'Kıbrıs'ta çözümü bir an önce görmek istiyoruz'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs'ta çözümü bir an evvel görmek istediklerini, ancak çözümün kalıcı olması için siyasi eşitliğe mutlaka varılması gerektiğini belirtti.

'Kıbrıs'ta çözümü bir an önce görmek istiyoruz'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.01.2010 - 15:38

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Birleşik Krallık'ın AB'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Chris Bryant ile Feriye Lokantası'nda düzenlenen çalışma yemeğinde bir araya geldi. Basına kapalı yemek öncesi gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Bağış, Bryant'a AB-Türk bayraklı bir rozet taktı.

Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Bağış, Bryant'ın, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti seçilmesiyle ilgili bu akşam yapılacak törende İngiltere'yi temsilen Türkiye'ye geldiğini kaydederek, görüşmelerinde, ikili ilişkileri, AB-Türkiye sürecinde açılması düşünülen fasıllarla ilgili konuları konuştuklarını anlattı. Aralık ayının sonunda İsveç dönem başkanlığında, İngiltere'nin de desteğiyle açılan çevre faslıyla ilgili çalışmaları takip etmek üzere Çevre Faslı Çalışma Grubu oluşturmaya karar verdiklerini ifade eden Bağış, böylece atılması gereken adımlarda İngiltere'nin tecrübesinden yararlanmaya çalışacaklarını söyledi.

Bağış, yemekte Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğine işaret ederek, "Kıbrıs'ta kalıcı ve kapsamlı çözüm için İngiltere'nin uzun süreden beri sürdürdüğü desteğinin devamının önemini vurguladık. Kendileri de Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını önemsediklerini söylediler" dedi. İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olduğunu hatırlatan Bağış, "Ben İstanbul'suz bir AB düşünemiyorum" diye konuştu. Bağış, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda çözümü desteklediğinin bilindiğini belirterek, "Kıbrıs'ta çözümü bir an evvel görmek istiyoruz, ama çözümün kalıcı olması için siyasi eşitliğe mutlaka varılması gerektiğini düşünüyorum. Bu çerçevede bütün garantör ülkelerin, İngiltere'nin, Yunanistan'ın ve Türkiye'nin adadaki iki lideri teşvik etmesi ve cesaretlendirmesi gerektiğine katılıyorum" dedi.

Çevre faslının kapanmasına yönelik, kapanış kriterleri ve atılması gereken adımlar bulunduğuna dikkati çeken Bağış, şöyle devam etti: "Bu konuda tecrübeli bir ülke olan İngiltere'nin birikimlerinden faydalanmak, havamızın daha temiz olabilmesi için, sularımızın daha yüzülebilir olması için, gıdalarımızın çevre konusunda daha hassas bir noktaya gelebilmesi için, çocuklarımızın kanser olma risklerini azaltabilmemiz için hangi adımları atmamız gerektiğini, İngiltere'nin bu süreçten geçerken hangi adımları attığını öğrenebilmek için bu çalışma grubunun çok önemli olacağına inanıyorum."
 

'Sürecin her adımında Türkiye'ye yardımcı olmaya hazırız'

Chris Bryant da İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğini son derece içten biçimde desteklediğini belirterek, "Türkiye'nin üyeliğini çok önemsiyoruz" dedi. Noel'den önce çevre faslının açılmasından memnun olduğunu ifade eden Bryant, görüşmede çevre faslı üzerinde faaliyetlerin yürütülmesi konusunda karar verdiklerini bildirdi. Katılımın uzun bir süreç olduğuna işaret eden Bryant, yıllar içinde sürecin daha karmaşık bir hale geldiğini, Avrupa'nın beklentilerinin, standartlarının, iş kanunu, siyasi demokrasi, hukuk gibi alanlarda değişikliğe uğradığını kaydetti.

Bryant, "Sürecin her adımında Türkiye'ye yardımcı olmaya hazırız. Çünkü biz Türkiye'nin tam üye olmasını istiyoruz. Türkiye'yi tam üye olarak görmek istiyoruz. Herhangi bir şekilde, daha önce geçmişte öne sürülebilmiş olan hiçbir alternatifi de kabul etmiyoruz. 'Üyelik ya da değil'... Bunu istiyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin de bu noktaya varabilmek için yapması gereken şeyler olduğunu belirten Bryant, iş kanunu, ceza hukuk sistemi, insan hakları konularında atılması gereken adımlar bulunduğunu söyledi.

Bryant, İngiltere'nin tarihi olarak Kıbrıs konusuna müdahil olduğunu ve kendisinin de kesinlikle uzun vadeli çözüm istediğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Berlin Duvarı'nın yıkılmasının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Avrupa içinde duvarla ayrılmış bir yerin olması çok yazık. Adada bir çözüm görmek istiyoruz. İngiltere bu çözümün gelmesini arzuluyor ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik katkıda bulunmak istiyor.
Kıbrıs'taki en önemli konu, Talat ve Hristofyas'ın bir araya gelmesi. Bir anlaşmayı onlar ortaya koymalı. Biz bir öneride bulunduk, Kıbrıs'taki İngiltere üsleriyle ilgili olarak. Kapsamlı bir anlaşmaya varıldığı zaman bunların iadesini düşünebiliyoruz. Kıbrıs konusunun çözülmesi Türkiye'nin en önemli konularından biri olacak. Kıbrıs'ta çözümü bir an evvel görmek istiyoruz. Kıbrıs ile Türkiye'nin AB'ye katılımını farklı görüyoruz."

Bryant, Kıbrıs'ta çözüm istediğini ifade ederek, "Ekonomik refahın orada olmasını istiyorum. Özellikle adanın kuzeyinde yaşayan insanlar için adanın bütünleşmesi, birleşmesi çok önemli. Bütün adayla ticaretin açılmasını, limanların açılmasını görmek istiyorum. Gerçekten bu yıl içerisinde bunu başarabilirsek ileriye doğru adımların atılmasını istiyorum" diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler