Kart'tan 'Keşif Podu' iddiaları

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) ihalesiyle ilgili iddialarının ardından bu kez de yine İsrailli firmaya verilen Keşif Podu ihalesiyle ilgili iddiaları gündeme getirdi.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 12:26
Abone Ol google-news

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Hükümetin ulusal güvenlik konularındaki zafiyeti, öngörüsüzlüğü ve sözleşme ihlallerini görmezden gelen politikalarının Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesinden ibaret olmadığını, Keşif Podu projesinde de benzer durumların sözkonusu olduğunu söyledi.

1998 yılındaki Keşif Podu ihalesini TİHA ihalesini alan Elbit-İsrail firmasının kazandığını belirten Kart, hükümetin 2006 yılında keşif podu ihtiyacına yönelik olarak yeni bir ihale sürecini başlattığını ve 2 pod olan ihtiyacın yeni ihalede iki katına çıkarıldığını söyledi.

İptal edilen bir alım için yapılan ihalenin yine aynı şirkette kaldığını ve Aralık 2008 sonunda 167 milyon dolar seviyesinde yeni sözleşme yapıldığını kaydeden Kart şunları söyledi:
"IAI Elbit firmaları İsrail Devletinin finanse ettiği firmalardır. TİHA projesini sözleşmeye uygun olarak yerine getiremeyeceği açıklık kazanan bir İsrail firmasından söz ediyorum. Bu tablo ulusal güvenlik ve savunma çıkarlarıyla bağdaşan bir tablo değildir. Adeta Türkiye'ye üstün nitelikteki belli teknoloji ve sistemleri vermemeye yönelik olan bir iradeye, katkı sağlayan bir hükümet kimliğinden söz ediyorum."

Keşif podu projesiyle ilgili olarak sözleşme şartlarını yerine getirmeyeceği 2005 yılında açıklık kazanan, ve projesi iptal edilen Elbit firmasıyla aynı ürün ve ihtiyaç için 2008 yılında neden yeniden sözleşme yapıldığını soran Kart "Hem yasaklı bir firmanın söz konusu olması hem de Gazze katliamı varlığını sürdürmesine rağmen neden sözleşmenin iptali yoluna gidilmemektedir? Bu tablo aslında Hükümetin ulusal güvenlik ve istihbarat konularındaki zafiyetlerini, sorumsuz tavrını ve öngörüsüzlüğünü gösteren ibret verici bir tablodur. Türkiye'yi güvenlik ve ulusal çıkarlar konusunda İsrail'e mahkum hale getiren bu hükümetin Gazze katliamı konusunda ahkam kesmesi ve hamaset yapması ne kadar inandırıcı ve etkili olabilir?" sorularını da yöneltti.
 

Anayasa Mahkemesi Başkanı'na eleştiri

Kart basın toplantısında bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın damadı ile ilgili iddiaları da değerlendirdi. AKP'nin kapatılma davasından önce Kılıç'ın damadı ile bir arkadaşının belediyeden aldıkları arsaya karşılık belediyeye daha düşük fiyatla bina verdiklerine ilişkin iddiaların ciddi olduğunu ifade eden Kart, yargısız infaz yapmak istemediğini ancak iddiaların sübut bulması durumunda vahim olacağını söyledi.

Kart ''Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, o görevin gerektirdiği saygınlığı, ciddiyeti ve sorumluluğu taşımadığı, başka bir misyonu üstlendiği, AKP'nin kapatılması davasında kararın açıklanması aşamasında bir kez daha ortaya çıktı. İddia son derece önemli, takipçisi olacağız" dedi. Kart, İsrail'in Gazze saldırısına yönelik Meclis'ten ortak bildiri çıkmamasına ilişkin bir soruya da hükümetin İsrail'e yönelik politikalarında samimi ve dürüst davranmadığını, takiyye yaptığını söyleyerek karşılık verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler