Komisyon Başkanı'nın Sincan izlenimleri

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Sincan Cezaevindeki çocuklarla görüştüklerini belirterek, ''Çocuklarla konuştuğumuzda buranın Pozantı'ya göre çok iyi bir yer olduğunu söylediler" dedi.

Yayınlanma: 03.04.2012 - 16:35
Abone Ol google-news

Üstün ve beraberindeki komisyon üyeleri, Sincan Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda çocuk mahkumların kaldığı koğuşlarda incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından açıklama yapan komisyon başkanı Ayhan Sefer Üstün, AKP'nin yanı sıra MHP, BDP ve diğer siyasi partilerden oluşan ortak heyetin incelemede bulunduğunu belirterek, cezaevinin toplam kapasitesinin 324 olduğunu, şu anda 12-18 yaş arasında 214 tutuklu ve hükümlü çocuk bulunduğunu söyledi.

Pozantı Cezaevi'ndeki iddiaların ardından 192 çocuğun Sincan Cezaevi'ne nakledildiğini anımsatan Üstün, çocuklardan 65'inin tahliye olduğunu, ikisinin eğitim kurumuna gönderildiğini, bu nedenle şu anda Sincan Cezaevi'nde Pozantı'dan gelen 119 çocuk bulunduğunu belirtti.

Üstün, ''Heyet olarak tek tek bütün koğuşları gezdik. Ayrıca eğitim aldıkları dershaneleri de inceledik. Çocuklarla konuştuğumuzda buranın Pozantı'ya göre çok iyi bir yer olduğunu söylediler. Hatta bir çocuğumuz 'süper' diyerek duygusunu ifade etti'' diye konuştu.

Çocukların yalnızca ailelerinin uzakta olmasından dolayı görüşmede zorluk çektiklerini vurgulayan Üstün, çocukların bunun dışında bir şikayeti olmadığını dile getirdi.

Çocuklardan, el işi, okuma yazma, resim, çini, berberlik gibi birçok kursa katıldıkları bilgisini aldıklarını aktaran Üstün, ''Yani burası adeta cezaevinden ziyade bir eğitim kurumu gibi. Bu, bizi son derece memnun etti. Çocukların cezaevinden herhangi bir şikayeti yok. Cezaevi personelinin de son derece eğitimli olduğunu gördük'' dedi.

Kurumda 214 çocuk için 210 personelin görevlendirildiğine değinen Üstün, şöyle devam etti:
''Koğuş sistemini değiştirmişler. 'Grup liderliği' diye bir sistem oturtmuşlar. Her koğuşun ortak yaşam alanı var. Burada grup lideri dedikleri, onlara bir ağabey gibi davranan, günlük pratik bilgiler veren, önderlik, liderlik eden bir memur görevlendirilmiş. Sürekli çocuklarla kalıyor. Çocuklarımız akşam yatmaya gittiğinde isterlerse tek odalı, içinde duşu, tuvaleti ve çalışma masası olan koğuşlara gidiyorlar. Çocuk isterse ortak mekana, isterse de kendi odasına çekilebiliyor. Spor salonu var. Çocuklar top oynuyorlardı, biz de gördük. Bütün salonlar çocuklar tarafından etkin şekilde kullanılıyordu.
Psikolojik danışmanları var. Onlarla bire bir görüşüyorlardı. Sağlıkla ilgili bir sorunları yok. Aile hekimi ayaklarına geliyor. Yine kampüs içinde bir devlet hastanesi var. Ağır birtakım hastalıklarda devlet hastanesine gidiliyor. Orada da tedavi olunamıyorsa sevk ediliyor. Örnek bir cezaeviyle karşı karşıya kaldık. Çocuklar da duygularını 'Burası Pozantı'ya göre süper bir yer' diye ifade etti. Bunu görmekten son derece memnun olduk. Cezaevlerimizin bu şekilde olmasını arzu ediyoruz.''


''İlk izlenimimiz olumlu''

Ayhan Sefer Üstün, inceleme sırasında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden bir daire başkanı ile kurum müdürlerinin de kendilerine eşlik ederek her türlü bilgiyi verdiklerini söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın Tarsus ve Kayseri'de de bu şekilde bir cezaevi yapacağını, İzmir'deki mevcut cezaevini de buna göre yeniden dizayn edeceklerini öğrendiğini belirten Üstün, ''Bir sistemin yaygınlaşmasından sonra inşallah çocuklarımız daha önceki günlerde yaşandığı gibi başka travmalara maruz kalmaz'' dedi.

İncelemelerinin sonucunu rapor haline getireceklerini ve komisyonda bu konuyu tartışacaklarını dile getiren Üstün, ilgili kurumlara da görüş olarak ileteceklerini söyledi. Üstün, ''İlk izlenimimiz olumlu. Çocuklarımızın cezaevi şartları açısından hiçbir şikayeti yok. Bunu görmek bizi memnun etti'' şeklinde konuştu.

Pozantı Cezaevi'nden gelen çocukların yanı sıra diğer çocuklarla da bire bir görüşme yaptıklarını vurgulayan Üstün, çocukların hepsinin ''hayatlarından memnun'' olduklarını söylediklerini aktardı.

Üstün, bir basın mensubunun, ''BDP'nin Sincan Cezaevi'nde yaptığı inceleme sonrası hazırladığı raporda çocukların tehdit edildikleri, kötü muameleye maruz kaldıkları yönünde beyanları vardı. Bu yönde bir beyan dile getiren oldu mu?'' sorusu üzerine, ''Öyle bir durumu biz bilmiyoruz. Biz burada gördüklerimizi raporumuza yazacağız. Heyetimizde her partiden arkadaşımız var. Bizim komisyonumuz objektif bir komisyondur. Gördüğünü söyleyen, gördüğünü yazan bir komisyondur'' diye konuştu.

Komisyonun BDP'li üyesi Ertuğrul Kürkçü de çocukların, Pozantı'dan ilk gelişleri sırasında yaşanan olumsuzlukların ortadan kalktığını söylediklerini ifade ederek ''Bir süreç vardı. Giderek iyileştiği söylendi. Fakat şimdi tam kapıdan çıkarken bana bir mesaj geldi. Siyasilerin yattığı cezaevinde, büyüklerin saldırı altında olduğu söyleniyor. Komisyonumuzun mümkünse bu konuyla ilgili bilgi almak için idareye başvurmasını istiyorum. Yani hiçbir gülümseme bu ceazevi sisteminde ne yazık ki sonsuza kadar sürmüyor. Çocuklar bizi birazcık ferahlatmışlardı'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler