Karla ilgili ilginç gerçekler

Kışla birlikte çoğumuz yeniden karla karşılaşıyoruz. Peki, karla ilgili neler biliyoruz?

Yayınlanma: 22.12.2018 - 23:42
Abone Ol google-news

BEYAZ DEĞİL

‘Kar beyazı’ gibi bir tanımlamayı sık kullansak da kar aslında beyaz değil, şeffaftır. Ancak karın yüzeyi ışığı farklı yönlere yansıtıp renk spektrumunu dağıtarak beyaz görünmesine neden olur. Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir. Ünlü filozof Aristoteles’in 2300 yılı aşkın bir süre önce sözünü ettiği pembe veya “karpuz karı”, havuca renk veren maddeye benzer bir kimyasal içeren yosunlardan alır rengini.

ÇOK İYİ BİR YALITKAN
Kar yüzde 90-95 oranında hapsedilmiş hava içerdiğinden çok iyi bir yalıtkandır. Bazı hayvanların kış uykusuna yatarken kar altında oyuk açması bundandır. Eskimolar bu yüzden sıkıştırılmış karla evlerini yaparlar. Vücut ısısıyla ısınan bu evlerin içindeki sıcaklık dışarıdan yüz derece daha sıcak olabilir.

MARS'A YAĞAN KAR
NASA simülasyonlarında yazın Mars’ın kuzeyinde ani ve şiddetli kar fırtınaları görülür. Mars’ta bulutların ve yeraltı buzlarının olduğu biliniyor. Bu nedenle kar olasılığı akla yatkın. Bilim insanları ayrıca gezegenin güney kutbunda karbondioksitten oluşan kar bulutları tespit etti.

TANELERİ FARKLI
Şeklini belirleyen şey etrafını çevreleyen ortam sıcaklığıdır. Sivri ve uzun buz kristalleri -2 derecede oluşurken, sıcaklığın -5’e düşmesi düz, tabak şeklinde kristallere yol açar. Kar tanesi düşerken farklı sıcaklıklara maruz kaldığında kar kristallerinin altı kolu farklı şekillere bürünür.

MAYMUNLAR SEVİYOR
Kar yağdığında kartopu savaşından zevk alan sadece biz değiliz. ‘Kar maymunu’ olarak da bilinen Japon makakları kartopu yaparken ve bunları birbirlerine fırlatıp oynatıren gözlendi.

GÜRÜLTÜYLE ÇIĞ DÜŞMEZ
Çığı tetikleyen birçok faktör var, ama sanılanın tersine gürültü onlardan biri değil. Ağırlık daha önemli bir etken. Ani ve yoğun kar yağışı, rüzgârın hızında artış, hatta bir kayakçının attığı adım bile ani ve ölümcül sonuçlanabilecek çığa neden olabilir. Ama bağırarak şarkı söylemek çığa yol açmaz.

SES DALGALARINI EMER
Yeni yağmış kar ses dalgalarını emdiği için karlı ortam insana daha sessiz gelir. Ama kar erimeye başlayıp sonra da donarak buz haline geldiğinde ses dalgalarını yansıtır ve sesin daha uzağa ve daha net bir halde ulaşmasını sağlar. (BBC)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler