KKTC'yi suya kavuşturacak rüya proje
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, Mersin'in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı'nda kurulacak Alaköprü Barajı'ndan KKTC'ye su götürecek proje ile ilgili ''Bazıları Türkiye'den Kıbrıs'a borularla su taşınamayacağını ve bunun bir rüya olduğunu ifade ediyorlar ama biz Türk askerinin Kıbrıs'a geldiği gibi Anadolu'nun suyunun Kıbrıs'a akacağına inanıyoruz'' dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, Mersin'in Anamur ilçesinde Dragon Çayında kurulacak Alaköprü Barajı'nın sularının denizin altında kurulacak borularla KKTC'ye aktarılmasının kendileri için çok büyük önemi olduğunu söyledi.
Önemli bir tarım kenti olan Mersin'de narenciyenin yanı sıra her türlü sebze ve meyvenin yetiştiğini dile getiren Töre, su gelmesi halinde aynı iklime sahip Kıbrıs'ta da benzer ürünlerin yetişeceğini ifade etti.
Suya kavuşunca KKTC topraklarının bereketli hale geleceğini ifade eden Töre, ''Tarımı geliştirirken teknolojiyi iyi kullanmamız gerekiyor. Sulama ve tarım alanında bilimsel verilerle ilerlemek gerekir. Bunu yapmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.
İçme ve sulamada kullanılacak suyun adaya hem ekonomik hem de doğal anlamda katkılar sunacağına işaret eden Töre, şöyle devam etti:
''Su geldikten sonra Güzelyurt'taki su kaynakları bölgeye kalacak. O bölgede önemli miktarda narenciye ve yaş meyve sebze üretimi var. Dolasıyla orada da ciddi kazanç olacak. Ayrıca Türkiye'nin adada yaptığı göletler var. Yağışlı dönemlerde bunlar doluyor. Gelecek sudan, projeler geliştirerek buralarda da faydalanılabilir. Bu proje 10 yıl içinde KKTC'yi su bakımından zengin bir ülke haline getirilebilir. Dolayısıyla diğer projeleri ve kendi kaynaklarımızı geliştirmemiz lazım. Bazıları Türkiye'den Kıbrıs'a borularla su taşınamayacağını ve bunun bir rüya olduğunu ifade ediyorlar ama biz Türk askerinin Kıbrıs'a geldiği gibi Anadolu'nun suyunun Kıbrıs'a akacağına inanıyoruz.''
Töre, ''1571'den 1878'e kadar Anadolu ve Türk milleti ile beraberdik. 1878'de Kıbrıs Adası geçici olarak İngilizler'e bırakılmıştı. 1878'den 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar 96 yıl geçti. Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Türk askerinin artık Kıbrıs'a gelmeyeceğini düşünen insanlar çoğalmıştı. Rumlar bize 'bekledin de gelmedin' şarkılarını çalıyordu. Ama 20 Temmuz sabahı Türk askeri Kıbrıs'a geldi. Anadolu'nun suyu da Kıbrıs'a gelecek. Biz onun için Anavatana Türkiye'ye inanıyor ve hükümetin çalışmalarına teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.
Projenin 2014 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini belirten Töre, proje çerçevesinde kablo ile elektrik de getirileceğini kaydetti.
Töre, günümüzde tarımın dünyada gelişen bir sektör olduğunu, dolayısıyla daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'de verilen desteklerin KKTC'de de uygulandığına dikkati çeken Töre, şunları kaydetti:
''KKTC tarım sektöründe büyümeye devam edecek. Su her şeyin başı. Dolasıyla su hem tarımı hem de hayvancılığı ileriye taşıyacak. Kuru ziraat giderek azalırken, sulu tarım artacak. Şu anda en büyük ana kaynağımız kuru ziraat, narenciye, patates, enginar, yaş meyve sebze ekimi. Ancak yaş meyve sebzede birçok dalda kendimize yeterli olamıyoruz. Küçük de olsa Türkiye ve başka ülkelere ihracatımız var. Fakat çoğu şeyleri de ithal ediyoruz. Su geldiğinde bunları ithal etmemize gerek kalmayacak. Yani Kıbrıs sebze ve meyvede kendine yeter hale gelecek.''
Rüya proje
Dragon Çayı üzerinde kurulacak Alaköprü Barajı'ndan alınacak suyun Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılmasını öngören ''Rüya Proje'' ile KKTC'nin hem içme hem de sulama suyu hacmine önemli katkı sağlanacak.
Çalışmalarına başlanan projeyle 81 kilometrelik HDPE boru hattıyla yılda 75 milyon metre küp su taşınacak. Bunun 15 milyon metre küpü içme suyu amaçlı, geriye kalan 60 milyon metre küpü ise sulama suyu olarak kullanılacak.
Dünyada bir ilk olan ve DSİ'nin en büyük yatırım projeleri arasında gösterilen proje Kıbrıs'a hem içme suyu, hem de orada yaklaşık 5 bin hektar arazinin sulanmasını sağlayacak. Saniyede 2,83 metre küp debi kapasiteli olacak su, dünyada ilk kez denenecek uygulama ile deniz altından HDPE boru hattı kullanılarak yüzer sistemle Kıbrıs'a taşınacak. Tatlı su taşıyacak Türkiye-Kıbrıs arasındaki hatta 250 metre derinlikte belirli aralıklarla özel malzemeden imal edilecek kablolar yardımıyla borular sabitlenecek.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!