Kızılay, Japonya'da afet bölgesinde
Japonya Meteoroloji Ajansı, cuma günü meydana gelen ve tsunami felaketine de yol açan depremin büyüklüğünü 9,0 olarak düzeltti. Türk gazeteciler ve Kızılay, deprem bölgesine ulaştı.
Meteoroloji Ajansı, daha önce bu depremin büyüklüğünü 8,8 olarak açıklamıştı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS ise depremin büyüklüğünü 8,9 olarak ölçtüğünü bildirmişti. Japonya'da cuma günü meydana gelen dünyanın en büyük beşinci, Japonya tarihinin de en büyük depremi ve yol açtığı tsunami felaketinde en az 10 bin kişinin öldüğü kaydedildi.
6,2 büyüklüğünde artçı deprem
Japonya'nın doğu sahili açığında bugün 6,2 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem meydana geldi.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 10.26'da, yerin 24,5 kilometre altında meydana gelen artçı depremin merkez üssünün, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 179 kilometre doğusu olduğu belirtildi.
Yeni meydana gelen artçı depremin merkez üssünün, başkent Tokyo'ya, cuma günü meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depreminkinden daha yakın olduğu ve kentte büyük binaların sallanmasına neden olduğu kaydedildi. Japonya'da, cuma günü meydana gelen depremin ardından şimdiye kadar toplam 150 artçı deprem oldu.
Kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulundu
Japonya'da önce gün meydana gelen ülkenin tarihindeki en büyük depremin yol açtığı tsunaminin vurduğu ülkenin kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulunduğu bildirildi.
Miyagi bölgesinden bir polis yetkilisi, 200 cesede daha ulaştıklarını açıkladı, başka bilgi vermedi. Basın yayın organlarında deprem ve tsunami felaketinde ölen ve kaybolanların sayısının 1800'ü aştığının tahmin edildiği kaydediliyor.
''Miyagi'de 10 binden fazla kişinin öldüğü sanılıyor"
Japonya'da deprem ve ardından gelen tsunaminin dev dalgaları yüzünden Miyagi'de 10 binden fazla kişinin öldüğü sanılıyor. Devlet televizyonu NHK'deki haberde, depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi olan Miyagi bölgesinde 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğinin sanıldığı bildirildi. Haber, yerel polis müdürüne dayandırıldı.
Milyonlarca kişi yiyeceksiz, susuz ve elektriksiz
Japonya'da önceki gün meydana gelen, tarihinin tespit edilen en büyük depreminin ve yol açtığı tsunaminin ülkenin kuzeydoğu kıyılarını vurmasından iki gün sonra, milyonlarca kişinin makarna ve pirinç yiyerek ayakta kalmaya çalıştığı, su ve elektrik sıkıntısı çektiği bildiriliyor.
Deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı yetkililerin açıklamalarına göre 1000'i bulurken, kıyıdaki bir nükleer elektrik santralindeki iki reaktörün arızalanması halkı üçüncü bir felaket tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.
Hükümet, yardım çalışmalarına katılan asker sayısını ikiye katlayarak 100 bine çıkarırken, halkta ayrıca çevre felaketi endişesi oluştu. Tsunamiden en fazla etkilen liman kenti Senday yakınındaki küçük Tagayo kasabasında halk şaşkınlık içinde harap olmuş evler ve otomobiller arasında dolaşırken, hastane yetkilisi Ikuro Matsumoto, hala su ve yiyecek sıkıntısı çektiklerini belirtti. Bölgeden gelen haberlere göre, kurtarma ekipleri yüzlerce kilometre uzunluğundaki kıyılarda kayıpları aramayı sürdürürken, hayatta kalan binlerce aç insan da yardımların henüz ulaşamadığı karanlıkta kalan acil yardım merkezlerinde toplandı.
Ülkeyi depremin vurmasından sonra en az 1 milyon 400 bin hane susuz, yaklaşık 2.5 milyon hane de elektriksiz kaldı. Kırsal yerlerde etrafı suyla çevrili ulaşılamayan büyük alanlar bulunuyor. Kamu yayın kuruluşu NHK, 380 bin civarında kişinin acil durum sığınaklarına tahliye edildiğini, bu sığınakların çoğunda da elektrik olmadığını duyurdu. Koriyama'daki inşaat işçisi Kenji Koşiba da ilk önce depremden korktuklarını, şimdi de radyasyon sızıntısından endişe ettiklerini belirtti.
Türk gazeteciler ve Kızılay görevlileri Sendai'ye ulaştı
Japonya'nın başkenti Tokyo'dan bugün yola çıkan Türk gazetecileri ile Kızılay görevlileri, deprem bölgesindeki Sendai kentine ulaştı. Sendai'nin merkezinde herhangi bir yıkım izine rastlanmazken, sokakların bomboş olduğu dikkati çekiyor. Türk gazetecileri ve Kızılay görevlileri, Sendai'de yaşayan bazı Türk vatandaşlarıyla görüştükten sonra deprem bölgesine gidecek. Yurttaşlardan Soydan Selamet, bölgede yaşayan Türklerin zarar görmediğini, ancak tanıdıkları iki kişiyle henüz bağlantı kuramadıklarını anlattı. Kızılayın öncü ekibi, ihtiyaçları yerinde belirlemeye çalışacak.
Fransa'dan yurttaşlarına uyarı
Fransa, Japonya'nın Tokyo bölgesindeki Fransız yurttaşlarına, yeni deprem riski ve hasar gören nükleer tesislerdeki belirsiz durum nedeniyle bölgeden ayrılmalarını tavsiye etti. Fransa'nın Japonya'daki Büyükelçiliğinin internet sayfasında yayımlanan açıklamada, "Tokyo bölgesinde kalmak için belirli bir sebebi olmayanların bölgeden ayrılmalarını salık vermenin makul olacağı" belirtildi. Açıklamada, Fransızlara Japonya'ya seyahat etmemeleri ve planlanmış seyahatleri ertelemeleri de tavsiye edildi.
Volkan faaliyete geçti
Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'nın güneybatısındaki bir volkan kül ve taş püskürttü.
Kyushu adasındaki bin 420 metre yükseklikteki Shinmoedake volkanı, 52 yıl sonra ilk kez ocakta uyanmıştı. Depremden sonra yeniden faaliyete geçen Schinmoedake'ye ulaşımın kısıtlandığı belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!