Kontrol belgesi şartları belirlendi

Sığır eti ithalatında Kontrol Belgesi alınabilmesi için aranacak şartları belirlendi. Bakanlığın elemanlarınca uygun bulunmayan mezbahadan gelen veya Bakanlığın elemanlarınca inceleme ve kontrolün yapılmasından önce kesilmiş etlerin ithalatına izin verilmeyecek.

Kontrol belgesi şartları belirlendi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.09.2010 - 07:35

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Sığır Eti İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, kontrol belgesi alınacak sığırlar en fazla 30 aylık sığırlardan elde edilen tam, yarım ve çeyrek gövde halindeki etlerinden oluşacak. Kontrol Belgesi başvurusu sırasında, 22 Eylül 2000'de yayımlanan Damızlık Harici Canlı Hayvanlar ile Hayvan Maddelerinin İthalatında Kontrol Belgesi Düzenlenmesi İçin Aranacak Belgeler Hakkında Tebliğde belirtilen evraklar ibraz edilecek. Sığır eti, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ile 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanuna göre kurulmuş olan özel ve resmi kombinalar, Bakanlıktan üretim izin belgesi almış et veya et ürünleri işleme tesisleri ile yemek fabrikalarına sahip kişi veya kuruluşlar veya bu işletmeler adına ithalat yapacak firmalar tarafından ithal edilecek.

Sığır etleri bütün, yarım veya çeyrek gövde (karkas) halinde olacak, proforma faturalarında bu hususlar belirtilecek. İthal edilecek sığır etleri taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olacak. Sığır etleri orijin ülkede Bakanlığın elemanlarınca incelenmiş ve kontrol edilmiş, inceleme ve kontrol sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş mezbahalardan elde edilmiş olacak. Bakanlığın elemanlarınca uygun bulunmayan mezbahadan gelen veya Bakanlığın elemanlarınca inceleme ve kontrolün yapılmasından önce kesilmiş etlerin ithalatına izin verilmeyecek.
 

Sığırlar, Türk örf adetlerine uygun kesilecek

Etlerin elde edildiği sığırların, Bakanlık tarafından görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve Türk örf ve adetlerine uygun olarak Bakanlık tarafından belirlenecek usullere göre kesimi gerçekleştirilecek. İthal edilecek etlere ait kesim, soğutma ve dondurma tarihleri ile soğutma, dondurma, muhafaza ve nakletme dereceleriyle birlikte, insan gıdası olarak tüketilmesine uygun olduğunu belirten resmi makamlarca düzenlenmiş Tüketilebilirlik Belgesi ibraz edilecek. İthal edilecek etlerin o ülkede doğup büyüyen hayvanlardan elde edilmiş olduğunu gösteren orijin ve veteriner sağlık sertifikası resmi veteriner tarafından tasdik edilmiş olacak.
 

Deli dana olmadığına dair belge istenecek

İhracatçı ülkenin sığır etine ilişkin, hormon ve antibiyotik gibi kalıntı izleme programının olduğu, etlerin kalıntı izleme planına göre limitler dahilinde olduğu belgelenecek. İthal edilecek etlere ilişkin, sağlık şartlarının usul ve esasları Bakanlık belirleyecek. Belirtilen hükümlerini yerine getirmeyen ithalatçılara ikinci bir kontrol belgesi düzenlenmeyecek. Bakanlıkça belirlenecek şartlara göre etlerin elde edildiği sığırların BSE'den (deli dana) ari olduğuna dair test belgesi fiili ithalat sırasında ibraz edilecektir. İthal edilecek etler, kesimi yapılan hayvanların bireysel kimlik numarası ile işaretlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler