büyük müzisyenlerinden biri olarak görülen Yuri Bashmet’e verilecek. Bashmet’e ödülü, Moskova Solistleri ile 20 Haziran Perşembe akşamı Aya İrini’de Türkiye İş Bankası gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek konseri öncesinde takdim edilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama