Kavun üreticisinin yüzü gülüyor

Türkiye'de kavun üretiminde önde gelen Konya'nın Çumra ilçesinde, Ramazan nedeniyle kavun talebinde yüzde 50'ye varan artış yaşandığı bildirildi.

Kavun üreticisinin yüzü gülüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.08.2011 - 09:36

Çumra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Üzeyir Arık, Çumra'da iyi kalitede ve lezzetli kavun üretildiğini, ilçenin özellikle son yıllarda yapılan atılımla kavun üretiminde adından sıkça söz ettirdiğini belirtti. Çumra kavununun kendine has tadı ve aromasıyla bir marka haline geldiğini, bu markanın tüm Türkiye'de bilindiğini ifade eden Arık, geçen yıl fiyatların yüksek olması nedeniyle bu yıl ekim alanlarında yüzde 25'e varan artış yaşandığını ve ekim alanlarının 4 bin dekardan 5 bin dekara yükseldiğini söyledi.

Arık, ekili alanların yüzde 80'inde ''hibrit'' çeşidinin yetiştirildiğini dile getirerek, ''Verimi, kalitesi ve homojen yapısı nedeniyle çiftçilerimiz bu kavunu tercih ediyor. Yine ekili alanların önemli bir bölümünde Çumra'ya özgü kışlık kavun da yetiştiriliyor. Çok az da olsa 'kara kavun' ve 'çini kızı' gibi çeşitlerin de ekimi devam ediyor'' dedi. İlçede kavun hasadının Ağustos ayının ilk haftası başladığını ve Ekim sonuna kadar devam ettiğini anlatan Arık, bu yıl 25 bin ton rekolte beklediklerini belirtti.

Arık, hasat döneminin Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle talep artışı yaşandığını, bu durumun çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Yaz aylarına denk gelen Ramazan nedeniyle meyve tüketiminde artış söz konusu. Özellikle kavun ve karpuz iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu nedenle kavun talebinde Ramazanla birlikte yüzde 50'ye varan talep artışı yaşanıyor. Üreticinin yüzü gülüyor. Fiyatlar ise tarlada 30-50 kuruş aralığında seyrediyor. 70-80 kuruş aralığında olan perakende satış fiyatının Ramazan sonrası bir miktar düşeceğini tahmin ediyorum.'' Kavunun geçen yıl aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendiğini belirten Arık, bu yıl yağışların ve sıcaklıklarının istenilen seviyede olmasının kavunun lezzetinde artışa neden olacağını söyledi.
 

Örtü altı üretim

Arık, ilçede son yıllarda örtü altı kavun yetiştiriciliğinin başladığını ve her geçen yıl yaygınlaştığını da anlatarak, ''Örtü altı üretimin avantajı, ürünün, sahil bölgelerinde üretimin sona erdiği dönemde yani ara boşlukta piyasaya çıkması. Bu nedenle üretici açısından fiyat olarak oldukça avantajlı. Gelecek yıllarda ilçede örtü altı üretimin daha da yaygınlaşmasını bekliyoruz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon