''Konsensüs sağlamak gerek''
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, Anayasa değişikliği için iki şart gerektiğini, bunların ''telaşsız olmak'' ve ''konsensüs sağlamak'' olduğunu vurguladı.
Türk Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği ve iki gün sürecek olan ''Anayasa ve Demokrasi'' konulu konferans, Rixos Otel'de başladı.
Türkiye'de ''telaşsız'' bir dönem yaşanamadığını, cumhuriyet döneminin yarısından fazlasının da olağanüstü hal şeklinde ''telaşlı'' geçtiğini anlatan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, ''telaşsız'' bir dönemi beklememek gerektiğini söyledi. ''Konsensüs'' konusunda da sıkıntı yaşandığına işaret eden Kuzu, değişiklik önerilerinin masaya geldiği anda ''Şunu çıkar'', ''Bunu ekle'' gibi itirazlar yaşandığını ve uzlaşı sağlanamadığını anlattı.
''1982 Anayasası'nın dili çok kötüdür'' görüşünü savunan Kuzu, hiç bir düzenleme yapılmadan bile bu anayasanın Türkçesinin düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Kuzu, ''Zaten bir çok tartışma da buradan çıkıyor, 367 rezilliğinde olduğu gibi... Türkiye de yorumu farklı yapmak için zaten bahane arıyor, hüküm de buna fırsat vermişse tamam işte aradığını bulmuştur. Bunları net olarak ortaya koymak lazım'' diye konuştu.
Burhan Kuzu, 1961 Anayasası'nın, bazı kesimler tarafından ''Türkiye'ye bol'', 1982 Anayasası'nın da bazı kesimler tarafından ''Türkiye'ye dar'' olarak nitelendirildiğine işaret ederek, ''Memleketin boyunu posunu bilen bir terziye ihtiyaç var ki anayasayı ona göre dizayn etsin'' şeklinde konuştu.
Kuzu, 1982 Anayasası'nın yazılmasına kimin ne kadar destek verdiğini araştırdığını belirterek, ''Kitap yazdım; 'Acaba bu anayasada kimin ne kadar günahı var?' diye. Anayasa Komisyonu, Danışma Meclisi ve Askeri Konseyin metinlerini çıkardım. Gördüm ki bir çok düzenlemeyi askeri konsey çizmeseydi çok daha kötü karar çıkacaktı'' görüşünü de dile getirdi.
"Kuvvetler ayrılığı"
TBMM Anayasa Komisyonu Kuzu, anayasa değişikliği ile ilgili taslak metnin daha ortaya çıkmadan eleştirilmeye başlandığını anımsatarak, bunda özellikle AKP'ye karşı olanların büyük çabası olduğunu ifade etti.
Anayasa yapmak için ''Kurucu Meclis'' olunması gerektiği yönünde eleştiriler yapıldığını kaydeden Kuzu, kurucu meclisin ihtilal sonrası oluşabileceğini ifade ederek bunu savunmanın, ''şiddete çağrı'' anlamına geldiğini söyledi.
Burhan Kuzu, şöyle devam etti:
''Anayasa değişikliği için elimizde iki seçenek kalıyor, ya bu anayasayı dörtte bir, dörtte bir, dörtte bir, dörtte bir şeklinde tamamını değiştireceğiz, bu bir taktiktir, ya da yağmur duasına çıkar gibi darbe duasına çıkacağız, başka da çare kalmıyor; 'Allahım bize bir darbe gönder ve çok da tehlikeli olmasın, bir an önce yapıp çekip gitsinler'. Böyle bir şey olabilir mi?''
''Belki de Türkiye'nin bugün yaşadığı asıl sorunlardan birisi, kuvvetler ayrılığının tam olarak yapılamamış olması'' diyen Kuzu, ''Bu uygulamaya yansıyor ve bu iktidar kavgasına dönüşüyor'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!