"Kırk haramilerin hazinesi olabilir"

Mardin Valisi Hasan Duruer, ''Kızıltepe'nin sürekli köyünde kanalizasyon kazısında ortaya çıkan hazinenin kırk haramilere ait olabileceğini düşünüyoruz'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.12.2009 - 17:40

Mardin Valisi Hasan Duruer, Sürekli köyünde kanalizasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan, altın, gümüş ve bronzdan oluşan 524 parça tarihi eserin Mardin Müzesindeki tanıtımında yaptığı konuşmada, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Sürekli köyünün erken dönemlerden itibaren iskan alanı olarak kullanıldığını vurguladı.

Halen kalıntıları mevcut olan kiliselerin köyün Orta Çağ'a kadar önemli bir yerleşim yeri olduğunun göstergesi olduğunu anlatan ve Sürekli köyü yakınlarında Kırk Haremiler köyünün olduğuna dikkati çeken Duruer, ''Kızıltepe'nin Sürekli köyünde kanalizasyon kazısında ortaya çıkan hazinenin kırk haramilere ait olabileceğini düşünüyoruz. Mardin için bu büyük bir kazançtır. Mardin'de 25 medeniyetin geçmiş olduğunu düşünecek olursanız, altının, üstünün her tarafının hazine olduğunun en güzel ispatlarından bir tanesidir'' dedi


Kervan ganimeti

Müze Müdürü Nihat Erdoğan tarafından yapılan yazılı açıklamada da Sürekli köyünde 4 Ekimde altyapı çalışmaları için başlatılan hafriyatta köyün kuzeydoğusundaki bir kanal kazısında çeşitli altın sikkelere rastlanıldığı hatırlattı.

Konunun güvenlik kuvvetlerine intikal etmesi üzerine kendilerine haber verildiği ve kurtarma kazıları başlatıldığı anlatılan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Hafriyat çukurunun genişletilmesi suretiyle başlatılan kurtarma kazıları sonucunda, ortaya çıkarılan duvar, ocak ve tandırdan dolayı bir yapının mutfak kısmının olabileceği düşünülen bir mekan tespit edilmiştir. Bu mekanda mutfak zemini seviyesinde, küpler içinde altın ve gümüş eserler açığa çıkarılmıştır. 6 gün boyunca sürdürülen kurtarma kazıları sonucunda dört adet pişmiş toprak kabın içinde 524 adet eser bulunmuştur.
Tarihlenmesi yapılabilen toplam 336 adet sikkenin dönemsel değerlendirilmesi sonucunda, 216 adet İlhanlılar, 38 adet Eyyübiler, 35 adet Memlükler, 7 adet Bizans (Venedik), 6 adet Anadolu Selçuklu, 3 adet Zengiler, l adet Artuklu ve 30 adetin İslami olduğu anlaşıldı.''

Altın ve gümüş sikkelerin okunabilen yüzlerinde basım yerlerinin çok farklı olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Eserlerin basım yerlerinin çeşitliliği ve alanın İpek Yolu üzerinde bulunması bölgenin ticari ve siyasi ağının ne kadar gelişkin ve hareketli olduğunu göstermektedir. İpek Yolu üzerinde yüzyıllar boyu kervan soyarak geçimini sağlayan aşiretlerin varlığı bilinmektedir. Sürekli köyüne 5 kilometre mesafedeki Cildiz köyünün ismi kırk hırsız veya harami olarak da yaşatılmaktadır. Söz konusu gömünün, kervan ganimeti olması da muhtemel gözükmektedir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler