"KCK davası siyasi bir kriz"

Diyarbakır'da PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ilgili davanın görülmesine devam edildi. Duruşmayı izleyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, davanın savunma, yargı krizi değil, siyasi bir kriz olduğunu söyleyerek, sanıkların anadillerinde savunma yapamamalarını eleştirdi.

Yayınlanma: 26.12.2011 - 14:19
Abone Ol google-news

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 12 tutuklu sanık dışındaki 92 tutuklu sanık ile 4 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar, operasyonun siyasi olduğunu söyledi.

Mahkeme Başkanı Kürtçe savunma taleplerinin dile getirilmesinin ardından duruşmaya ara verdi.

Duruşmayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk ile bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk de izledi.

Adliye çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Demirtaş, davanın savunma, yargı krizi değil, siyasi bir kriz olduğunu ve insanların anadillerinde, mahkemede kendilerini savunamadıklarını söyledi.

Selahattin Demirtaş, ''3 yıl geçti halen bu aşamadayız. Dolayısıyla insanlar kendini mahkemede bile anadillerinde savunamayacaksa, önü açılamayacaksa, buna bile saygı duyulamayacaksa, ilerleme nasıl olacak? Yasaların değişmesi lazım, ceza yasasının, terörle mücadele kanununun yargılama yöntemlerinin değişmesi lazım. Bugün de bu sorun aşılamamıştır, arkadaşlarımız anadilde savunma yapma konusunda ısrarcıdırlar'' dedi.

''Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Meclis'te yaptığı konuşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine Demirtaş, ''Sayın Bülent Arınç'ın Meclis'te yaptığı konuşma ve Beşir Atalay'ın demokratikleşme ile ilgili yaptığı açıklamalar söz itibari ile elbette ki pozitif mesajlar veriyor'' diye konuştu.

Operasyonların durması, tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılması ve Anayasa'da özgürlüklerin tanınması yapılıncaya kadar kimseye inanmayacaklarını belirten Demirtaş, demokrasiden yana her zaman destek sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler