KORDON KANI NEDEN SAKLANIR?
Yaşam Kordon Kanı Bankası Genel Müdürü Füsun Öner Soytaş, kordon kanı saklama ile ilgili bilgi verdi.
Anne rahmindeki bebek ile anne arasında ki iletişimi sağlamak için göbek bağı ve plasenta bulunur. Rahim içindeki gelişiminde bebek göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Gebelik boyunca anne ile bebeğin oksijen ve besin ihtiyaçlarının taşımacılığını yapar. Doğumdan sonrada görevini tamamlayarak rahim dışına atılır. Kordon kanı, doğumdan sonra göbek bağı içerisinde kalan kandır.Önemli bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı, ileride kullanılmak üzere toplanıp saklanabilmektedir.Bu kanın özelliği bebeğin damarlarında dolaşan kandan farklı olması ve kan üretimde görev alan ’’kök hücreleri’’ içermesidir. Ayrıca kök hücrelerin en önemli özelliği, uygun ortamlar sağlandığında potansiyeline göre belirli doku veya organın hücrelerine dönüşebilme yeteneğine sahip olmasıdır.
Kordon kanının alınarak saklanmasındaki amaç, çocuklarda doğuştan gelen veya yaş ilerledikçe ortaya çıkabilecek ve çoğu ciddi olabilen hastalıkların tedavisi için önemli bir seçenek oluşturmasıdır.
Aile Kordon Kanı Bankacılığı, 1900’lü yılların başında başlamış ve kök hücre açısından değerli olan kordon kanının ileride aile içi kullanımı için saklamayı amaçlamıştır. Kordon kanı naklinde alıcı ve verici arasındaki doku uyumu önemli olduğu için, aile içi kordon kanı kök hücrelerinin saklanması, herhangi bir hastalık halinde kullanılma olasılığını artırmaktadır.
Kordon Kanının Önemi
Vücudumuzda kök hücreler, kemik iliğinde, damarlarda dolaşan kanda ve kordon kanında bulunur. Ancak kordon kanında bulunan kök hücrelerin diğer kök hücrelere göre bazı avantajları bulunmaktadır.
• Kordon kanı kök hücrelerinin toplanması cerrahi bir müdahale gerektirmez.
• Diğer kök hücre kaynaklarına göre daha genç kök hücreler içerir ve bu hücrelerin çoğalma ve farklılaşma potansiyelleri daha yüksektir.
• Kordon kanı kök hücreleri, diğer kök hücre kaynaklarından farklı olarak herhangi bir toksik çevresel etmene maruz kalmadığı için en saf kök hücreleri barındıran zengin bir kaynaktır.
• Kordon kanı kök hücreleri farklı hücre tiplerine dönüşebilme ve kan hücresi elemanlarını oluşturabilme yeteneğine sahiptir.
• Kordon kanı kök hücreleri ile yapılan nakillerde tam doku uyumu yerine kısmi uyum yeterli olabilmektedir. Bundan dolayı kordon kanı sadece bebeğin kendisine değil, gerekli doku uyumu olduğu takdirde diğer aile fertleri içinde kullanılabilir.
• Kordon kanı kök hücreleri ile yapılan nakillerde bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenme olasılığı daha düşüktür.
• Kordon kanı kök hücreleri doğumda alınıp saklandığı için ihtiyaç duyulduğu takdirde kolaylıkla ulaşılabilir.
• Kordon kanı kök hücreleri dondurulup çok düşük sıcaklıklarda saklandığı için aynı şartlarda muhafaza edildikleri takdirde 20 yıldan uzun süre canlılıklarını koruyabilmektedirler.
Kordon kanı nasıl toplanır?
Bebek doğduktan sonra göbek bağı klemplenerek kesilir. Kordon kanı, doğumdan sonraki ilk 3- 5 dakika içerisinde, doğumu yaptıran doktor tarafından alınır. Bu çok değerli kordon kanı kök hücreleri saklanmadığı takdirde tıbbi atık olarak çöpe atılır.
Kordon kanı toplama işlemi, bebek doğduktan sonra gerçekleştirildiği için bu işlem bebeği hiçbir şekilde etkilememektedir. Sadece birkaç dakika süren, basit bir işlemidir ve işlem sırasında anne ya da bebeğe hiçbir cerrahi işlem uygulanmadığından dolayı ne acı ne de zarar verir.
Kordon kanı, normal doğumlarda olduğu gibi sezaryen doğumlarda da alınabilir. 60-200 mililitre elde edilen kordon kanı, pıhtılaşmayı önleyici madde içeren kan torbasına alınır. Bu torba ısı yalıtımlı özel bir kite yerleştirilir ve laboratuvara gönderilerek, kök hücrelerine ayrıştırılıp saklanması sağlanır.
Kordon kanı nasıl saklanır?
Kordon kanı toplandıktan ve gerekli laboratuvar testleri yapıldıktan sonra, kordon kanındaki kök hücreler özel yöntemlerle ayrıştırılıp dondurulur. - 196°C'de nitrojen içeren özel tanklarda saklanır. Gerekli olduğu durumlarda çözülerek uygun doku şartlarına göre tedavi amaçlı kullanılır.
Kordon kanı ne kadar süre saklanır?
Kordon kanının kaç yıl saklanabileceği aileler tarafından en çok sorulan ve merak edilen konulardan biridir. Kordon kanı, -196°C'de dondurularak saklandığı için çok uzun yıllar canlılığını koruyabilmektedir. 2011 yılında yapılan çalışmada 23,5 yıl depolanmış kandaki kök hücrelerin canlılığını kaybetmediği gösterilmiştir.
Amerika Birleşik Devletlerinde, kordon kanı bankaları ailelere ömür boyu saklama seçeneği sunmaktadırlar.
Kordon Kanı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Kan kanserleri, bağışıklık sisteminin yetersiz olmasından kaynaklanan sorunlarda, metabolik ve genetik hastalıklarda tedavi edilmek üzere kök hücre nakli uygulanmaktadır. Bugüne kadar yapılan 30.000’den fazla kordon kanı kök hücre nakli sayesinde, pek çok ölümcül hastalığın tedavi edilebileceği gösterilmiştir. Bu amaçla kalp hastalıkları, Tip 1 Diabet, Parkinson ve Alzheimer gibi merkezi sinir sistemi hastalıkları, Crohn gibi bağırsak hastalıklarının kordon kanıyla tedavi araştırmaları hızla devam etmektedir. Kordon kanı kök hücrelerinin standart tedavide kullanıldığı hastalıklar:
• Lösemi, Lenfoma ve Kemik İliği Kanserleri,
• Anemiler (Akdeniz anemisi, Aplastik Anemi, Orak hücreli anemi, Fankoni anemisi…gibi)
• Kalıtsal Trombosit Fonksiyon Bozuklukları
• Kalıtsal İmmün Sistem Bozuklukları
Akdeniz Anemisi ve Kordon Kanı
Akdeniz anemisi ( Talasemi ) doğuştan kazanılan bir hastalık olduğu için, bu hastalıkla doğan bebeklerin kordon kanı kendilerini için kullanılamamaktadır. Sağlıklı bireyden alınan kök hücrelerin nakliyle tedavi sağlanabilmektedir. Genellikle bu hastaların tedavisi için sağlıklı yeni doğan kardeşten alınan kordon kanı kök hücreleri nakil için kullanılmaktadır ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
kaynak: http://www.kordonkanibankasi.com/
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!