Kosova IMF ve Dünya Bankası'na üye oldu

IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn "Kosovo'nun Fon'a katılımı bugünün dünyasında çoğulculuğun önemini vurguluyor" derken Kosovo Cumhurbaşkanı Seydiu ile Başbakan Taçi, IMF ve Dünya Bankası'na üyeliğin Kosova açısından tarihi bir olay olduğunu belirttiler.

Yayınlanma: 30.06.2009 - 07:46
Abone Ol google-news

Kosovo Cumhuriyeti Uluslar arası Para Fonu'nun 186'ncı üyesi oldu. Kosovo'nun Dünya Bankası kurumlarına üyeliği kabul edildi.

IMF'den yapılan açıklamaya göre Kosovo Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ile Başbakan Haşim Taçi, Washington'da düzenlenen bir törenle Fon'a katılım anlaşmasını imzaladı. Düzenlenen törende konuşan Kosovo Cumhurbaşkanı Seydiu ile Başbakan Taçi, IMF ve Dünya Bankası'na üyeliğin Kosova açısından tarihi bir olay olduğunu belirttiler.

IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn ise, Kosovo'nun görevde bulunduğu dönem içinde kuruma katılan ilk yeni ülke olduğunu belirterek bundan memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Strauss-Kahn, "Kosovo'nun Fon'a katılımı bugünün dünyasında çoğulculuğun önemini vurguluyor" dedi. Kosovo'nun mali kurumsallaşmada gösterdiği ilerlemeden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Strauss-Kahn, "Özellikle Kosovo yetkililerinin ekonomik politika çerçevesinin daha da güçlendirilmesine yönelik taahhütlerini olumlu karşılıyoruz" dedi.

IMF'nin 186'ncı üyesi olan Kosovo'nun kurumdaki başlangıç kotası 59 milyon SDR ya da 91.5 milyon dolar olarak belirlendi, ülkenin Fon'un toplam kotası içindeki payı ise yüzde 0.027 olacak. Kosovo'nun katılımıyla IMF üyelerinin toplam kota miktarı 217 milyar SDR'ye yükseldi.

IMF'ye katılımla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Bu olay Kosovo'nun küresel finansal sistemle resmi entegrasyonunu göstermiştir ve ekonomik ve finansal gelişmesinde pozitif bir etki meydana getirecektir" denildi.
 

Dünya Bankası kurumlarına da katıldı

Kosovo Dünya Bankası kurumlarına da üye oldu. Dünya Bankası Grup Başkanı Robert Zoellick katılımla ilgili açıklamasında, "Kosovo'nun 1999'dan bu yana süren yeniden inşası ve politik dönüşümü olumlu bir şekilde beklenenden daha hızlı bir iyileşmeyle ilerlemiştir ve ülke pozitif bir ekonomik görünüme sahiptir" dedi. Dünya Bankası Kosovo'nun Yugoslavya döneminden kalma yaklaşık 150 milyon dolarlık borcunun silineceğini açıkladı. Ülke DB ile iki yıllık bir kalkınma stratejisi üzerinde çalışıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler