Kimyasallar IŞİD'de

IŞİD, Saddam döneminden kalma kimyasal silahların bulunduğu tesisi ele geçirdi. Silahlar arasında sarin gazı doldurulmuş 2 binden fazla füze de var.

Yayınlanma: 10.07.2014 - 00:30
Abone Ol google-news

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeybatısındaki Muthanna kimyasal silah tesisini 11 Haziran’da ele geçirdiği bildirildi. Gelişmeyi, Irak’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed el Hakim’in BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a önceki gün bir mektupla ilettiği açıklandı.

“Silahlı terörist grupların” tesisi ele geçirerek subay ve askerleri esir aldıkları belirtilen mektupta Irak hükümetinin bölgedeki güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle Muthanna tesisindeki kimyasal silahları imha etme sözünü yerine getiremeyeceği vurgulandı. El Hakim, “Güvenlik durumu düzeldiğinde ve tesisin kontrolü yeniden ele geçirildiğinde hükümet yükümlülüklerini yerine getirmeye yeniden başlayacaktır” dedi. Tesiste halen Saddam Hüseyin döneminden kalma içerisinde öldürücü sarin gazı olan 2 bin 500 kimyasal füzenin yanı sıra 180 ton sodyum siyanür olduğu da kaydedildi.

ABD’nin söz konusu silahların sağlam olmadığını ve imhası mümkün değilse askeri amaçlar için kullanılabileceğini söylediği kaydedildi. BM’den yapılan açıklamada da tesisteki depoların körfez krizi sırasında 1991 yılında bombalandığı ve füzelerin imha olduğu ya da hasar gördüğü belirtildi. Açıklamada sarin gazının da “düşük kalitede” olduğuna dikkat çekildi. ABD 20 Haziran’da yaptığı açıklamada Irak’taki kimyasal silahların teröristlerin eline geçebileceğinden endişe duyduğunu açıklamıştı.

 

Rusya konferans önerdi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, Irak’ta yaşanan krizin çözümü için uluslararası konferans düzenlenmesini önerdiklerini ve bunun için Birleşmiş Milletler’in desteği gerektiğini söyledi. Bütün ülkelerin, Irak’ta olup bitenler konusunda endişe duyduğunu belirten Gatilov, önerilerinin desteklenmesini ümit ettiklerini kaydederek Irak’taki durumun giderek kötüleştiğini, terörist grupların Suriye’de olduğu gibi burada da güçlendiğini ifade etti. Gatilov, Rusya’nın önerisine ABD yönetiminden de destek beklediklerini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler