"Kentlerde zehir solunuyor"

CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, doğalgaza yapılan ciddi zamların, halkı kömür kullanımına yönelttiğini ve yardım olarak valiliklerce dağıtılan kalitesi düşük kömürlerin hava kirliliğine neden olduğunu belirtti. Arslan, "Hükümet tarafından "ölçüm değerleri sınırların altındadır" dense de kentlerimizde adeta zehir solunmaktadır" dedi.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 11:48
Abone Ol google-news

CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 6 Haziran 2008'de yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği ile bazı kirleticiler için aşılmaması gereken sınır değerlerin belirlendiğini hatırlattı.

CHP'li Arslan, doğalgaza yapılan ciddi zamların, halkı kömür kullanımına yönelttiğini ve yardım olarak dağıtılan kalitesi düşük kömürlerin hava kirliliğine neden olduğunu savunarak "Hükümet tarafından 'ölçüm değerleri sınırların altındadır' dense de bilimsel çevreler ve hazırladıkları raporlar göstermektedir ki kentlerimizde adeta zehir solunmaktadır" dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini ifade eden Arslan, "Bakanlık genel müdürünün yaptığı 'bazı illerin çok kirli gibi görünmesi, ölçüm hataları ve istasyon arızalarından kaynaklanmaktadır' itirafı ise olayın bir başka boyutunu, Bakanlığın konuyla ilgili gereken hassasiyeti göstermediği gerçeğini ortaya koymuştur" dedi. CHP Muğla Milletvekili Arslan önergesinde şunları sordu:


-Hükümetinizce yapılan doğalgaz zammıyla vatandaşlarımızın kömür kullanımına yönelmesi ve Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürlerin kükürt içeriğinin hava kirliliğine etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

-2008-2009 kış dönemi için illerde dağıtılan kömürlerin miktarı ve toplam kükürt, alt ısıl değer, uçucu madde, toplam nem ve kül özellikleri nedir?

-Kalitesiz ve standartlara uygun olmayan kömürlerin bulundurulması halinde vatandaşlarımıza ceza uygulaması varken aynı kriterlere sahip kömürlerin bizzat hükümetiniz tarafından dağıtılması bir çelişki değil midir?

-İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin temiz hava planlarını hazırlamaları için gereken emisyon envanterleri düzenli olarak çıkartılmakta mıdır? Tüm İl Müdürlüklerinizde bu işi yapabilecek yeterlilikte ve yeterli sayıda personel bulunmakta mıdır? Hangi meslek grupları bulunmakta ve çalışan teknik personelden kaçı çevre mühendisidir?

-Ölçüm ve İzleme istasyonlarının kontrolünü, denetimini, sonuçlarının değerlendirilmesini yapacak bir teknik çalışma grubu var mıdır?

-Genel Müdürün belirttiği ölçüm hataları ve istasyon arızalarının nedeni nedir? Belirtilen hatalı ölçümlerin giderilmesi için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

-Hava kirliliği ve sağlık etkileri arasındaki ilişkinin izlenmesine olanak sağlayacak epidemiyolojik çalışmalar mevcut mudur? Başta solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere hava kirliliği ile ilişkisi olan rahatsızlıkların düzenli kaydının tutulduğu, epidemiyolojik çalışmalarda kullanılabilecek bir sistem ve veritabanı mevcut mudur? Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda ortak çalışmaları mevcut mudur?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler