Kimyasal hadım nedir, kaç ülkede uygulanıyor?
Türkiye'de tecavüz suçluları için uygulanması düşünülen kimyasal hadım az sayıda ülkede tercih edilen bir yöntem. Özellikle çocuklara yönelik cinsel suçlar için geçerli olan cezalandırma biçimi, kimi ülkelerde sanığın aldığı hükmün hafifletilmesi karşılığında tercihine bırakılıyor.
Kimyasal hadım nedir?
Bir kişinin testosteron seviyesini azaltmak için hormon verilmesine 'kimyasal hadım' deniyor.
Tedavi olarak adlandırılan uygulamanın suçlunun rızası dışında yapılmasına insan hakları dernekleri karşı çıkıyor. Bu tepkinin başlıca sebebi, kimyasal hadımın cinsel suçların altına yatan asıl nedenleri hasır altı etmesi.
Cinsiyet eşitsizliği, kadın haklarının ihlali ve okullarda cinsel eğitimin yetersizliğine odaklanılması gerektiğini düşünenler, kimyasal hadımın suçun engellenmesinde etkili olmayacağı görüşünde. Kimyasal hadımın kalıcı olmadığı değerlendirildiğinde, cezanın infazının suistimale açık olacağı da vurgulanan diğer bir konu.
Türkiye'de kimyasal hadım cezası, 2015'te Mersin'de, 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Arslan'ın öldürüldüğü olay sonrasında tartışılmaya başlandı.
2016'da yürürlüğe giren konuyla ilgili düzenleme Ağustos 2017'de Danıştay tarafından durdurulmuştu.
Peki hangi ülkere bu yönteme başvuruyor?
ABD: İlk kez hüküm giyenlere tercih sunuluyor
ABD'de sekiz eyalette, taciz ve tecavüz suçluları kimyasal hadımla cezalandırılıyor.
Kaliforniya, Georgia, Louisiana, Montana ve Wisconsin, bu cezalandırmayı sadece reşit olmayanları istismar edenler için uyguluyor.
Taciz veya tecavüz suçlamasından ilk kez hüküm giyenlere, kimyasal hadımı reddetme hakkı tanınıyor. Kaliforniye ve Florida'da bu yöntem suçun tekrarlanması halinde zorunlu uygulanıyor.
Teksas ise kimyasal metodun haricinde suçluların cerrahi yolla da hadım edilmesine izin veriyor.
Kimyasal hadımın uygulandığı eyaletler; Kalifornia, Florida, Georgia, Louisiana, Montana, Oregon, Teksas ve Wisconsin.
Avrupa ülkeleri: İsveçte öncelik suçu önlemek
Çekya, Danimarka, Estonya, Moldova, Polonya, İsveç ve İspanya, kimyasal hadım yöntemine başvuran Avrupa ülkeleri.
İsveç'de kimyasal hadım yöntemi daha çok taciz ve tecavüzü önlemek amacıyla kullanılıyor. Çocuklara karşı cinsel eğilimleri olanların tedavi için başvurduğu kliniklerde, prostat kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlarla söz konusu kişilerin cinsel arzularını bastırılması hedefleniyor.
İngiltere'de nisan ayında gündeme gelen konu parlamentoya taşınmayı bekliyor. Adalet Bakanlığı, suçluların topluma yeniden kazandırılması için kimyasal hadım seçeneğini değerlendiriyor. Diğer bir sebepse sayıları artan suçlular karşısında cezaevlerinin yetersizliği.
Diğer ülkeler
Rusya'da 2011'de yürürlüğe giren yasaya göre, 14 yaşın altındaki çocuklara tecavüz edenler, psikiyatristlerin önermesi durumda kimyasal hadımla cezalandırılıyor. Suçun tekrarlanmasının bedeli ise müebbet hapis.
Güney Kore'de, 2010'da onaylanan yasanın öngördüğü kimyasal hadım ilk kez 2012'de, 13 yaşından küçük dört çocuğa tecavüz ettiği tespit edilen bir kişiye uygulandı.
Arjantin, Avustralya, Hindistan, İsrail, Yeni Zelanda da kimyasal kastrasyonun uygulandığı ülkeler arasında. (Euronews)
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık