'Kararı olumlu buluyorum'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptal kararını "fevkalade olumlu bulduğunu" belirtti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte D-8 Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Nijerya'nın başkenti Abuja'da gazetecilerin soruları üzerine Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin kısa bir değerlendirme yaptı. Anayasa değişikliğinin en iyi halinin TBMM'den çıkardıkları şekilde olduğunu ifade eden Çiçek, ''Kararı fevkalade olumlu buluyorum. Anayasa değişikliği paketi bu haliyle de çok iyi'' dedi. Referandumun 12 Eylül 2010'da yapılacağını belirten Çiçek, ''Ben de gidip 'evet' oyumu kullanacağım'' diye konuştu.
Kılıç: Referandum, beraberinde erken seçim getirmeyecektir'
AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişikliği paketine ilişkin kararına yönelik TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesinin, verdiği kararla ''hukuku ihlal ettiğini, anayasayı çiğneyip geçtiğini'' ifade eden Kılıç, Mahkemenin Anayasanın 148. maddesine göre, şekil denetimi dışında, esastan denetim yapma yetkisinin bulunmadığını anımsattı. Suat Kılıç, Anayasa Mahkemesinin, halk oyuna henüz sunulmamış bir anayasa değişikliği paketini, iptal başvurusu noktasında kabul etmesinin ve şekil denetimini aşarak esasa girmesinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi.
'Yanlış kararın altına imza'
Anayasa Mahkemesi'nin, ''onaylanması mümkün olmayan yanlış bir kararın altına imzasını koyduğunu'' savunan Kılıç, ''Bizim beklentimiz, başlangıçta bu başvuruyu kabul etmemesi noktasındaydı. Kabul ettikten sonra da kesinlikle şekil denetiminin dışına çıkmama beklentimiz vardı ama maalesef Anayasa Mahkemesi, demokrasi ve hukuk diyen çevrelerin beklentilerine cevap verememiştir. Anayasa Mahkemesinin müdahalesiyle bile olsa, anayasa değişiklikleri reform olma niteliğini korumaktadır'' diye konuştu.
Kılıç, değişikliğin referanduma götürüleceğini, AKP'nin, referandumda ''evet'' oylarının yüksek çıkması için olağanüstü gayretle çalışmalarını şekillendireceğini kaydetti. Suat Kılıç, TBMM'nin tatile girmesiyle AKP'li bütün milletvekillerinin arazide olacağını, bütün il, ilçe, belde, köylerde girmedikleri ev bırakmayarak, halka anayasanın demokrasi ve özgürlük vizyonunu anlatacaklarını dile getirdi.
'Boykot çağrılarına kulak asmayın'
CHP, MHP ve BDP tabanına çağrıda bulunmak istediğini belirten Suat Kılıç, referandumda, ''CHP ve MHP'nin siyasal çıkar beklentilerine endekslenip, 'hayır' oyu kullanılamayacağını'' söyledi. Demokrasi, özgürlükler, hukukun üstünlüğü yönünde kendilerinin ve çocuklarının kaderini oylamak üzere referandumda sandık başına gideceklerini kaydeden Kılıç, yurttaşlardan, boykot çağrılarına kulak asmamalarını, ''hayır'' oyu kullanılması yönündeki beklentilere ''asla olumlu cevap vermemelerini'' istedi. Kılıç, Türkiye'nin özgürlük ihtiyacı demokrasi atılımının, ''CHP ve MHP'nin kısır siyasi çıkarlarına esir edilmemesi gerektiği'' görüşünü dile getirdi.
'Halk adına halkçılık siyasetine yapanlar'
Suat Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ilişkin soruları da yanıtladı. Kılıç, referandumun, AKP için bir ''güven oylaması olmadığını'' vurgulayarak, sözlerini, ''Bu referandum, halkın demokrasi ihtiyacına, halkın özgürlük beklentisine, hukuk isteğine 'evet' demektir. Halk adına halkçılık yaptığı iddiasında olanların, halka demokrasi ve özgürlük vaat eden bir anayasa paketi karşısında 'hayır' oylarıyla çıkmak gibi bir tercihte bulunmaları, kendileri açısından çok ağır bir bunalım yaratacaktır. Halk adına halkçılık siyaseti yapanların, halka özgürlük ve demokrasi vaat eden bu anayasa değişikliğine 'hayır' değil, 'evet' oyu kullanmak zarureti vardır'' diye sürdürdü.
Muhalefetin erken seçim çağrısına da cevap veren Kılıç, ''erken seçimin kesinlikle olmayacağını'' bildirdi. Kılıç, ''Referandum, 'AK Parti'ye evet, hayır' referandumu olmayacak; çetelerle birlikte yaşamaya 'evet' mi, 'hayır' mı referandumu olacak. Bu referandum, beraberinde erken seçim getirmeyecektir. Seçimler, 17 Temmuz 2011'de yapılacaktır. Ne Anayasa Mahkemesinin kararı ne referandum süreci, iktidarı seçim tarihini gözden geçirmeye mecbur bırakacaktır'' diye konuştu.
Çelik: Halkın vicdan mahkemesine müracaat zamanıdır
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesinin esas denetimi yapamayacağı, şekli denetim yapabileceği yönündeki düzenlemenin açık olduğunu söyledi. Çelik, Anayasa Mahkemesinin yetki aşımına gittiğini, TBMM'nin yetkisinde, iradesinde olan bir meseleyi, kendi yetkisine alarak karar verdiğini ifade etti. Hukuk devletinde keyfiliğin söz konusu olamayacağına işaret eden Çelik, hukukun üstünlüğü kavramının öncelikle Anayasa Mahkemesi tarafından gözetilmesi gerektiğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi'nin bütün mahkeme ve kurumlara bu yönüyle örnek olmasını dile getiren Çelik, ''İşin usulü açısından eleştirilerimiz var. Ama bütün bu usul tartışmalarına rağmen, Anayasa Mahkemesinin, yetkisinde olmayan bir meseleyi kendi yetkisine alması ve karar vermesini eleştiriyoruz. Ancak bu paket önemli, ciddi bir pakettir. 12 Eylül Anayasasından bu ülkenin kısmen de kurtulması için 12 Eylül de halkımız sandık başına gidecek ve kararını verecektir'' diye konuştu.
Anayasa Mahkemesinin üzerinde başka bir mahkeme olmadığını, temyize gidilmesinin söz konusu olamayacağını, verilen kararın herkes tarafından ciddiye alınması ve uygulanması gerektiğini ifade eden Çelik, ''Anayasa Mahkemesinin üzerinde olan bir mahkeme var. o da halkın vicdan mahkemesidir. O mahkemeye şimdi müracaat zamanıdır ve o mahkeme de ümit ediyorum ki gereken kararı verecektir'' dedi. Çelik, ''CHP'nin, seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesi yönünde öneri getireceği''ne ilişkin soru üzerine şunları söyledi: ''Bu konu, TBMM'de partiler tarafından konuşulur, görüşülür; bu ayrı bir olay. Ama Sayın Kılçdaroğlu bu sabah, referandumda 'hayır' oyu kullanacaklarını söyledi. TBMM'deki müzakerelerde de Genel Kurulda bu tavırlarını ortaya koydular. Kabinlere girip oy kullanma cesareti bile gösteremediler. CHP pakete 'hayır' diyecektir, halkımız da CHP'ye, bugüne kadar olduğu gibi 'hayır' diyecektir. 60 senedir CHP'ye millet 'hayır' diyor. Sayın Kılıçdaroğlu, CHP'yi değiştirip dönüştürmek istiyorsa, 'istemezükçü ' tavırdan vazgeçmesi gerekiyor''
'Referandum seçim değildir'
Hüseyin Çelik, referandumun, milletvekili ya da bir yerel seçim olmadığını, belli bir konuda halkın kararını almak anlamına geldiğini söyledi. Referandumun ''güvenoyu'' olduğu kanaatini taşımadığını belirten Çelik, ''Çünkü AK Parti'li olmayıp da bu referandumda 'evet' oyu kullanacak çok sayıda insan biliyorum. Bunu açıkça ifade edenler var. Diyelim ki; referandumda ''yüzde 60 evet'' dedik. Bu AK Parti'nin oyu olmayacaktır. Bunu herkes biliyor. CHP, MHP, BDP ya da başka siyasi partilerin yönetimleri, 'öyle' ya da 'böyle' deseler de hiç kimse milletin vicdanına ipotek koyamaz. Bunu güvenoyu olarak değerlendirmek, kesinlikle doğru yaklaşım değil'' diye konuştu.
'İdeolojik bağnazlık'
Öte yandan, AKP Ankara Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga da yaptığı yazılı açıklamada, ''Anayasayı ihlal etmekte ısrar eden bir Anayasa Mahkemesinin'' olduğunu öne sürdü. Özdalga, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ''Anayasa Mahkemesinin bu tuhaf ve çelişkili tutumu, hukuki anlamda ciddiye alınacak hiç bir yönü bulunmayan hükümler tesis etmesine de neden olmaktadır. Anayasa Mahkemesinin bu yaklaşımı, hukuk devleti ilkelerinin değil, ideolojik bağnazlığın sonucudur. Bu noktada TBMM'ye de önemli görevler düşmektedir. TBMM'nin, ihtiyaç duyulduğunda, yeterli oy çokluğu ile yapacağı bir Anayasa değişikliği ile tamamen yeni bir Anayasa Mahkemesi yapısı oluşturmak ve yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, mevcut Anayasa Mahkemesini feshetmek yetkisine sahip olduğu unutulmamalıdır.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı