Karpuz fideleri toprakla buluşuyor

Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon ton olan karpuz üretiminin dörtte birinin karşılandığı Çukurova yöresinde turfanda olarak üretimi yapılan erkenci karpuz fideleri örtü altında toprakla buluşmaya başladı.

Karpuz fideleri toprakla buluşuyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.02.2012 - 08:00

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, Çukurova yöresinin örtü altı karpuz üretiminin önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Bu mevsimde çiftçilerin kumul ve diğer tarım yapılan alanlarda karpuz fidelerini toprakla buluşturarak örtü altına almaya başladığını belirten Yeter, hasadın ise Haziran ayında olmasının beklendiğini ifade etti.

Yeter, yağmurun etkili olmasının toprağı ağırlaştırdığı için fide ekimini geciktirdiğini, kumul alanlarda ise daha rahat çalışma yapıldığını belirterek, ''Yörede geçen yıl 80 ve 100 bin dekar alanda karpuz ekimi yapılmıştı. Ekim alanlarının yine aynı oranda olacağını tahmin ediyoruz'' dedi.
Kabak aşılı karpuz üretiminin yörede yaygınlaştığını anlatan Yeter, şunları söyledi:

''Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon ton olan karpuz üretiminin dörtte birinin karşılandığı Çukurova yöresinde son yıllarda kabak aşılı karpuz üretimi yaygınlaştı. Normal şartlarda çekirdekten elde edilen fideyle karpuz yetiştirilen bir tarlada yeni ekim döneminde tekrar karpuz üretimi yapılamıyor. Ancak kabak aşılı karpuz fidesiyle üst üste üretim yapılabildiği için üreticiye cazip geliyor. Bu yönüyle ve rekolte yüksekliği nedeniyle kabak aşılı karpuzun avantajı fazla. Aşısız karpuzdan dekarda 5 ton alınırken bu üründen 10 ton üretim sağlanıyor. Ancak üretim maliyetleri çiftçiyi üzüyor. Girdi maliyetleri artıyor. Turfanda karpuzun üretim maliyeti dekarda bin lirayı buluyor.''

Yeter, hava sıcaklığının düşmesinin üretim açısından sıkıntı yarattığını, don korkusu yaşayan çiftçilerin sıcaklığın yükselmeye başlamasıyla rahat nefes aldığını kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler