Kömür kongresi başladı
Kömür ile ilgili son teknolojileri konu alan, aynı zamanda yeni enerji buluşlarının sunulacağı ''27. Uluslararası Pittsburgh Kömür Kongresi'' yerli yabancı 500 civarında bilim adamının katılımıyla, İstaünbul'da başladı.
Hilton Convertion Center'de gerçekleşen, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Cevher Hazırlama Mühendisliği, Pittsburg Üniversitesi, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfının iş birliğiyle hazırlanan kongrede, kömürle ilgili son teknolojiler, kömürden akaryakıt ve gaz üretiminin yanı sıra, global ısınma, karbondioksit uzaklaştırma ve temiz kömür teknolojilerini konu alan sunumlar yapılacak.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, daha temiz bir dünya için, uluslararası alanda doğayla ilgili çok yoğun çalışmalar yapıldığını belirtti. Enerji kaynaklarının dünya için çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, ''Kömür, 300 yıldır devamlı olarak kullandığımız bir yakıttır. Kömürden, daha temiz karbon emisyonu elde edilebilmesi için uluslararası alanda çalışmalar yapılıyor. Çevremizi ve doğayı temiz tutmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bugün burada gerçekleşen kongrede, 'daha temiz bir dünya için temiz enerji' deniliyor. Kongrenin konuları arasında yer alan 'temiz kömür teknolojileri' dünyanın geleceği açısından çok önemldir'' dedi.
Açılış konuşmasının ardından dünyadaki kömür rezervleri ve enerji kaynakları hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen de kömürün dünyadaki diğer ülkeler kadar Türkiye için de büyük bir önem önem taşıdığını belirtti.
Ülkeler için enerji stokunun, modern hayat için büyük enem taşıdığını ifade eden Çimen, dünya nüfusunun artış gösterdikçe enerji ihtiyacının da artacağına dikkati çekti.
Selahattin Çimen konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bu konferans için ana günden maddesi enerjidir. Enerji de modern hayatın göstergesidir. Aynı zamanda enerji geleceğimizdir diyebiliriz. İnsanların enerji kaynaklarını yeterli ölçüde kullanabilmesi için temiz enerjiye ulaşmaları gerekmektedir. Şu anda kömür, petrol ve doğalgaz, çağdaş enerji kaynakları içinde yer alıyor. Bu konferansın ve dünyanın sorusu şimdi, 'Dünyayı daha güvenilir bir enerji geleceğine nasıl taşırız?' olmalıdır. Tabii bunların yanında çevreyi de hesaba katmalıyız.''
Devletlerin enerji politikalarını çizerken, çevrenin dikkate alınması gerektiğini dile getiren Çimen, verimli enerji kullanımının artmasının doğru bir yönelim olduğunu söyledi.
Enerji alanında yeni buluşların ortaya çıktığını belirten Çimen, ''Doğalgaz ve petrolün ömrü, 60-80 yıl ortalamasındadır. Dünyadaki kömür rezervlerinin ömrü ise ortalama 200 yıl görülüyor. Aynı zamanda kömür, dünyanın bütün ülkelerinde eşit oranda bulunuyor. Dünya ülkeleri olarak bu eşit dağılımı verimli bir şekilde kullanmalıyız'' dedi.
Pittsburgh Üniversitesinden Prof. Dr. Badie I. Morsi de Türkiye ile birlikte bir organizasyon oluşturmaktan mutlu olduklarını, konferansta gazlaştırma, karbon emisyonu, temiz kömür teknolojisi, kömürden üretilen ürünlerden daha fazla verim alınmasına ilişkin sunumların gerçekleşeceğini söyledi.
27. Uluslararası Pittsburgh Kömür Kongresi, katılımcı bilim adamlarının, kömür teknolojileri hakkındaki sunuları ile 14 Ekim tarihine kadar devam edecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum