Kilisede Alevi deyişleri yankılanacak
Halk müziği sanatçısı Erkan Özbey, İsviçre’nin Basel kentindeki bir kilisede, 7 Kasım Cuma günü farklı dinlerden temsilcilerin de katılacağı “Gelin tanış olalım” temalı bir dinleti sunacak.
Alevi deyiş ve türkülerinin seslendirileceği dinletiye, Türklerin yanısıra çok sayıda İsviçreli de davetli. Özbey, Avrupa’da birçok yerde Alevilerin tanındığını ve bazı haklar kazandığını ancak Türkiye’de bu konuda bir adım atılamadığını belirterek “Farklı dinlerden temsilciler yan yana oturacak ve etkinlikte bir araya gelecek. Dilerim bu ve benzeri etkinlikler bir gün Türkiye’de de yapılabilir” dedi.
İsviçre Basel’deki Paulus Klisesi’nde 7 Kasım cuma günü saat 19.30’da gerçekleştirilecek olan etkinliğe, Alevi kültür merkezi temsilcileri, Basel yerel parlamentosundan siyasetçiler, müzisyenler ve değişik meslek gruplarından temsilciler katılacak. İki bölüm halinde gerçekleştirilecek etkinlikte, sanatçı Özbey dört ayrı bağlama kullanacak. Dinletinin sonunda, Muharrem ayı nedeniyle Aşura dağıtımı yapılacak.
Özbey, geçmiş yıllarda Basel’de benzeri üç dinleti verdiğini ancak ilk kez bu kadar geniş çaplı bir etkinlik yapılacağını belirterek, etkinliğe İsviçre’nin bir çok bölgesinden, Almanya’dan ve Fransa’dan da katılım olacağını söyledi. Özbey, amacının bu dinletiyi yakın bir gelecekte Avrupa’nın diğer ülkelerinde de aynı tema ile daha geniş kapsamlı bir proje halinde sunmak olduğunu vurgulayarak “Asıl tememnim, zor gibi görünse de benzeri organizasyonların Türkiye’de de gerçekleşmesi” diye konuştu. Özbey, özetle şunları kaydetti:
“Bizler tarihin hiç bir sürecinde kendimizi ifade etme fırsatı bulamadık. Çoğu zaman baskı ve dayatmalar nedeniyle susmak zorunda kaldık. Süreç içinde katliamlara maruz kaldık, asıldık, yakıldık, yurtlarımızdan sürüldük, hor görüldük ve benzeri bir sürü zulümler yaşadık. Bu süreç günümüzde de farklı bir renkte devam etmekte. Halen Cemevlerimiz ibadethane statüsünde değil, zorulu din dersleri dayatmasıyla karşı karşıyız. Çeşitli çalıştaylar ile yeni tanımlamalara maruz bırakılıyoruz. Oysa bizim herhangi bir tanımlamaya ihtiyacımız yok. Bin yıldan fazladır yaşadığımız bu topraklarda henüz bu haklarımızı elde edememişken, geçmişimizin henüz 50 yıla dayandığı Avrupa’nın bazı ülkelerinde Alevilere tanınmaya bu haklar tanınmaya başladı. Neden? Nedeni çok basit. Çünkü bunlar, en temel insani haklar. ”
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi